Božja beseda za soboto, 21. decembra 2019

Peti dan božične osemdnevnice, kvatrna sobota

»In je na ves glas vzkliknila in rekla: 'Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa!'« (Lk 1,42)

Berilo

Pesem prihajajočemu odrešeniku

Berilo iz Visoke pesmi (Vp 2,8-14)

Glas mojega ljubega! Glej, glej, prihaja! Skače čez gore, poskakuje čez griče. Moj ljubi je podoben gazeli ali mlademu jelenu. Glej ga, že stoji za našim zidom, gleda skozi okno, oprezuje skozi omrežje. Moj ljubi spregovori in mi pravi: Vstani, prijateljica moja, moja lepa, in pridi! Zakaj, glej, zima je minila, deževje je nehalo, prešlo. Cvetlice so se prikazale v naši deželi, čas petja se je približal in glas grlice se sliši v naši krajini. Smokva poganja svoje sadove, cvetje vinske trte je zadišalo. Vstani, prijateljica moja, moja lepa, in pridi! Moja golobica v skalnih duplinah, v zaklonu pečine, pokaži mi svoje obličje, daj mi slišati svoj glas; kajti tvoj glas je sladek in tvoje obličje je ljubko!

Ali

Veselje nad odrešenikovim prihodom

Berilo iz knjige preroka Zofonija (Sof 3,14-18)

Vriskaj, sionska hči! Ukaj, Izrael! Veseli se, raduj se iz vsega srca, jeruzalemska hči! Gospod te je rešil obsodbe, odstranil je tvoje sovražnike. Gospod je Izraelov kralj v tvoji sredi, ne boš se več bala zlega. Tisti dan rečejo Jeruzalemu: »Sion, ne boj se! Naj ti roke ne omahnejo! Gospod, tvoj Bog je pri tebi, mogočni rešitelj! On se veseli nad teboj v obnovljeni ljubezni; vriskajoč se raduje nad teboj, kakor ob prazniku.«

Psalm 33

Odpev: »Radujte se, pravični v Gospodu!«

Ps 33,2-3.11-12.20-21

Slavite Gospoda s citrami,
igrajte mu na harfo z deseterimi strunami.
Pojte mu novo pesem,
dobro mu pojte, da bo donelo.
Odpev: »Radujte se, pravični v Gospodu!«
Gospodov sklep ostane na veke,
njegove misli od roda do roda.
Blagor narodu, čigar Bog je Gospod,
ljudstvu, ki si ga je izvolil v dedno last.
Odpev: »Radujte se, pravični v Gospodu!«
Naša duša čaka Gospoda:
on je naš pomočnik in ščit.
Njega se veseli naše srce,
zaupamo v njegovo sveto ime.
Odpev: »Radujte se, pravični v Gospodu!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Vzhajajoči, svit večne luči in sonce pravice, pridi in razsvetli nje, ki sedijo v temi in smrtni senci! Aleluja.

Odrešenik pride k nam

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 1,39-45)

Tiste dni je Marija vstala in hitro šla v gore, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta slišala Marijin pozdrav, je poskočilo dete v njenem telesu; in Elizabeta je bila napolnjena s Svetim Duhom in je vzkliknila z močnim glasom: »Blagoslovljena ti med ženami in blagoslovljen sad tvojega telesa! In od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, je od veselja poskočilo dete v mojem telesu. Blagor ji, ki je verovala; zakaj spolnilo se bo, kar ji je povedal Gospod!«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Peter Kanizij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Visoka pesem govori o vrnitvi ženina, potem ko je dolgo iskal pašnike v zimskem času. Nevesta je polna nežnosti in prekipeva v veselju do njega. Odprt bom do ljudi, jih pričakoval in sprejemal z naklonjenostjo, do njih bom spoštljiv in pozoren, tako tudi do Gospoda. Gospod, naj se vsi moji odnosi upodobijo po edinstvenem odnosu, ki ga ima nevesta Cerkev do tebe, ki si njen prvi ženin. Naj vse vstopi v ta odnos!

Evangelij

Marija odgovori na dar Svetega Duha tako, da se hitro odpravi v Judejo k sorodnici Elizabeti. Ob srečanju z njo poskoči njen otrok v telesu, ker je tudi on napolnjen z močjo Svetega Duha. Elizabeta blagruje Marijino božje materinstvo, ki je sad njene zaupljive vere. Gospod, naj v živi veri sprejmem tvojo besedo in jo z veseljem ponesem k drugim ljudem.

Primož Krečič