Božja beseda za soboto, 22. julija 2023

Sv. Marija Magdalena, praznik

Marija Magdalena je šla in učencem naznanila, da je videla Gospoda.

Berilo

Pesem človeka, ki najde Kristusa

Berilo iz Visoke pesmi (Vp 3,1-4)

Tako govori nevesta: Na svojem ležišču, ponoči, sem iskala njega, ki ga ljubi moja duša, iskala sem ga, pa ga nisem našla. Vstala bom in obhodila mesto, po cestah in trgih bom iskala njega, ki ga ljubi moja duša. Srečali so me čuvaji, ki krožijo po mestu: »Ste videli njega, ki ga ljubi moja duša?« Kakor hitro sem jih prehitela, sem našla njega, ki ga ljubi moja duša.

Ali

Zdaj ne gledamo več na Kristusa telesno

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 5,14-17)

Bratje in sestre, Kristusova ljubezen nas vnema, ker smo prišli do sodbe, da so vsi umrli, če je eden umrl za vse, in za vse je Kristus umrl, da bi tisti, ki živijo, ne živeli več sami sebi, ampak njemu, ki je zanje umrl in vstal. Zatorej odslej nikogar ne poznamo po mesu.

In če smo po mesu poznali Kristusa, ga pa zdaj tako več ne poznamo. Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvar; staro je prešlo, glejte, nastalo je novo.

Psalm 63

Odpev: »Po tebi žeja mojo dušo, moj Bog.«

Ps 63,2-9

O Bog, moj Bog si ti,
v skrbeh te iščem;
po tebi žeja mojo dušo, po tebi koprni moje telo,
kakor suha in žejna dežela brez vode.
Odpev: »Po tebi žeja mojo dušo, moj Bog.«
Hočem o tebi premišljevati v svetišču,
da bi videl tvojo moč in tvoje veličastvo;
boljša je tvoja milost kot življenje,
moje ustnice te bodo slavile.
Odpev: »Po tebi žeja mojo dušo, moj Bog.«
Tako te bom hvalil v svojem življenju,
v tvojem imenu bom dvigal svoje roke.
Moja duša se bo nasičevala,
moja usta te bodo hvalila.
Odpev: »Po tebi žeja mojo dušo, moj Bog.«
Moj pomočnik si postal,
radujem se v senci tvojih peruti.
Moja duša se tebe drži,
tvoja desnica me podpira.
Odpev: »Po tebi žeja mojo dušo, moj Bog.«

Evangelij

Iz pesmi slednice Žrtvi velikonočni

Aleluja

Aleluja. Povej nam, Marija, kaj si videla na poti? Grob Kristusa živega in slavo sem videla vstalega. Aleluja.

Žena, koga iščeš?

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 20,1-2.11-18)

Prvi dan tedna je šla Marija Magdalena zgodaj, ko je bila še tema, h grobu in videla, da je kamen od groba odvaljen. Tekla je torej in prišla k Simonu Petru in k drugemu učencu, ki ga je Jezus ljubil, in jima rekla: »Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.«

Marija je stala zunaj pri grobu in jokala. Ko je jokala, se je sklonila v grob in je videla dva angela v belih oblačilih, ki sta sedela eden pri vzglavju in eden pri vznožju, kjer je bilo položeno Jezusovo telo.

Rečeta ji: »Žena, kaj jokaš?« Odgovori jima: »Vzeli so mojega Gospoda in ne vem, kam so ga položili.« Ko je to izgovorila, se je obrnila in videla Jezusa, pa ni vedela, da je Jezus. Jezus ji reče: »Žena, kaj jokaš? Koga iščeš?« Misleč, da je vrtnar, mu reče: »Gospod, če si ga ti odnesel, povej mi, kam si ga položil, ga bom jaz vzela.« Jezus ji reče: »Marija!« Ona se obrne in mu hebrejsko reče: »Rabbuni!« (kar pomeni: Učenik). Jezus ji reče: »Ne dotikaj se me več, še nisem šel k Očetu. Pojdi pa k mojim bratom in jim reci: ›Grem k svojemu Očetu in vašemu Očetu, k svojemu Bogu in vašemu Bogu.‹« Marija Magdalena je šla in učencem naznanila: »Videla sem Gospoda« in da ji je to rekel.

Sv. Marija Magdalena (22. julij)

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Marija Magdalena

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Misli papeža Frančiška

Kateheza, 17. julij 2017 ...

Kot poročajo evangeliji, je Marija Magdalena prva videla vstalega Jezusa. Malo pred tem se je končal sobotni počitek. Ni bilo časa, da bi na dan trpljenja opravili vse pogrebne obrede. Zato gredo žene naslednje jutro navsezgodaj z odišavljenimi mazili k Jezusovemu grobu. Prva prispe Marija iz Magdale, ena od učenk, ki so Jezusa spremljale vse od Galileje in služile nastajajoči Cerkvi. V njeni poti proti grobu se zrcali zvestoba mnogih žensk, ki so leta vdane potkam pokopališč, ...

 …

Več ...

Papež Frančišek

Misli Benedikta XVI.

Kateheza, 11. april 2007
O pomenu velike noči
V dneh po veliki noči nas bogoslužje spominja na različna srečanja, ki jih je Jezus imel po svojem vstajenju: z Marijo Magdaleno in drugimi ženami, ki so šle zgodaj zjutraj k grobu… Evangelist Janez pripoveduje, da sta Peter in on sam, potem ko sta slišala novico od Marije Magdalene, tekla, skoraj tekmovala proti grobu. Cerkveni očetje so videli v tem njunem hitrem podvizanju do praznega groba spodbudo, da je med verniki edino dovoljeno tekmovanje, ...

 …

Več ...

Benedikt XVI.