Božja beseda za sredo, 23. decembra 2015

Sedmi dan božične osemdnevnice

»Kaj neki bo ta otrok? Gospodova roka je bila namreč z njim.« (Lk 1,66)

Berilo

Janez Krstnik je novi Elija

Berilo iz knjige preroka Malahija (Mal 3,1-4.23-24)

To govori Gospod Bog: Glejte, pošiljam svojega angela, da pripravi pot pred menoj. In naglo bo stopil v svoje svetišče Gospod, ki ga iščete, angel zaveze, ki po njem hrepenite. Glej, prihaja, govori Gospod nad vojskami. Toda kdo bo mogel prestati dan njegovega prihoda? Kdo bo ostal, ko se prikaže? Zakaj on je kakor livarjev ogenj, kakor lug pralcev. Sédel bo kakor topilec in čistilec srebra, in očistil bo Levijeve sinove. Kakor zlato in srebro jih prečisti, da bodo darovali Gospodu daritve, kakor je prav. Tedaj bo Judova in jeruzalemska daritev Bogu všeč, kakor v starodavnih časih in kakor v nekdanjih letih.

Glejte, pošljem vam Elija, preroka, preden pride dan Gospodov, véliki in strašni! Zopet bo približal srce očetov sinovom in srce sinov očetom, da morda ne pridem in ne udarim dežele s prekletstvom.

Psalm 25

Odpev: »Gospod, k tebi dvigam svojo dušo.«

Ps 25,4-5.8-9.10.14

Svoja pota, Gospod, mi pokaži
in svojih stezá me nauči!
Vodi me v svoji resnici ter me úči,
saj si ti, Bog, moj rešitelj.
Odpev: »Gospod, k tebi dvigam svojo dušo.«
Dober in pravičen je Gospod,
zato grešnike uči pravih poti.
Vodi ponižne v pravičnosti,
učí krotke svojih poti.
Odpev: »Gospod, k tebi dvigam svojo dušo.«
Vse Gospodove steze so milost in zvestoba
njim, ki se držijo njegovih zapovedi.
Gospod je zaupen s tistimi, ki se ga bojijo,
in svojo zavezo jim razodeva.
Odpev: »Gospod, k tebi dvigam svojo dušo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Emanuel, naš kralj in zakonodajalec, pridi in nas reši, Gospod, naš Bog! Aleluja.

Rojstvo Janeza Krstnika

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 1,57-66)

Elizabeti se je dopolnil čas poroda in je rodila sina. Ko so njeni sosedje in sorodniki slišali, da ji je Gospod skazal veliko usmiljenje, so se z njo veselili. Osmi dan pa so prišli, da dete obrežejo in so mu po očetu hoteli dati ime Zaharija. Njegova mati pa je odgovorila: »Nikakor, ampak Janez se bo imenoval!« In rekli so ji: »Nikogar ni v tvojem sorodstvu, ki bi mu bilo takó ime.«

Tedaj so pomignili njegovemu očetu, kako bi ga on hotel imenovati. Zahteval je deščico ter zapisal: »Janez je njegovo ime.« In vsi so se začudili. Pri tej priči so se mu razvezala usta in jezik in je govoril ter hvalil Boga.

Strah je obšel vse njih sosede in po vsem judejskem pogorju so govorili o vsem tem. Vsi, ki so to slišali, pa so si vzeli k srcu in so govorili: »Kaj neki bo iz tega otroka? Gospodova roka je bila z njim.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Janez Kancij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prerok razgalja nemoralo duhovnikov in versko zanemarjenost ljudstva. Služabnik bo pripravil Bogu pot, da se bo ljudstvo očistilo in vrnilo k svojim duhovnim koreninam. Sprejel bom Božje povabilo h kesanju in se obrnil k zvestobi duhovnemu življenju. Gospod, hvala za vse opomine tvojih prerokov, ko me budiš iz brezčutnosti in odstopanja od zdrave poti vere, ki si jo pokazal že prejšnjim rodovom.

Evangelij

Bog se sklanja v življenje ljudi in jim pomaga. Zato more stara in nerodovitna Elizabeta spočeti otroka. Starši in sosedi se tega veselijo. Po Božjem naročilu dajo otroku ime Janez in Zahariju se razveže jezik. Bolj kot Zaharija se bom trudil poslušati Božji glas, da ne bi nasprotoval temu, kar zahteva. Gospod, nauči me zaupanja, da bom v vsej ponižnosti z veseljem sprejel tvoje načrte.

Dragi bratje in sestre, Boga Očeta, ki je poslal svojega Sina odrešit ljudi, ponižno prosímo: Gospod, bodi usmiljen z nami.Dobri Oče, tvojega Sina oznanjamo z živo vero,– naj mu naše življenje ne dela sramote.Poslal si ga na svet, da nas reši,– preženi vso žalost z naše zemlje in s tega kraja.Njegovega prihoda se vsi radujemo, – naj nas še bolj osreči tvoja navzoč v blaženem upanju pričakujemo Kristusov prihod v slavi,– nam daj, da bomo po tvojem usmiljenju pobožno in trezno živeli na tem svetu.

Primož Krečič