HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za sredo, 20. februarja 2019

Svetnik za vsak dan
Sv. Sadot


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (5. nedelja med letom) - Luka Demšar - Vrhnika
(10.2.2013 ob 10h, dolžina: 9:39)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

5. nedelja med letom - Štefan Krempač - Škofije pri Kopru
(7.2.2010 ob 10h, dolžina: 9:11)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sreda 6. tedna med letom (leto I)

»Privedejo mu slepega in ga prosijo naj se ga dotakne« (Mr 8,22b)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Naval hudobije se pomiri, vode začenjajo odtekati, pokaže se kopno in zelenje ter golob z oljčno vejico. Noe postavi oltar in se z daritvijo zahvali za rešitev. V težkih trenutkih bom vztrajal in čakal, da odtečejo vode. Gospod, tvoja kazen je pravična, toda čim prej pošlji svojega goloba, da bo prinesel mir v mojo dušo. Naj se ti zahvaljujem, da si me rešil, in ne pristanem v starih grehih.

Evangelij

K Jezusu pripeljejo slepega človeka, da bi položil roko nanj. Ozdravi ga v dveh etapah. Najprej slepi vidi le sence, nato pa povsem spregleda. S slepotami prihajam pred Jezusa, da bi videl "jasno in na daleč" njega kot Mesija in poslanstvo, ki mi ga daje. Gospod, hvala, ker me osvobajaš strahov in predsodkov, da morem gledati tako, kakor gledaš in vidiš ti.

Primož Krečič

Berilo

Ne bo več vesoljnega potopa

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 8,6-13.20-22)

Ko je minilo štirideset dni, je Noe odprl okno, ki ga je naredil na ladji, ter spustil vrana; ta je vzletaval in se vračal, dokler niso vode na zemlji usahnile. Nato je spustil od sebe goloba, da bi videl, ali so vode odtekle z zemlje. Golob pa ni našel mesta, kjer bi počivala njegova noga, zato se je vrnil k njemu na ladjo; vode so bile še po vsej zemlji. Stegnil je roko, ga prijel in vzel k sebi na ladjo.

Čakal je nadalje še sedem dni in spet spustil goloba z ladje. Golob je prišel k njemu proti večeru in glej, zelen oljčni list je imel v svojem kljunu. Tedaj je Noe spoznal, da so vode odtekle z zemlje. Vendar je čakal še sedem nadaljnjih dni in je spustil goloba, ki pa se ni več vrnil k njemu. Šeststo prvega leta prvi dan prvega meseca so vode z zemlje usahnile. Noe je odkril streho na ladji ter pogledal, in glej, površina zemlje se je začela sušiti. Noe je postavil Gospodu oltar, vzel od vseh čistih živali in od vseh čistih ptic ter daroval na oltarju žgalne daritve.

Gospodu je bil všeč prijetni vonj in Gospod je rekel sam pri sebi: »Nikoli več ne bom preklel zemlje zaradi človeka, kajti mišljenje človeškega srca je hudobno od njegove mladosti. Ne bom več udaril nobenega živega bitja, kakor sem storil. Dokler bo zemlja, ne preneha odslej setev in žetev, mraz in vročina, poletje in zima, dan in noč.«

Psalm 116

Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«

Ps 116,12-13.14-15.18-19

Kako naj povrnem Gospodu
vse dobro, kar mi je storil?
Kelih zveličanja bom dvignil
in bom klical Gospodovo ime.
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«
Spolnil bom svoje obljube Gospodu
pred vsem njegovim ljudstvom.
Dragocena je v Gospodovih očeh
smrt njegovih svetih.
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«
Spolnil bom svoje obljube Gospodu
pred vsem njegovim ljudstvom,
v dvorih Gospodove hiše,
sredi tebe, Jeruzalem!
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Tvoja beseda je svetilka mojim nogam in luč na moji stezi. Aleluja.

Ozdravljeni slepi razločno vidi

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 8,22-26)

Tisti čas pridejo Jezus in učenci v Betsajdo. Privedejo mu slepega in ga prosijo, naj se ga dotakne. Prijel je slepega, ga peljal ven iz vasi, nato mu je dal sline na oči, položil nanj roke in ga vprašal, če kaj vidi. In pogledal ga je ter rekel: »Vidim ljudi, pa so, kakor da vidim hoditi drevesa.« Nato je spet položil roke na njegove oči in je spregledal ter bil ozdravljen in je vse razločno videl. Tedaj ga je poslal domov in mu rekel: »V vas še hôdi ne!«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020