Božja beseda za četrtek, 25. avgusta 2022

Četrtek 21. tedna med letom (leto II)

»Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« (Mt 24,42)

Berilo

V Božjih darovih smo bogati

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 1,1-9)

Pavel, po Božji volji poklican apostol Jezusa Kristusa, in brat Sosten Božji Cerkvi, ki je v Korintu posvečenim v Kristusu, po poklicu svetim, z vsemi, kateri kličejo ima našega Gospoda Jezusa Kristusa, na katerem koli kraju, njihovem in našem: Milost vam in mir od Boga, našega Očeta in Gospoda Jezusa Kristusa.

Vedno hvalim Boga zaradi vas za Božjo milost, ki vam je dana v Jezusu Kristusu: da ste v vsem po njem obogateli, v vsakem nauku in vsakem spoznanju, ker se je pričevanje o Kristusu utrdilo med vami, tako da v nobeni milosti ničesar ne pogrešate, kateri pričakujete razodetje našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki vas bo tudi utrdil do konca, da boste brez graje ob dnevu našega Gospoda Jezusa Kristusa. Zvest je Bog, ki vas je poklical v občestvo s svojim Sinom Jezusom Kristusom, našim Gospodom.

Psalm 145

Odpev: »Slavil bom Gospoda vekomaj.«

Ps 145,2-3.4-5.6-7

Vsak dan te bom slavil
in hvalil tvoje ime vekomaj.
Velik je Gospod in nadvse hvalevreden,
ne da se preiskati njegova veličina.
Odpev: »Slavil bom Gospoda vekomaj.«
Rod za rodom slavi tvoja dela
in oznanja tvojo moč.
Pripovedujejo o slavi tvojega veličastva
in razglašajo tvoja čudovita dela.
Odpev: »Slavil bom Gospoda vekomaj.«
Poročajo o moči tvojih strašnih del
in pripovedujejo o tvoji veličini.
Razglašajo hvalo tvoje velike dobrote
in se radujejo tvoje pravičnosti.
Odpev: »Slavil bom Gospoda vekomaj.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Svojih stezá me uči, moj Bog, vôdi me v svoji resnici. Aleluja.

Bodimo pripravljeni za Kristusov prihod

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 24,42-51)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Čujte, ker ne veste, kateri dan pride vaš Gospod. To pa vedite, da bi hišni gospodar, ko bi vedel, ob kateri uri pride tat, čul in bi ne pustil spodkopati svoje hiše. Zato bodite tudi vi pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.

Kdo neki je zvesti in razumni služabnik, ki ga je gospodar postavil nad svojo družino, da bi jim dal hrane ob svojem času? Blagor temu služabniku, ki ga bo gospodar ob svojem prihodu našel, da tako dela. Resnično, povem vam, čez vse svoje imetje ga bo postavil.

Ako je pa služabnik malopriden in si misli: ›Dolgo ni mojega gospodarja‹ in začne pretepati svoje sohlapce in pojeda in popiva s pijanci, bo prišel gospodar tega služabnika ob dnevu, ko se ga ne nadeja, in ob uri, za katero ne ve, in ga bo presekal in mu dal delež s hinavci; tam bo jok in škripanje z zobmi.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Ludvik IX

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Skupnost v Korintu ima svetle in temne točke. Pavel je z njo tesno povezan. Zaveda se svoje apostolske avtoritete in poudarja, da se skupnost rojeva iz Božje moči. Tudi darovi besede in spoznanja morajo biti postavljeni v službo Cerkve. Z veseljem bom uporabljal Božje darove, da jih bom vreden v zvestobi. Gospod, hvala za dar vere, da morem neomajno zaupati Božji zvestobi.

Evangelij

Jezus govori o roparju, ki vlomi v hišo. Zato mora biti varuh buden in mu to onemogočiti. Jezusov prihod je nepredvidljiv, na nič se ne morem zanesti razen na zvestobo in budnost. Kako gledam na ta Jezusov prihod? Ali sem neodgovoren in bežim od te misli ali pa se nanj pripravljam? Gospod, daj mi moči in vztrajnosti, da bi bil vedno pripravljen na tvoj obisk.

Primož Krečič