Božja beseda za petek, 24. marca 2023

Teden družine (19.-25. marec)

Petek 4. postnega tedna

»Toda tisti, ki me je poslal, je resničen, in vi ga ne poznate.« (Jn 7,28b)

Berilo

Pravičnemu grozijo s smrtjo

Berilo iz knjige modrosti (Mdr 2,1.12-22)

Hudobni govorijo med seboj, napačno sodeč: »Zalezujmo pravičnega, ker nam je nadležen in nasprotuje našim delom, ker nam očita prestopke postave in nam oponaša napake naše vzgoje. Baha se, da Boga pozna in se imenuje Gospodovega sina. Postal nam je obtožba našega mišljenja, nadležen nam je že, če ga vidimo, ker njegovo življenje ni podobno drugim in njegova pota so posebna. Ima nas za pokvarjence in se ogiblje naših potov kakor nesnage; blagruje konec pravičnih in se hvali, da ima Boga za očeta.

Poglejmo, ali so njegove besede resnične, in preudarimo, kakšen bo njegov konec! Zakaj če je pravični sin Boga, se bo zanj zavzel in ga otel iz roke nasprotnikov. S sramotenjem in mučenjem ga poskusimo, da spoznamo njegovo krotkost in preizkusimo njegovo potrpežljivost; na sramotno smrt ga obsodimo, saj ga bo po njegovih besedah Bog rešil!« Tako mislijo, pa se motijo, ker jih je zaslepila njih hudobija in ne poznajo Božjih skrivnosti, tudi ne pričakujejo plačila za pobožnost in ne priznavajo nagrade za čiste duše.

Psalm 34

Odpev: »Blizu je Gospod njim, ki so potrtega srca.«

Ps 34,17-18.19-20.21.23

Gospodov obraz je proti njim, ki delajo hudo,
da zbriše z zemlje njihov spomin.
Ko pravični vpijejo, jih Gospod uslišuje
in jih rešuje iz vseh njihovih stisk.
Odpev: »Blizu je Gospod njim, ki so potrtega srca.«
Blizu je Gospod njim, ki so potrtega srca,
in v duhu skrušenim pomaga.
Mnogo nadlog zadeva pravičnega,
a iz vseh ga Gospod rešuje.
Odpev: »Blizu je Gospod njim, ki so potrtega srca.«
Varuje vse njegove kosti:
niti ena izmed njih se ne bo strla.
Gospod rešuje duše svojih služabnikov,
ne bo se pokoril, kdor koli se k njemu zateče.
Odpev: »Blizu je Gospod njim, ki so potrtega srca.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Jaz sem vstajenje in življenje, govori Gospod, kdor veruje v me, vekomaj ne bo umrl.

Ni še prišla ura Jezusovega trpljenja

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 7,1-2.10.25-30)

Tisti čas je Jezus hodil po Galileji; po Judeji namreč ni hotel hoditi, ker so ga Judje hoteli umoriti. Bil pa je blizu judovski šotorski praznik. Ko pa so bili njegovi bratje odšli na praznik, je šel tudi sam, ne očitno, ampak bolj na skrivaj.

Govorili so tedaj nekateri izmed Jeruzalemčanov: »Ali ni ta tisti, ki ga hočejo umoriti? In glejte, očitno govori, pa mu nič ne rečejo. Ali so morda res voditelji spoznali, da je on Kristus? Toda o tem vemo, od kod je, o Kristusu pa nihče ne bo vedel, od kod je, kadar pride.« Zaklical je torej Jezus, ko je učil v templju: »Mene poznate in tudi veste, od kod sem! In vendar nisem prišel sam od sebe, ampak biva v resnici tisti, ki me je poslal, in tega vi ne poznate. Jaz ga poznam, ker sem od njega in me je on poslal.«

Hoteli so ga torej prijeti, a nihče ni stegnil rok po njem, ker še ni bila prišla njegova ura.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Katarina Švedska bl. Oskar Arnulf Romero

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Brezbožniki se smejejo zvestemu verniku in ga zasramujejo. Ta pa s svojo pokončno držo, doslednostjo in resnico razkriva njihovo lažno življenje. Ker je živa vest drugim, se ga želijo znebiti in umazati njegovo ime. Trudil se bom živeti zvesto in pošteno in se ne bom prilagajal okolici. Gospod, če me bodo zasmehovali in mi podtikali laži, me podpiraj in utrjuj na poti vere.


Evangelij

Čeprav hočejo Judje Jezusa prijeti, odide v Jeruzalem na šotorski praznik. Nasprotniki mu nočejo priznati, da je Mesija, ker poznajo njegov izvor. Jezus jim skuša pokazati, da je prišel od Boga. V veri bom sprejel Jezusa kot največji dar, ki mi ga Bog podarja. Gospod, pomagaj mi, da bom nenehno poglabljal vero vate in ti vselej namenil prvo čast.

Primož Krečič