Božja beseda za petek, 21. julija 2023

Petek 15. tedna med letom (leto I)

»Če bi vedeli, kaj pomeni: Usmiljenja hočem in ne žrtve, ne bi obsodili teh nedolžnih.« (Mt 12,7)

Berilo

Kri darovanega jagnjeta vas bo rešila

Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 11,10-12,14)

Mojzes in Aron sta naredila veliko čudežev pred faraonom, Gospod pa je zakrknil faraonovo srce, da ni odpustil Izraelskih sinov iz svoje dežele. Gospod je rekel Mojzesu in Aronu v egiptovski deželi: »Ta mesec vam bodi začetek mesecev, bodi vam prvi med meseci v letu! Govorite vsej Izraelovi občini: ›Deseti dan tega meseca naj si vsak priskrbi po eno jagnje za družino, po eno jagnje za hišo. Če pa je družina premajhna za eno jagnje, naj ga vzame skupno s svojim sosedom, ki je najbližji njegovi družini, po številu oseb; na jagnje pa štejte osebe po tem, kar more vsak pojesti! Jagnje pa naj vam bo brez madeža, samec, enoletno; morete pa ga vzeti izmed ovac ali izmed koz.

Hranite ga do štirinajstega dneva tega meseca! Potem naj ga zakolje vsa zbrana Izraelova družina proti večeru. Vzamejo naj nekaj krvi in naj z njo pomažejo oba podboja in naddurje pri hišah, v katerih ga bodo jedli. Tisto noč naj jedo meso, pečeno na ognju, in opresnike; z grenkimi zelišči naj ga jedo. Ne jejte od njega nič surovega, tudi ne kuhanega na vodi, marveč na ognju pečeno, glavo z nogami in drobovjem! Ne puščajte od njega ničesar do jutra! Kar pa bi ostalo od njega do jutra, sežgite v ognju! Takole pa ga jejte: imejte ledja prepasana, čevlje na nogah in palico v roki; jejte ga v naglici: to je Gospodov mimohod. Kajti to noč pojdem skoz egiptovsko deželo in udarim vse prvorojence v egiptovski deželi od človeka do živine in izvršim sodbo nad vsemi egiptovskimi bogovi: jaz, Jahve. Tedaj bo kri za vas v znamenje na hišah, v katerih bivate: ko zagledam kri, pojdem mimo vas; pri vas ne bo morilne šibe, ko udarim egiptovsko deželo. Ta dan vam bodi v spomin, praznujte ga kot Gospodov praznik; od roda do roda ga praznujte kot večno ustanovo.‹«

Psalm 116

Odpev: »Z odrešilnim kelihom bom hvalil Gospoda.«

Ps 116,12-13.15-16.17-18

Kako naj povrnem Gospodu
vse dobro, kar mi je storil?
Kelih zveličanja bom dvignil
in bom klical Gospodovo ime.
Odpev: »Z odrešilnim kelihom bom hvalil Gospoda.«
Dragocena je v Gospodovih očeh
smrt njegovih svetih.
O Gospod, tvoj hlapec sem,
tvoj hlapec, sin tvoje dekle.
Odpev: »Z odrešilnim kelihom bom hvalil Gospoda.«
Spolnil bom svoje obljube Gospodu
pred vsem njegovim ljudstvom,
v dvorih Gospodove hiše,
sredi tebe, Jeruzalem.
Odpev: »Z odrešilnim kelihom bom hvalil Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Odpri moje oči, Gospod, da bom gledal čuda tvoje postave. Aleluja.

Kristus je gospodar nad soboto

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 12,1-8)

V tistem času je šel Jezus v soboto skozi setve, njegovi učenci pa so postali lačni in so začeli smukati klasje in jesti. Ko so farizeji to videli, so mu rekli: »Glej, tvoji učenci delajo, kar ni dovoljeno delati v soboto.« On jim je pa odgovoril: »Ali niste brali, kaj je storil David, ko je bil lačen sam in kateri so bili z njim, kako je stopil v Božjo hišo in jedel posvečene hlebe, katerih ni bilo dovoljeno jesti ne njemu ne tistim, ki so bili z njim, ampak samo duhovnikom? Ali niste mar brali v postavi, da ob sobotah duhovniki v templju prelamljajo sobotni počitek in so brez krivde? A povem vam, tukaj je nekaj, kar je večje ko tempelj. Ko bi pa vedeli, kaj se pravi: ›Usmiljenja hočem in ne daritve‹, bi ne bili obsodili nedolžnih. Kajti Sin človekov je gospodar sobote.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Danijel

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Po preizkušnjah in nadlogah faraon dopusti, da Izraelci odidejo iz dežele. Za rešitveno noč Mojzes naroči, naj pripravijo jagnje in s krvjo pomažejo podboje vrat. To jagnje, ki je rešilo Izraelce, je podoba Jezusa, velikonočnega jagnjeta, ki se je podaril za odrešenje. Gospod, hvala za bolečino in iznajdljivost tvoje ljubezni, da se z njo hranim pri evharistiji in me vodi k svobodi.

Evangelij

Jezus brani učence pred farizeji. Pokaže jim, da je sobotni počitek v službi ljudi in ne nad njimi. Zapovedi ne smejo zasenčiti ljubezni. Boga častim s pokorščino, zaupanjem do njega in usmiljenjem do ubogih. Posnemal bom Jezusovo skrb do trpečih v usmiljeni ljubezni. Gospod, hvala, ker me spodbujaš, da sem občutljiv do ubogih in bolnih. Hvala za dar usmiljene ljubezni.

Primož Krečič