HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za četrtek, 26. marca 2020

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Evgenija


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Gospodovo oznanjenje) - p. Pavle Jakop - Ljubljana - Marijino oznanjenje
(25.3.2014 ob 10h, dolžina: 10:13)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Gospodovo oznanjenje - Slavko Kalan - Velesovo
(25.3.2011 ob 10h, dolžina: 8:19)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Gospodovo oznanjenje - Franci Trstenjak - kapela Radia Ognjišče
(25.3.2009 ob 10h, dolžina: 11:08)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Četrtek 4. postnega tedna

»In tudi Oče, ki me je poslal, on je pričeval o meni.« (Jn 5,37)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Mojzes prosi za ljudstvo, ki se je pregrešilo z zlatim teletom. Toda še tak padec ne more ustaviti Božjega usmiljenja in obljub, ki so jih bili deležni. Takšna kazen bi povzročila posmeh pri sosedih. Boril se bom proti vsakovrstnemu upiranju Bogu in njegovim načrtom, da bo zanj prva čast. Gospod, hvala za tvoje usmiljenje. Okrepi mi vero, da ne bom podvomil v tvojo pomoč.


Evangelij

Jezus nadaljuje zagovor pred Judi in poudari, da zanj pričujejo Janez Krstnik, njegova dela, Oče in Sveto pismo. Judje zaman iščejo življenja v sveti knjigi, ker niso odprti zanj, katerega napoveduje. Trudil se bom odpravljati vsako nezaupanje do Jezusa in se izogibal iskanja svoje slave. Gospod, naj ti z vsem srcem služim in ponižno prisluhnem tvoji besedi, ki rešuje.

Primož Krečič

Berilo

Mojzes prosi za Božje usmiljenje

Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 32,7-14)

Tedaj je Gospod govoril Mojzesu: »Pojdi, stopi dol! Kajti tvoje ljudstvo, ki si ga izpeljal iz egiptovske dežele, ravna hudobno. Hitro so krenili s pota, ki sem jim ga zapovedal; naredili so si ulito tele, ga molili, mu darovali in rekli: ›Izrael, to je tvoj bog, ki te je izpeljal iz egiptovske dežele!‹«

Gospod je dalje rekel Mojzesu: »Videl sem to ljudstvo in glej, trdovratno ljudstvo je. Sedaj me pusti, da se vname moj srd zoper nje in jih pokončam; tebe pa napravim v velik narod!«

Mojzes pa je prosil Gospoda, svojega Boga, in rekel: »Gospod, zakaj se vnema tvoj srd zoper tvoje ljudstvo, ki si ga izpeljal iz egiptovske dežele z veliko močjo in z močno roko? Zakaj naj bi govorili Egipčani: ›Zlovoljno jih je izpeljal, da jih pomori v gorah in iztrebi s površja zemlje?‹ Odvrni se od togote svoje jeze in naj ti bo žal zaradi zla, ki si ga namenil svojemu ljudstvu! Spomni se svojih služabnikov, Abrahama, Izaka in Izraela, ki si jim prisegel pri sebi in jim obljubil: ›Namnožil bom vaš zarod kakor zvezde na nebu in vso to deželo, ki sem o njej govoril, bom dal vašemu zarodu v večno posest!‹« Tedaj je bilo Gospodu žal zaradi zla, o katerem je govoril, da bi ga storil svojemu ljudstvu.

Psalm 106

Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«

Ps 106,19-20.21-22.23

Naredili so tele ob Horebu
in molili iz zlata ulito podobo;
svoje veličastvo so zamenjali
s podobo bika, ki muli travo.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«
Pozabili so Boga, ki jih je rešil,
njega, ki je delal znamenja v Egiptu,
čudeže v Kamovi deželi,
čudovite reči ob Rdečem morju.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«
Že jih je hotel uničiti,
da ni Mojzes, njegov izvoljenec,
pri njem posredoval,
in odvrnil njegovo jezo, da jih ni uničil.
Odpev: »Gospod, spomni se nas, ker nas ljubiš.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Čisto srce, o Bog mi ustvari in vrni mi veselje nad tvojim zveličanjem.

Mojzes je napovedoval odrešenika

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 5,31-47)

Tisti čas je rekel Jezus Judom: »Če jaz pričujem o sebi, moje pričevanje ni pravo; drug je, kateri pričuje o meni, in vem, da je pričevanje, ki ga daje o meni, pravo. Poslali ste k Janezu Krstniku in pričeval je za resnico; toda jaz ne sprejemam pričevanje od človeka, ampak pripovedujem to zaradi tega, da bi se vi zveličali. On je bil svetilka, ki gori in sveti, vi pa ste se hoteli nekaj časa veseliti ob njegovi luči. Jaz pa imam večje pričevanje, kakor je Janezovo; dela namreč, ki mi jih je dal moj Oče, da jih izvršim, prav ta dela, ki jih izvršujem, pričujejo o meni, da me je poslal Oče. Tudi Oče, ki me je poslal, je pričal o meni. Nikoli niste slišali njegovega glasu, niste videli njegove postave in tudi njegove besede nimate, da bi prebivala v vas, ker vi ne verujete tistemu, ki ga je on poslal.

Preiskujete pisma, ker mislite, da imate v njih večno življenje, a prav ta so, ki pričujejo o meni in vi nočete priti k meni, da bi imeli življenje. Slave ne sprejemam od ljudi, ali poznam vas, da nimate v sebi Božje ljubezni. Jaz sem prišel v imenu svojega Očeta in me nočete sprejeti; če pride kdo drug v lastnem imenu, ga boste sprejeli.

Kako bi mogli verovati vi, ki sprejemate čast drug od drugega in ne iščete časti, ki jo daje edini Bog? Ne mislite, da vas bom jaz tožil pri Očetu, vaš tožitelj je Mojzes, v katerega vi zaupate. Zakaj ko bi vi verjeli Mojzesu, bi verjeli meni, o meni je namreč on pisal. Če pa njegovemu pismu ne verjamete, kako boste verjeli mojim besedam?«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2021