Božja beseda za sredo, 2. decembra 2015

Sreda prvega adventnega tedna

»Množica se je čudila, ko je gledala, kako nemi govorijo, pohabljeni postajajo zdravi.« (Mt 15, 31)

Berilo

Bog nas vabi na svojo gostijo

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 25,6-10)

Gospod nad vojskami bo pripravil na Sionski gori vsem ljudstvom gostijo z izbornimi jedili, gostijo z žlahtnim vinom, z najboljšimi jedili, s prečiščenim žlahtnim vinom. Uničil bo na tej gori zagrinjalo, ki zagrinja vsa ljudstva, in pokrivalo, s katerim so pokriti vsi narodi, uničil bo smrt za vedno.

Vsemogočni Gospod bo obrisal solze z vseh obrazov, sramoto svojega ljudstva bo odpravil z vse zemlje, kajti Gospod je govoril. Tisti dan porečejo: »Glejte, to je naš Bog! Čakali smo ga, da nas reši. To je Gospod, ki smo vanj upali. Radujmo in veselimo se, da nas je rešil, kajti Gospodova roka bo počivala na tej gori.«

Psalm 23

Odpev: »V Gospodovi hiši bom vedno prebival.«

Ps 23,1-6

Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka;
na zelenih pašnikih mi daje ležišča.
K vodam počitka me vodi;
mojo dušo poživlja.
Odpev: »V Gospodovi hiši bom vedno prebival.«
Vodi me po pravih potih zaradi svojega imena.
Tudi če bi hodil v temni dolini,
ne bom se bal hudega, ker si ti z menoj:
tvoja gorjača in tvoja palica sta mi v tolažbo.
Odpev: »V Gospodovi hiši bom vedno prebival.«
Pogrinjaš mi mizo
vpričo mojih nasprotnikov;
z oljem mi glavo maziliš,
moj kelih je zvrhan.
Odpev: »V Gospodovi hiši bom vedno prebival.«
Dobrotljivost in milost mi sledita
vse dni mojega življenja;
in v Gospodovi hiši bom prebival
vse dni življenja.
Odpev: »V Gospodovi hiši bom vedno prebival.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Glej, Gospod prihaja rešit svoje ljudstvo, blagor njim, ki so pripravljeni. Aleluja.

Jezus ozdravlja in nasičuje

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 15,29-37)

Tisti čas je prišel Jezus h Galilejskemu morju; stopil je na goro in tam sédel. Prišle so k njemu velike množice, ki so imele s seboj hrome, slepe, kruljave, neme in mnogo drugih. Položili so jih pred njegove noge in jih je ozdravil; množice so se začudile, ko so videli, da nemi govorijo, da so kruljavi zdravi, da hromi hodijo in slepi gledajo. In slavili so Izraelovega Boga.

Jezus pa je poklical svoje učence in rekel: »Ljudstvo se mi smili; kajti že tri dni vztrajajo pri meni in nimajo kaj jesti; lačnih pa nočem odpustiti, da morda ne omagajo na poti.« Učenci mu rečejo: »Od kod bi vzeli v puščavi toliko kruha, da bi nasitili toliko množico?« Jezus jim reče: »Koliko hlebov imate?« Rekli so: »Sedem, pa malo ribic.« Velel je ljudstvu sesti po tleh; in vzel je sedmero hlebov in ribe, se zahvalil, jih razlomil in dajal učencem, učenci pa množicam. Vsi so jedli in se nasitili; in, kar je ostalo koscev, so pobrali – sedem polnih košar.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Bibijana

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izaija vidi, da Bog pripravlja mesijanske darove tudi za druge narode. Tako bo odgrnil zagrinjalo, ki jih je ločevalo, in odpravil vsako ponižanje. Trudil se bom sprejemati ljudi kot naslovljence Božje ljubezni in jim podariti veselo izkušnjo Gospodove bližine. Gospod, ne čakaj preveč. Razodeni mi ljubezen, povedi me na svojo gostijo, da bom vsem ljudem spregovoril o domačnosti dobrega in ljubečega Odrešenika.

Evangelij

Jezus se povzpne na vzpetino, kjer sprejme množico, ki ga želi poslušati. Bolne med njimi ozdravi, vse pa čudežno nasiti. Gledal bom Gospoda, ki želi tudi mene ozdraviti in me nasititi s svojo ljubeznijo. Gospod, naj še globlje občutim tvoje srce zlasti po sveti evharistiji, da me bo očistilo sebičnosti, strahu in neurejenosti, da bom resnično ljubil.

Primož Krečič