Božja beseda za torek, 20. septembra 2022


Sv. Korejski mučenci, obvezni god

Torek 25. tedna med letom (leto II)

»On pa jim je odgovoril: 'Moja mati in moji bratje so tisti, ki Božjo besedo poslušajo in uresničujejo.'« (Lk 8,21)

Berilo

Božja previdnost pobuda človeške modrosti

Berilo iz knjige pregovorov (Prg 21,1-6.10-13)

Kraljevo srce je v Gospodovi roki podobno vodnim strugam, ki jih poljedelec uravnava, kamorkoli hoče. Človeku se vsaka njegova pot zdi prava, a Gospod je, ki tehta srce. Po pravičnosti in pravici ravnati je ljubše Gospodu ko daritev. Prevzetne oči in ošabno srce, svetilka brezbožnih, je greh. Misli pridnega prinesejo dobiček, vsak zaletel pa pride le v pomanjkanje. Zakladi, nabrani z lažnim jezikom, so dih, ki se razpihne, zanke smrti. Brezbožnikova duša želi zlo, njegov bližnji ne najde pri njem usmiljenja. Če se zasmehovalec kaznuje, se preprosti spametuje, in če se pouči modri, si pridobi znanje. Na hišo brezbožnega pazi Pravični, brezbožne peha v nesrečo. Kdor si maši uho pred siromakovim vpitjem, bo tudi sam vpil, pa ne bo uslišan.

Psalm 119

Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«

Ps 119,1.27.20.34.35.44

Blagor njim, ki je njih pot brez madeža,
ki hodijo v Gospodovi postavi!
Poúči me o poti svojih zapovedi,
premišljeval bom tvoja čudovita dela!
Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«
Izbral sem pot resnice,
odločil sem se za tvoja pota.
Poúči me, da bom spolnjeval tvojo postavo,
in držal jo bom z vsem svojim srcem!
Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«
Vôdi me po stezi svojih ukazov,
ker se je veselim,
da bom vedno držal tvojo postavo,
na veke in vedno.
Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa naj razsvetli oči našega srca, da bi vedeli, kakšno je upanje, v katero nas je poklical. Aleluja.

Hvala tistih, ki spolnjujejo Božjo besedo

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 8,19-21)

Tisti čas so prišli k Jezusu njegova mati in bratje, pa se niso mogli sniti z njim zaradi množice. Sporočili so mu: »Tvoja mati in tvoji bratje stojé zunaj in te želijo videti.« On pa jim je odgovoril: »Moja mati in moji bratje so tisti, ki poslušajo in spolnjujejo Božjo besedo.«
Sv. Korejski mučenci (leto II), obvezni god

Berilo

Mučeništvo sedmih makabejskih bratov

Berilo iz 2. knjige Makabejcev (2 Mkb 7,1-2.9-14)

Tiste dni se je zgodilo, da so prijeli sedem bratov z njihovo materjo vred. Kralj jih je hôtel prisiliti, da bi okusili svinjsko meso, ki je bilo prepovedano, zato je ukazal, naj jih pretepajo z biči in žilavkami. Eden med njimi pa je spregovóril v imenu drugih in rekel takole: »Kaj nas hočeš vprašati in izvedeti od nas? Pripravljeni smo rajši umreti kakor prekršiti postave naših očetov.« Ko je drugi prišel do zadnjega zdihljaja, je rekel: »Ti, nizkotnež, nam jemlješ sedanje življenje, toda kralj sveta nas bo obúdil in nas ožívil za večno oživetje življenja, ker umiramo za njegove postave.« Za njim je bil mučen tretji. Takoj je pomólil jezik, kakor so ukazali, neustrašno iztegnil roke in plemenito izjavil: »Te ude sem dobil od neba, zaradi njegovih postav jih zaničujem in od njega jih upam spet dobiti.« Celo kralja in njegovo spremstvo je pretresla srčnost tega mladeniča, ki je preziral svoje bolečine. Ko je umrl tudi ta, so prav tako grozovito trpinčili četrtega. Preden je izdihnil, je rekel: »Bolj se splača umreti od človeških rok v pričakovanju, da nas bo Bog spet obúdil, kakor je obljubil. Zate pa vstajenja ne bo!«

Psalm 33

Odpev: »Gospod me je rešil iz stiske.«

Ps 33,2-9

Slavil bom Gospoda vekomaj,
njegova hvala bo vedno v mojih ustih.
Z Gospodom naj se ponaša moja duša;
naj slišijo ponižni in se veselijo.
Odpev
Poveličujte z menoj Gospoda
in skupno slavimo njegovo ime!
Iskal sem Gospoda in me je uslišal
ter me otel vseh mojih strahov.
Odpev
Glejte nanj, da se razveselite
in da ne zardijo vaši obrazi!
Glej, ubožec je klical in Gospodje slišal,
iz njegove stiske gaje rešil.
Odpev
Angel Gospodov šotori okoli tistih,
ki se ga boje, da jih otme.
Okusite in spoznajte, kako dober je Gospod;
blagor človeku, ki se k njemu zateka.
Odpev

Evangelij

Mt 5,10

Aleluja

Aleluja. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Aleluja.

Jezus svojim učencem napoveduje preganjanje

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 15,18-21)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ako vas svet sovraži, vedite, da je mene sovražil prej ko vas. Ko bi bili vi od sveta, bi svet svoje ljubil. Ker pa niste od sveta, ampak sem vas jaz od sveta odbral, zato vas svet sovraži. Spominjajte se pa besede, ki sem vam jo rekel:

»Služabnik ni večji ko njegov gospod.« Če so mene preganjali, bodo preganjali tudi vas; če so mojo besedo spolnjevali, bodo spolnjevali tudi vašo. Toda vse to vam bodo storili zaradi mojega imena, ker ne poznajo njega, ki me je poslal.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Evstahij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pisatelj vabi Izraelce k pravičnosti, ponižnosti, marljivosti, resnicoljubnosti, da bi se znali obvladati, bili svobodni in zvesti, predvsem pa, da ne bi preslišali klicev revežev. Ob skrbi za rast v krepostih bom poglobil občutljivost za klice ubogih današnjega časa. Gospod, povej mi, da je klic revežev obrnjen k tebi in da poslušati njihov klic pomeni odgovoriti v tvojem imenu.

Evangelij

Ob obisku matere in sorodnikov Jezus spregovori o novi družini svojih učencev. Ne odpravlja krvnih vezi, vendar predstavi nove, ki nastanejo ob poslušanju in uresničevanju Božje besede. Pomembno je, da poslušam in živim to besedo, ki ustvarja nov odnos z Jezusom in ljudmi. Gospod, pomagaj mi, da bom prednostno prisluhnil tvoji besedi in jo uresničil, kakor hočeš ti.

Primož Krečič

Sv. Korejski mučenci (20. september)