Božja beseda za četrtek, 18. avgusta 2022

Četrtek 20. tedna med letom (leto II)

»Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.« (Mt 22,9)

Berilo

Bog daje novo srce in novega duha

Berilo iz knjige preroka Ezekijela (Ezk 36,23-28)

To govori Gospod: Svoje veliko ime, ki je bilo oskrunjeno pri narodih, ki ste ga oskrunili sredi njih, storim zopet sveto. Tedaj spoznajo narodi, da sem jaz Gospod, govori vsemogočni Gospod, ko se med vami izkažem svetega pred njimi.

Vzamem vas izmed narodov in vas izberem iz vseh dežel ter vas nazaj pripeljem v vašo deželo. Pokropim vas s čisto vodo, da boste čisti; vseh vaših nečistosti in vseh vaših malikov vas očistim. Dam vam novo srce, novega duha vam vlijem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih spolnjevali. Prebivali boste v deželi, ki sem jo dal vašim očetom, ter boste moje ljudstvo in jaz bom vaš Bog.

Psalm 51

Odpev: »Gospod nas očiščuje naših grehov.«

Ps 51,12-13.14-15.18-19

Čisto srce, o Bog, mi ustvari
in duha stanovitnosti v meni obnovi!
Ne zavrzi me izpred svojega obličja
in svojega Svetega Duha mi ne odvzemi!
Odpev: »Gospod nas očiščuje naših grehov.«
Vrni mi veselje nad tvojim zveličanjem
in duha velikodušnosti v meni obnovi.
Učil bom hudobne tvojih potov
in grešniki se k tebi spreobrnejo.
Odpev: »Gospod nas očiščuje naših grehov.«
Nad klavno daritvijo nimaš veselja,
če bi ti dal žgalne daritve, bi jih ne maral.
Moja daritev, o Bog, je skesan duh,
skesanega in ponižnega srca ne zametuješ.
Odpev: »Gospod nas očiščuje naših grehov.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Živa in učinkovita je Božja beseda, razsoja misli in namene srca. Aleluja.

Vsi smo povabljeni v Božje kraljestvo

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 22,1-14)

Tisti čas je Jezus zopet spregovoril velikim duhovnikom in starešinam ljudstva v prilikah: Nebeško kraljestvo je podobno kralju, ki je napravil svatbo svojemu sinu. In poslal je svoje služabnike klicat povabljene na svatbo, pa niso hoteli priti.

Poslal je spet druge služabnike z naročilom: »Povejte povabljenim: Glejte, svoj obed sem pripravil; moji voli in pitana žival je zaklana in vse je pripravljeno; pridite na svatbo!« Ti pa se niso zmenili in so odšli: eden na svojo pristavo, drugi po svoji kupčiji, ostali pa so zgrabili njegove služabnike, jih zasramovali ter pobili.

Kralj pa se je razsrdil, poslal svoje vojake, pokončal tiste ubijalce in njih mesto požgal. Potem reče svojim služabnikom: »Svatba je pripravljena, a povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na razpotja in povabite na svatbo, katere koli najdete.« In njegovi služabniki so šli na pota in zbrali vse, katere so našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti.

Ko je pa kralj prišel goste pogledat, je videl tam človeka, ki ni imel svatovskega oblačila. Rekel mu je: »Prijatelj, kako si prišel semkaj, ko nimaš svatovskega oblačila?« On pa je molčal. Tedaj je kralj velel strežnikom: »Zvežite mu noge in roke in ga vrzite ven v temo: tam bo jok in škripanje z zobmi.« Zakaj mnogo je poklicanih, a malo izvoljenih.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Cesarica Helena

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Bog bo pripeljal ljudstvo domov, kar bo tudi nov izhod. Zlasti pa bo ljudstvo spremenil od znotraj, mu dal novo srce. Dal mu bo tudi novega duha, da se ta sprememba ne pokvari. Odprl se bom delovanju Svetega Duha, ki me bo ohranil živega v prizadevanju za notranjo osvoboditev in zvestobo. Gospod, hvala, ker me podpiraš v živi in občutljivi ljubezni do tebe in do ljudi.

Evangelij

Kralj vabi na svatbo svojega sina. Toda mnogi se ne odzovejo na tako pomembno povabilo. Zato naroči, naj povabijo še druge in ti pridejo, med njimi pa je eden, ki nima prave obleke. Z veseljem bom šel na svatbo. Na to se bom pripravil s poslušanjem Jezusa in spolnjevanjem Božje volje. Gospod, pomagaj mi nositi belo obleko, ki mi je bila podarjena na dan mojega krsta.

Primož Krečič