Božja beseda za sredo, 19. junija 2024

Sreda 11. tedna med letom (leto II)

»…in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem ti bo povrnil« (Mt 6, 4b).

Berilo

Bog vzame Elija v nebo

Berilo iz 2. knjige kraljev (2 Kr 2,1.6-14)

Preden je Gospod v viharju vzdignil Elija v nebo, je šel Elija z Elizejem iz Galgale. Ko sta prišla v Jeriho, je Elija rekel Elizeju: »Ostani tu, prosim! Gospod me pošilja k Jordanu.« Elizej je odgovoril: »Kakor resnično živi Gospod in živiš ti, ne zapustim te!« Šla sta torej obadva. Tudi petdeset prerokovih učencev je šlo; ustavili so se nedaleč od tam, onadva pa sta obstala pri Jordanu. Elija je vzel svoj plašč, ga zvil in udaril z njim po vodi. Razdelila se je na dvoje in oba sta šla po suhem čez.

Ko sta prišla čez, je Elija rekel Elizeju: »Prôsi, kaj naj ti storim, preden bom vzet od tebe!« Elizej je odgovoril: »Prosim, da bi bila v meni dva deleža tvojega duha.« Odvrnil je: »Težke reči prosiš. Če me boš videl, ko bom vzet od tebe, se ti bo tako zgodilo; če pa ne, se ne bo zgodilo.« Ko sta šla dalje in se grede pogovarjala, glej, se je prikazal ognjen voz in ognjeni konji ter so ju ločili. In Elija je šel v viharju proti nebu.

Ko je Elizej to videl, je klical: »Moj oče, moj oče! Izraelov voz in njegovi konjeniki!« Ko ga ni več videl, je prijel svoja oblačila in jih pretrgal na dvoje. Potem je vzel Elijev plašč, ki je bil z njega zdrknil, se vrnil ter obstal na jordanskem bregu. In z Elijevim plaščem je udaril po vodi in rekel: »Kje je zdaj Gospod, Elijev Bog?« Ko je udaril po vodi, se je razdelila na dvoje in Elizej je šel čez.

Psalm 31

Odpev: »Neomajno zaupajmo v Gospoda.«

Ps 31,20.21.24

Kako velika je tvoja dobrota, Gospod,
ki si jo prihranil njim, ki se te boje,
ki jo skazuješ njim, ki se k tebi zatekajo,
vpričo vsega ljudstva.
Odpev: »Neomajno zaupajmo v Gospoda.«
Varuješ jih z varstvom svojega obličja
pred zaroto tujih mož,
jih skrivaš v šotoru
pred prepirljivimi jeziki.
Odpev: »Neomajno zaupajmo v Gospoda.«
Ljubite Gospoda, vsi njegovi sveti!
Gospod varuje zveste,
obilno pa kaznuje tiste,
ki ravnajo objestno.
Odpev: »Neomajno zaupajmo v Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod je zvest v svojih besedah in svet v vseh svojih delih. Aleluja.

Bog povrne skrita dobra dela

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,1-6.16-18)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Glejte, da dobrih del ne boste opravljali pred ljudmi, da bi vas oni videli; sicer ne boste imeli plačila pri svojem Očetu, ki je v nebesih. Kadar torej daješ miloščino, ne trobi pred seboj, kakor delajo hinavci po shodnicah in po ulicah, da bi jih ljudje hvalili. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica, da bo tvoja miloščina na skrivnem; in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

Kadar molite, ne bodite kakor hinavci; ti namreč radi molijo stojé po shodnicah in uličnih vogalih, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in moli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

Kadar se postite, ne bodite kakor čmerni hinavci; grdijo si namreč obraze, da bi ljudem pokazali, da se postijo. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar se pa ti postiš, pomazili svojo glavo in si umij obraz, da ne pokažeš ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Nazarij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Elizej spremlja Elija ob slovesu. Z njim gre do Jordana in čez ter ga prosi za del njegovega duha. More videti njegov odhod v ognjenem vozu in viharju. Nato vzame Elijev plašč, ki je poln duha in moči. Pozoren bom na sveto življenje ljudi in jih zlasti ob koncu življenja prosil za blagoslov. Gospod, hvala za ljudi, ki žarijo v tvojem Duhu in ga podarjajo mnogim.


Evangelij

Jezus opozarja, da dobra dela, post in molitev ne smejo vzbujati hvale pri ljudeh, ker so po svoji naravi namenjena očiščenju in poglabljanju odnosa z Bogom. Kakšni so moji nameni, ko se postim, delam dobra dela, ko molim? Gospod, ti se nisi kazal v duhovnih naporih. Naj s takimi dejanji ne iščem hvale, ampak se trudim, da bi se v tem pokazala Božja ljubezen do ljudi.

Primož Krečič