Božja beseda za soboto, 25. maja 2024

Sobota 7. tedna med letom (leto II), kvatrna sobota

»Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo« (Mr 10,14,b).

Berilo

Molitev pravičnega rešuje tudi druge

Berilo iz Jakobovega pisma (Jak 5,13-20)

Bratje moji, če kdo med vami trpi, naj moli! Če je kdo dobre volje, naj poje hvalnice. Če je kdo med vami bolan, naj pokliče duhovnike cerkve in naj ga v Gospodovem imenu mazilijo z oljem ter nad njim molijo; verna molitev bo bolnika rešila in Gospod mu bo polajšal in, če je v grehih, mu bo odpuščeno. Priznavajte torej drug drugemu grehe in molite drug za drugega, da ozdravite. Veliko premore goreča molitev pravičnega.

Elija je bil človek, ki je čutil kakor mi; pa je goreče molil, da bi ne deževalo, in ni deževalo na zemljo tri leta in šest mesecev. Pa je spet molil in nebo je dalo dež in zemlja je rodila svoj sad. Bratje moji, če kdo izmed vas zaide od resnice in ga kdo spreobrne, naj ve, da, kdor obrne grešnika od njegove krive poti, reši njegovo dušo in pokrije obilo grehov.

Psalm 141

Odpev: »Moja molitev naj se dviga kakor kadilo.«

Ps 141,1-2.3.8

Gospod, k tebi kličem, hitro pomagaj;
čuj moj glas, ko kličem k tebi!
Moja molitev naj se dviga kakor kadilo,
moje roke kot večerna daritev.
Odpev: »Moja molitev naj se dviga kakor kadilo.«
Postavi pred moja usta stražo,
zavaruj vrata mojih ustnic!
K tebi, Gospod, se obračajo moje oči;
k tebi se zatekam, ne uničuj moje duše!
Odpev: »Moja molitev naj se dviga kakor kadilo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa naj razsvetli oči našega srca, da bi vedeli, kakšno je upanje, v katero nas je poklical. Aleluja.

Bodimo otroško zaupni pred Bogom

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 10,13-16)

Tisti čas so Jezusu prinašali otročiče, da bi se jih dotaknil, učenci pa so prinašavce grajali. Ko je Jezus to videl, se je vznejevoljil in jim rekel: »Pustite otročičem, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, takih je namreč Božje kraljestvo. Resnično, povem vam: Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, ne pride vanj.« In objemal jih je, polagal nanje roke in jih tako blagoslavljal.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Gregor VII

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V življenju mora biti vse povezano z molitvijo. Tako je tudi z boleznijo, da človek ni sam in si poišče Božjo ter človeško pomoč. Apostol naroča, naj voditelji skupnosti molijo nad bolnikom in ga mazilijo. Božji poseg ga bo rešil bolezni in greha. Več bom molil za bolnike in skrbel zanje. Gospod, hvala za vsa srečanja z bolniki, da jim lahko pomagam in posredujem tvoj dar odrešenja.

Evangelij

Otroci prihajajo k Jezusu in on jih dobrohotno sprejema. Bori se proti napuhu ljudi, ki jih je strah, da bi bili ljubljeni. Otrok se v svoji preprostosti povsem zaupa svojim staršem. Tako zaupljiv bi moral biti tudi moj odnos do Boga. Gospod, naj se zavedam, da je resnična veličina v medsebojni odvisnosti. Pomagaj mi živeti v otroško zaupljivem odnosu do tebe.

Primož Krečič