HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za soboto, 22. junija 2019

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Tomaž More


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Sveto Rešnje Telo in Kri) - Franci Trstenjak - kapela Radia Ognjišče
(3.6.2010 ob 10h, dolžina: 9:19)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sobota 11. tedna med letom (leto I)

»Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati svoje življenje za en sam komolec?« (Mt 6,27)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V Korintu nastane močno nasprotovanje Pavlu in njegovemu delu, apostol pa ne odneha in dokazuje pristnost svojega poslanstva. Kljub velikim duhovnim darovom in mističnim uvidom se zaveda svoje krhkosti in duhovnih ran. Stvarno bom sprejemal svoje darove in tudi težave, ki jih nosim v sebi. Gospod, podpiraj me na duhovni poti, da se bom trudil premagovati slabosti in ostati zvest v službi tebi.

Evangelij

Učenec, ki želi služiti Božji pravičnosti, se ne more istočasno navezati na bogastvo in zemeljsko moč. Jezus ga vabi, naj zamenja mnoge skrbi s svobodo, ki jo živijo vrabci in lilije na polju. Živim svobodno od zemeljskih dobrin, da me ne ovirajo pri odnosu do Boga in ljudi? Gospod, osvobodi me vsakega posedovanja, da bom vse zaupal Očetu, ki ve, kaj potrebujem.

Primož Krečič

Berilo

Zaradi Kristusa se hvalimo s slabostmi

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 12,1-10)

Bratje, ali se je treba hvaliti? Ne koristi sicer nič, pa preidem na Gospodove prikazni in razodetja. Vem za človeka v Kristusu, ki je bil pred štirinajstimi leti – ali v telesu, ne vem, ali izven telesa, ne vem, Bog ve, – zamaknjen v tretje nebo. In vem, da je bil tisti človek – ali v telesu, ali izven telesa, ne vem, Bog ve, – zamaknjen v raj in je slišal skrivnostne besede, o katerih človeku ni dovoljeno govoriti. S tem se bom hvalil, s seboj pa se ne bom hvalil, razen s slabostmi. Ko bi se tudi hotel pohvaliti, bi namreč ne bil nespameten, ker bi govoril resnico; toda zdržujem se, da bi ne mislil kdo o meni več, kakor kar na meni vidi ali od mene sliši.

Da bi se zaradi velikih razodetij ne prevzel, mi je bil dan trn v meso, satanov angel, da me bije. Zaradi njega sem trikrat prosil Gospoda, da bi od mene odstopil; toda rekel mi je: »Dovolj ti je moja milost, kajti moč se v slabosti spopolnjuje.« Z veseljem se bom torej rajši hvalil s svojimi slabostmi, da bi prišla name Kristusova moč. Zato so mi všeč slabosti, zasramovanje, potrebe, preganjanje in stiske za Kristusa; kadar sem namreč slaboten, takrat sem močan.

Psalm 34

Odpev: »Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod.«

Ps 34,8-9.10-11.12-13

Angel Gospodov šotori okoli teh,
ki se ga boje, da jih otme.
Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod;
blagor človeku, ki se k njemu zateka.
Odpev: »Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod.«
Bojte se Gospoda, njegovi sveti,
ker nič ne manjka njim, ki se ga boje!
Mogočni so obubožali in stradali,
kateri pa so Gospodovi, ničesar ne pogrešajo.
Odpev: »Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod.«
Pridite, otroci, poslušajte me:
strahu Gospodovega vas bom učil.
Kdo je, ki ima rad življenje,
si želi dni, da bi užival dobrote?
Odpev: »Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake Božje besede. Aleluja.

Kristus svari pred pretirano zaskrbljenostjo

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,24-34)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Nihče ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.

Zato vam pravim: Ne bodite v skrbeh za svoje življenje, kaj boste jedli, tudi ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več ko jed in telo več ko obleka? Poglejte ptice pod nebom: ne sejejo in ne žanjejo in ne spravljajo v žitnice, in vaš nebeški Oče jih živi. Ali niste vi veliko več vredni ko one? Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo dodati svoji postavi en komolec?

In za obleko, kaj ste v skrbeh? Poglejte lilije na polju, kako rastejo; ne trudijo se in ne predejo, a povem vam, da se še Salomon v vsem svojem sijaju ni oblačil kakor katera izmed njih. Če pa travo na polju, ki danes stoji in se jutri vrže v peč, Bog tako oblači, ali ne bo mnogo bolj vas, maloverni? Ne bodite torej v skrbeh in ne povprašujte: ›Kaj bomo jedli in kaj bomo pili ali s čim se bomo oblekli?‹ Zakaj po vsem tem povprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče ve, da vsega tega potrebujete. Iščite najprej Božjega kraljestva in njegove pravice in vse to vam bo navrženo. Ne bodite torej v skrbeh za jutri, kajti jutrišnji dan bo imel skrb sam zase; zadosti je dnevu njegova lastna težava.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2021