Božja beseda za petek, 23. junija 2023

Petek 11. tedna med letom (leto I)

»Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« (Mt 6,21)

Berilo

Pavlov trud in skrb za Cerkev

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 11,18.21-30)

Bratje, ker se mnogi hvalijo (po mesu), se bom še jaz hvalil. V čemer si pa kdo kaj upa – v nespameti govorim, si upam tudi jaz: So Hebrejci? Jaz sem tudi. So Izraelci? Jaz tudi. So Abrahamovi potomci? Jaz tudi. So Kristusovi služabniki? – V nespameti govorim – jaz še bolj: s trudi čez mero, z ječo čez mero, z ranami v izobilju, pogostoma v smrtni nevarnosti.

Od Judov sem petkrat dobil po devetintrideset udarcev, trikrat sem bil tepen, enkrat kamnan, trikrat se je z menoj razbila ladja, eno noč in en dan sem prebil na odprtem morju. Mnogokrat sem bil na potih, v nevarnostih na rekah, v nevarnostih pred razbojniki, v nevarnostih pred rojaki, v nevarnostih pred neverniki, v nevarnostih v mestu, v nevarnostih v samoti, v nevarnostih na morju, v nevarnostih pred lažnivimi brati; v trudu in naporu, v pogostnem bedenju, v lakoti in žeji, v pogostnih postih, v mrazu in nagoti.

Vrh tega še vsakdanji opravki, skrb za vse cerkve. Kdo je slaboten in bi jaz ne bil slaboten? Kdo se pohujšuje in bi mene ne peklo? Če se je treba hvaliti, se bom hvalil s svojimi slabostmi.

Psalm 34

Odpev: »Gospod bo rešil pravične.«

Ps 34,2-3.4-5.6-7

Slavil bom Gospoda vekomaj,
njegova hvala bo vedno v mojih ustih.
Z Gospodom naj se ponaša moja duša:
naj slišijo ponižni in se veselijo.
Odpev: »Gospod bo rešil pravične.«
Poveličujte z menoj Gospoda
in skupno slavimo njegovo ime!
Iskal sem Gospoda in me je uslišal
ter me otel vseh mojih strahov.
Odpev: »Gospod bo rešil pravične.«
Glejte nanj, da se razveselite
in da ne zardijo vaši obrazi!
Glej, ubožec je klical in Gospod je slišal,
iz njegove stiske ga je rešil.
Odpev: »Gospod bo rešil pravične.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Slavljen si, Oče, Gospod nebes in zemlje, ker si malim razodel skrivnosti Božjega kraljestva. Aleluja.

Srce je tam, kjer je zaklad

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,19-23)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer jih uničujeta molj in rja, in kjer tatovi kopljejo in kradejo. Nabirajte si marveč zakladov v nebesih, kjer jih ne uničuje ne molj ne rja in kjer tatovi ne kopljejo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam je tudi tvoje srce. Svetilka tvojega telesa je oko. Če je torej tvoje oko zdravo, bo vse tvoje telo svetlo. Če pa je tvoje oko pokvarjeno, bo vse tvoje telo v temi. Če se torej tvoja notranja luč stemni, kolika bo tema!

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Jožef Caffasa

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel je doživel, da so se norčevali iz njegovega oznanila in zahtevnosti. Zato našteva, kaj je prestal zaradi evangelija. Poleg tega pa razkriva svojo nemoč in slabotnost, v kateri se je razodela tolika Božja milost. Pri oznanjevanju se ne bom postavljal nad druge, ampak se v vsej ponižnosti zavedal svojih slabosti, po katerih deluje Bog. Gospod, naj bom tvoj apostol, ponižno in slabotno orodje v tvojih rokah.

Evangelij

Jezus kaže nasprotje med minljivim bogastvom in tistim, ki ima trajno vrednost. Življenje ljudi je odvisno od tega, kakšno bogastvo želijo doseči, na kaj se nasloniti. Pri tem so pomembni jasni nameni. Premislil bom, kaj je moj temeljni zaklad, komu dajem prvo mesto in kje iščem svojo varnost. Gospod, podpiraj me, da bom usmeril srce k tvojim dobrinam, ki ne bodo razočarale.

Primož Krečič