HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za petek, 22. avgusta 2014

Svetnik za vsak dan
Marija kraljica


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (20. nedelja med letom) - br. Janez Papa - Novo mesto - Sveti Lenart
(17.8.2014 ob 10h, dolžina: 11:11)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

20. nedelja med letom
(17.8.2014 ob 10h, dolžina: 10:43)

Br. Štefan Kožuh, kapucin, generalni vikar reda manjših bratov kapucinov

Vse homilije »

20. nedelja med letom
(17.8.2014 ob 9h, dolžina: 11:30)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

20. nedelja med letom - dr. Silvester Novak - Lom pod Storžičem
(14.8.2011 ob 10h, dolžina: 9:52)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Devica Marija Kraljica, obvezni god

Petek 20. tedna med letom (leto II)

»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?« (Mt 22,36)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prerok vidi dolino, polno mrtvaških kosti svojih prednikov. Gospod mu naroči, naj prerokuje in kliče Božjega Duha, da bodo oživeli, se dvignili na noge in postali velika vojska. Ponovil se je dogodek stvarjenja. Kosti so vstale z velikim hrupom. Bolj jasno se bom zavedal, da me Gospod vleče iz mojih grobov in smrti. Gospod, hvala, ker si Gospod živih in kar obljubiš, tudi narediš.

Evangelij

Farizej, učitelj postave, skuša Jezusa, kaj je najbolj pomembno v postavi. Jezus poudari zapoved ljubezni do Boga in prav tako ljubezen do bližnjega. Trudil se bom graditi življenje na tem temelju. Kakor bom ljubil bližnjega, bom ljubil tudi Boga, in čim bolj bom ljubil Boga, tem bolj bom ljubil bližnjega. Gospod, hvala, ker mi razodevaš Boga, ki se nam ga ni treba bati, ampak ga smemo ljubiti.

Primož Krečič

Berilo

Božji duh oživlja, kar je mrtvega

Berilo iz knjige preroka Ezekijela (Ezk 37,1-14)

Roka Gospodova je prišla nadme. Gospod me je peljal ven ter me postavil sredi doline, ki je bila polna mrtvaških kosti. Vodil me je krog in krog mimo njih. In glej, bilo jih je silno veliko po dolini; bile so zelo suhe. Vpašal me je: »Sin človekov, ali bodo te kosti oživele?« Odgovoril sem: »Vsemogočni Gospod, ti veš.« Tedaj mi je rekel: »Prerokuj nad temi kostmi in jim reci: Suhe kosti, čujte Gospodovo besedo! Tako govori vsemogočni Gospod tem kostem: Glejte, pošljem duha, da oživite! S kitami vas obdam in storim, da zraste na vas meso; prevlečem vas s kožo ter dam v vas duha, in oživite. Tedaj spoznate, da sem jaz Gospod.« Prerokoval sem, kakor mi je bilo ukazano. Ko sem prerokoval, je nastalo šumenje; glej, nastalo je šelestenje, in kosti so se približale druga k drugi. Gledal sem, glej, kite so prišle, meso je zraslo in koža se je razpela čeznje po vrhu; a duha ni bilo v njih. Tedaj mi je rekel: »Prerokuj duhu, prerokuj, sin človekov, in reci duhu: Tako govori vsemogočni Gospod: Od štirih vetrov pridi, duh, dihni v te pobite, da oživé!« 10 Ko sem prerokoval, kakor mi je bilo ukazano, je prišel duh vanje; oživele so in se postavile na svoje noge: silno velika vojska. 11 Rekel mi je: »Sin človekov, te kosti so vsa hiša Izraelova. Oni pravijo: ‚Naše kosti so usahnile, naše upanje je izginilo, uničeni smo.‘ 12 Zato prerokuj in jim reci: Tako govori vsemogočni Gospod: ‚Glejte, odprem vaše grobove in vas, svoje ljudstvo, izpeljem iz vaših grobov in vas privedem v deželo Izraelovo. 13 Tedaj spoznate, da sem jaz Gospod, ko odprem vaše grobove, in vas, svoje ljudstvo, izpeljem iz vaših grobov. 14 Dam svojega duha v vas, da oživite in vas zopet naselim v vaši deželi. Tedaj spoznate, da sem jaz, Gospod, to rekel in izpolnil,‘« govori Gospod.

Psalm 107

Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«

Ps 107,2-3.4-5.6-7.8-9

Tako naj govoré, kateri so bili rešeni po Gospodu,
ki jih je rešil iz sovražnikove roke
in jih je izbral iz dežel,
od vzhoda do zahoda, od severa in juga.
Blodili so po puščavi, v pustinji,
pota k mestu za prebivanje niso našli.
Bili so lačni in žejni,
a njih življenje je ginilo v njih.
Vpili so h Gospodu v svojih stiskah;
in rešil jih je iz njih nadlog.
Vodil jih je po pravi poti,
da so dospeli v mesto za prebivanje.
Zahvalijo naj se Gospodu za njegovo dobroto,
za njegove čudeže v prid človeškim otrokom,
ker je lačno dušo nasitil,
sestradano napolnil z dobrotami.

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jeruzalem, hvali Gospoda, ki pošilja svoje ukaze na zemljo. Aleluja.

Ljubi Boga in svojega bližnjega

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 22,34-40)

Tisti čas so farizeji zvedeli, da je Jezus prisilil saduceje k molku, in so se sešli. Nekdo izmed njih, ki je bil učitelj postave, je hotel Jezusa skušati in ga je vprašal: »Učenik, katera je največja zapoved v postavi?« Jezus mu je odgovoril: »›Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vsem mišljenjem.‹ To je največja in prva zapoved. Druga pa je njej enaka: ›Ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe.‹ Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki.«
Devica Marija Kraljica (22. avgust)

Devica Marija Kraljica (leto II), obvezni god

Misli Benedikta XVI.

Osem dni po slovesnem prazniku Marijinega Vnebovzetja, nas liturgija vabi k češčenju Blažene Device Marije, Kraljice. Zremo Kristusovo Mater, ki jo je njen Sin kronal in tako pridružil svojemu vesoljnemu kraljevanju, kakor jo uprizarjajo na mnogih slikah in mozaikih. Podoba Device Marije, Kraljice dobi poseben pomen v besedah današnjega evangelija, ko Jezus pravi: »In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.' Marija je popoln primer te evangeljske resnice, da je Bog 'mogočne je vrgel s ...

 …

Več ...

Benedikt XVI.

Berilo

Sin nam je dan

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 9,1-3.5-6)

Ljudstvo, ki hodi v temi, gleda veliko luč; nad prebivalci v deželi smrtne sence zasije luč. Bogato daruješ radost, veliko veselje delaš; ljudje se veselijo pred tabo, kakor se veselijo ob žetvi, kakor se radujejo, ko se deli plen. Ker jarem njegovega bremena in šibo na njegovem hrbtu, palico njegovega zatiralca zlomiš kakor ob dnevu Madiancev.

Ker dete nam je rojeno, sin nam je dan, oblast je na njegovih ramah in imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Oče na veke, Knez miru. Njegova je polnost oblasti, miru ne bo konec. Vladal bo na Davidovem prestolu in nad njegovim kraljestvom. Utrdil ga bo in podprl s pravico in pravičnostjo zdaj in vekomaj. Gorečnost Gospoda nad vojskami bo to naredila.

Spev z odpevom

Odpev: »Blagoslovljena si med ženami.«

Jdt 13,18-20

Bog Najvišji te je blagoslovil, o hči,
med vsemi ženami na zemlji.
Slavljen je Gospod Bog,
ki je ustvaril nebo in zemljo.
Odpev: »Blagoslovljena si med ženami.«
Tvoje upanje ne bo izginilo iz človeških src,
tako da se bodo večno spominjala, kako je Bog močan.
Bog naj ti nakloni večno poveličanje
in naj te milostno obsiplje s svojimi dobrotami.
Odpev: »Blagoslovljena si med ženami.«
Kajti ko je bil naš rod ponižan,
nisi prizanašala svojemu življenju.
Odvrnila si od nas pogubo
in hodila po ravni poti pred našim Bogom.
Odpev: »Blagoslovljena si med ženami.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Pozdravljamo te, Kraljica neba, ki si v telesu nosila Odrešenika; prosi za nas, ponižna in častitljiva Devica. Aleluja.

Elizabeta blagruje Marijino vero

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 1,39-47)

Tiste dni je Marija vstala in hitro šla v gore, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta slišala Marijin pozdrav, je poskočilo dete v njenem telesu; in Elizabeta je bila napolnjena s Svetim Duhom in je vzkliknila z močnim glasom: »Blagoslovljena ti med ženami in blagoslovljen sad tvojega telesa! In od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, je od veselja poskočilo dete v mojem telesu. Blagor ji, ki je verovala, kajti izpolnilo se bo, kar ji je povedal Gospod!« Marija pa je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Zveličarju.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2019