Božja beseda za torek, 26. avgusta 2014

Torek 21. tedna med letom (leto II)

»Slepi farizej! Očisti najprej kozarec znotraj, da bo čist tudi zunaj.« (Mt 23,26)

Berilo

Izročilu moramo biti zvesti

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Tesaloničanom (2 Tes 2,1-3.14-17)

Bratje, glede prihoda našega Gospoda Jezusa Kristusa in naše združitve z njim vas prosimo, ne dajte se takoj zbegati in ne dajte se ostrašiti, ne po kakem duhu ne po kaki besedi ne po pismu, kakor, da bi bilo od nas, češ da je dan Gospodov blizu. Nikakor se ne dajte od nikogar premotiti.

Bog vas je poklical po našem evangeliju, da dosežete slavo našega Gospoda Jezusa Kristusa. Zatorej stojte trdno, bratje, in se držite izročil, ki ste se jih naučili, bodisi po našem govoru, bodisi po našem pismu. Sam naš Gospod Jezus Kristus in Bog, naš Oče, ki nas je vzljubil in nam milostno podelil večno tolažbo in dobro upanje, naj spodbudi vaša srca ter vas utrdi v vsakem dobrem delu in vsaki dobri besedi.

Psalm 96

Odpev: »Gospod pride sodit zemljo.«

Ps 96,10.11-12.13

Govorite med narodi: Gospod kraljuje,
utrdil je svet, ki ne omahne,
vladal bo ljudstvu po pravici.
Odpev: »Gospod pride sodit zemljo.«
Veselijo naj se nebesa in zemlja,
šumi naj morje in kar ga napolnjuje,
veseli naj se polje in vse, kar je na njem.
Odpev: »Gospod pride sodit zemljo.«
Naj se raduje vse drevje v gozdu
pred Gospodom, ker pride sodit zemljo;
sodil bo s pravičnostjo in v resnici.
Odpev: »Gospod pride sodit zemljo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, úči me svojo pot, vôdi me po ravni stezi. Aleluja.

Božjo voljo moramo spolniti v vsem

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 23,23-26)

Tisti čas je Jezus govoril: Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ki dajete desetino od mete in kopra in kumine, pa ste opustili to, kar je v postavi važnejše: pravičnost in usmiljenje in zvestobo. To bi bilo treba storiti in onega ne opustiti. Slepi vodniki, ki precejate komarja, požirate pa velbloda. Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker čistite čašo in skledo od zunaj, znotraj pa sta polni ropa in nezmernosti. Slepi farizej! Očisti najprej čašo in skledo znotraj, da bo čista tudi od zunaj.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Ivana Elizabeta

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Ob govoricah o bližnjem Kristusovem prihodu Pavel poziva, naj se ne pustijo zbegati. Držijo naj se temeljev vere, saj so že v procesu zveličanja, ki se bo končal ob koncu zgodovine. Božja beseda me uči, da moram ostati trden in zvest izročilu Cerkve, ki ohranja živ spomin na Kristusa. Gospod, hvala za tvojo besedo, ki ima zgodovinsko izkušnjo in je vedno nova.

Evangelij

Jezus očita farizejem, da se držijo malenkostnih izročil obredne čistosti, zanemarjajo pa pravičnost, usmiljenje in zvestobo. Vabi jih k spreobrnjenju in notranjemu očiščenju. Pred Jezusom se ne bom delal lepega, saj me vidi kot nihče drug. Gospod, daj mi svojega Duha, da me očisti in mi pokaže, kaj je pristno in resnično. Naj vedno bolj sije podoba mojega srca.

Primož Krečič