Božja beseda za petek, 27. januarja 2023

Petek 3. tedna med letom (leto I)

»Brez prilike jim ni govoril, svojim učencem pa je posebej vse razlagal« (Mr 4,34)

Berilo

Trpljenje utrjuje zaupanje

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 10,32-39)

Bratje, spominjajte se prejšnjih dni, v katerih ste razsvetljeni prestali velik boj v trpljenju: zdaj v sramoti in stiski stavljeni v zgledovanje, zdaj tovariši tistih, katerim se je tako godilo. Tudi z ujetniki ste imeli sočutje in z veseljem ste prenesli zaplenitev svojega imetja, vedoč, da imate boljšo in neminljivo posest. Ne zavrzite torej zaupanja, ki ga čaka veliko plačilo. Potrpežljivosti vam je namreč treba, da izvršite Božjo voljo ter dosežete obljubo: »Še malo, malo, in prišel bo, kateri mora priti, in ne bo odlašal. Moj pravični pa bo živel iz vere. Če se pa odtegne, ne bo z njim zadovoljna moja duša.« Mi pa nismo izmed tistih, ki se v svojo pogubo odtegujejo, ampak izmed tistih, ki verujejo, da si tako rešijo življenje.

Psalm 37

Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«

Ps 37,3-4.5-6.23-24.39-40

Upaj v Gospoda in delaj dobro
pa boš prebival v deželi in užival varnost!
Imej veselje v Gospodu
in dal ti bo, česar si želi tvoje srce.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«
Izroči svojo pot Gospodu,
upaj vanj in on bo storil!
Dal bo, da zasije kakor luč tvoja pravičnost
in tvoja pravica kakor opoldanska jasnina.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«
Gospod utrjuje korake pravičnemu
in njegova pot mu je všeč.
Četudi pade, ne obleži,
Gospod mu namreč podpre roko.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«
Rešitev za pravične pride od Gospoda,
ki je njihovo pribežališče v stiski;
Gospod jim pomaga in jih rešuje,
ker se zatekajo k njemu.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, odpri nam srce, da bomo pazili na besede tvojega Sina. Aleluja.

Božje seme raste v duši neopazno

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 4,26-34)

Tisti čas je Jezus govoril množicam: »Z Božjim kraljestvom je kakor s človekom, ki je vrgel seme v zemljo: sam spi ponoči in bdi podnevi, seme pa poganja in raste in on sam ne ve, kako. Zemlja poraja sama od sebe: najprej bilko, potem klas, nato polno žito v klasu. Kadar pa sad dozori, pošlje takoj srp, ker je čas žetve.«

In govoril je: »Čemu naj primerjamo Božje kraljestvo ali v kakšni priliki naj ga ponazorimo? Kakor gorčično zrno je, ki je takrat, ko se vseje v zemljo, manjše od vseh semen na zemlji; ko se pa vseje, raste in postane večje ko vsa zelišča in naredi velike veje, tako da morejo ptice neba prebivati v njegovi senci.« V mnogih takih prilikah jim je oznanjal nauk, kakor so ga mogli umevati. Brez prilike jim ni govoril, svojim učencem pa je posebej razlagal vse.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Angela Merici

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podcast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Naslovljence Pisma Hebrejcem so doletela huda preganjanja. Veliko so pretrpeli, izgubili imetje, bili ponižani. Junaško so vztrajali in se bodrili med seboj. Nekateri so izgubili potrpljenje in padli. Pisatelj jih spodbuja, naj znova vstanejo in vztrajajo. Boril se bom za vero in vztrajal na začeti poti. Gospod, podpri mojo krščansko pripadnost, da bom napredoval v zvestobi tebi in podpiral še druge.

Evangelij

Kmet poseje njivo, potem pa pusti, da seme raste. Seme je majhno, vendar živo in z jasnim načrtom. Ob vlagi in soncu bo skalilo in pognalo novo rastlino. Povabljen sem, da na podoben način razvijem svoje življenje, da bi se vsi darovi in sposobnosti postavili v službo novemu življenju. Gospod, naj se ne zaprem pred tvojo milostjo. Pomagaj mi dejavno sodelovati pri rasti tvojega življenja v meni.

Primož Krečič