Božja beseda za soboto, 19. novembra 2022

Teden zaporov (teden pred nedeljo Kristusa kralja)

Sobota 33. tedna med letom (leto II)

»Bog pa ni Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo.« (Lk 20,38)

Berilo

Bog včasih dopušča stisko izvoljenih

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 11,4-12)

Meni, Janezu, so rekli v videnju: »Glej, dve moji priči, to sta dve oljki in dva svečnika, ki stojita pred Gospodom zemlje. Ako bi jima kdo hotel storiti kaj žalega, pride ogenj iz njunih ust in požre njune sovražnike. Kdor bi jima hotel storiti kaj žalega, mora prav tako umreti. Ona imata oblast zapreti nebo, da ne dežuje v dneh njunega prerokovanja in imata oblast nad vodami, da jih spremenita v kri in da udarita zemljo s sleherno šibo, kolikor krat hočeta.

In ko dokončata svoje pričevanje, bo zver, ki se dvigne iz brezna, zoper nju začela vojsko ter ju premagala in ubila. In njuni trupli bosta ležali na ulicah velikega mesta, ki se duhovno imenuje Sodoma in Egipt, kjer je bil tudi njun Gospod križan. In izmed ljudstev in rodov in jezikov in narodov gledajo njuni trupli tri dni in pol in ne pustijo njunih trupel položiti v grob. In prebivalci na zemlji se veselijo zaradi njih ter se radujejo in pošiljajo drug drugemu darila, ker sta ta dva preroka mučila prebivalce na zemlji.«

In po treh dneh in pol je prišel vanju iz Boga duh življenja in sta se postavila na noge in silen strah je obšel one, ki so ju gledali. In slišali so močan glas iz nebes, ki jima je rekel: »Vzdignita se semkaj.« In vzdignila sta se na oblaku v nebo in njuni sovražniki so ju videli.

Psalm 144

Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Ps 144,1.2.9-10

Hvaljen Gospod, moj varuh,
ki uri moje roke za boj in bitko;
moja obramba in moj osvoboditelj,
moj ščit in moje zavetje!
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«
O Bog, pel ti bom novo pesem,
igral ti bom na harfo desetih strun,
tebi, ki naklanjaš kraljem zmago,
ki si rešil Davida, svojega služabnika.
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Po svoji dobroti me ohrani pri življenju in držal bom odredbe tvojih ust. Aleluja.

Jezus oznanja živega Boga

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 20,27-40)

Tisti čas so prišli nekateri izmed saducejev, ki pravijo, da ni vstajenja, in so Jezusa vprašali: »Učenik, Mojzes nam je zapisal: ›Če komu umrje brat, ki je oženjen, pa je brez otrok, naj vzame ženo njegov brat in obudi zarod svojemu bratu.‹ Bilo pa je sedem bratov. Prvi se je oženil, pa je umrl brez otrok. In vzel jo je drugi in tretji, prav tako pa tudi vsi sedmeri in niso zapustili otrok in so pomrli. Za vsemi je umrla tudi žena. Katerega izmed njih bo ob vstajenju torej žena? Kajti za ženo jo je imelo vseh sedem.«

Jezus jim je odgovoril: »Otroci tega veka se ženijo in možijo; tisti pa, ki bodo vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ženili in ne možile, zakaj tudi umreti ne bodo mogli več; enaki so namreč angelom in so Božji otroci, ker so otroci vstajenja. Da pa umrli vstajajo, je tudi Mojzes pokazal v zgodbi o grmu, ko Gospoda imenuje ›Boga Abrahamovega in Boga Izakovega in Boga Jakobovega‹; ni pa Bog mrtvih, ampak živih, zakaj njemu vsi živijo.«

Oglasili pa so se nekateri izmed pismoukov in so rekli: »Učenik, dobro si povedal.« In nič več si ga niso upali vpraševati.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Matilda

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Razodetje govori o dveh pričah, ki imata oblast nad svetom. Bog ju varuje in jima daje svojega Duha. Toda svet ju ne sprejema in ju zavrže. Po treh dneh ju Božji Duh obudi v življenje. Povzpneta se na goro, da budita vest ljudi. S svojo izkušnjo in besedo bom orodje Božje resnice in v Jezusovem Duhu bom klical ljudi k spreobrnjenju. Gospod, daj mi moči, da se ne bom ustrašil nasprotovanja, saj me ti podpiraš.

Evangelij

Saduceji ne verujejo v vstajenje mrtvih in skušajo Jezusa s primerom žene, ki je imela sedem mož. On zavrača predstavo vstajenja, ki je povezana z oblikami sedanjega življenja. Prihodnost bo povsem drugačna. Še globlje bom živel upanje, da je Bog Bog živih in da Jezus rešuje od kraljevanja smrti. Gospod, hvala, ker me ljubiš z ljubeznijo, ki je močnejša od smrti. Pomagaj mi, da bom hodil skozi življenje z zavestjo, da si ti vedno ob meni.

Primož Krečič