HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za četrtek, 18. junija 2020

Svetnik za vsak dan
Sv. Gregorij Janez Barbarigo in spomin slovenskih pričevalcev za vero


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (11. nedelja med letom) - Janez Šilar - Borovnica
(15.6.2008 ob 10h, dolžina: 8:41)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Četrtek 11. tedna med letom (leto II)

»Če namreč odpustite ljudem njih pogreške, bo tudi vaš nabeški Oče vam odpustil« (Mt 6,14).

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Sirah slavi Elija in Elizeja, ki sta delala velike čudeže in se borila proti zlu v deželi. Kljub skušnjavi, da bi na hudobne ljudi klical božjo kazen, bom prosil za usmiljenje in odpuščanje. Zavedal se bom potrpljenja, ki ga ima Bog z mano. Gospod, hvala, ker si pravičen, obenem pa se vedno znova sklanjaš k meni, mi odpuščaš in me kličeš k spreobrnjenju.

Evangelij

Ob molitvah hinavcev in poganov Jezus razkriva, da je prava molitev: "Oče naš". Molivec se obrača k Bogu, ljubečemu Očetu in mu izrazi sinovsko vdanost. Oče pozna moje potrebe in usliši zaupno molitev. Kakšna je moja molitev, kdaj molim, kaj želim, ko molim? Gospod, nauči me moliti, kakor si ti molil. Naj kot ljubljeni sin odkrivam, kaj je Očetova volja, in to uresničim.

Primož Krečič

Berilo

Slavospev Eliju in Elizeju

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 48,1-14)

Tedaj je vstal prerok Elija kakor ogenj in njegova beseda je bila kakor goreča peč. On je spravil lakoto nad Izraelce in s svojo gorečnostjo zmanjšal njih število. Z Gospodovo besedo je zaprl nebo in storil, da je trikrat padel ogenj z neba. Kako častitljiv si bil, Elija! Kdo je tebi enak in se more ponašati? Ti si umrlega obudil od smrti in iz podzemlja, po besedi Najvišjega. Ti si pahnil kralje v jamo in ugledne z njih ležišča. Na Sinaju si slišal kazenske grožnje in na Horebu maščevalne razsodbe. Mazilil si kralje za kaznovalce, preroka za svojega naslednika. V ognjenem viharju si bil vzet, na vozu z ognjenimi konji. O tebi je pisano, da si bil pripravljen za določen čas, da utolažiš jezo, preden se vname, da nagneš srce očetov k sinovom in vzpostaviš Jakobove rodove. Blažen, ki te vidi in umrje, in blažen si ti, ker še živiš!

Elija je bil v viharju umaknjen in Elizej je bil napolnjen z njegovim duhom. Dvakrat toliko čudežev je naredil, čudeži so bile vse besede njegovih ust. V svojem življenju se ni nikogar bal in nihče ni imel oblasti nad njegovim duhom. Nobena reč ni bila zanj nemogoča in še iz groba je delovalo njegovo telo kot prerok. V svojem življenju je delal čudeže in po svoji smrti čudovita dela.

Psalm 97

Odpev: »Veselite se, pravični, v Gospodu.«

Ps 97,1-2.3-4.5-6.7

Gospod je kralj: zemlja naj se raduje,
veselijo naj se mnogi otoki.
Oblak in tema ga obdajata,
pravica je temelj njegovega prestola.
Odpev: »Veselite se, pravični, v Gospodu.«
Ogenj gre pred Gospodom
in požira vse njegove sovražnike.
Njegovi bliski razsvetljujejo svet,
zemlja to vidi in se trese.
Odpev: »Veselite se, pravični, v Gospodu.«
Gore se topijo pred Gospodom kakor vosek,
pred gospodarjem vesoljne zemlje.
Nebesa oznanjajo njegovo pravičnost
in vsa ljudstva vidijo njegovo slavo.
Odpev: »Veselite se, pravični, v Gospodu.«
Osramočeni so vsi, ki častijo podobe,
ki se ponašajo z maliki,
pred njim padajo v prah vsi bogovi.
Gospod, ti si vzvišen nad vso zemljo.
Odpev: »Veselite se, pravični, v Gospodu.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Upam v Gospoda, upam v njegovo besedo. Aleluja.

Jezus uči moliti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,7-15)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Pri molitvi ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani zaradi svojih mnogih besed. Ne postanite jim podobni, vaš Oče namreč ve, kaj potrebujete, preden ga prosite. Takole torej molite:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime; pridi tvoje kraljestvo; zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh; in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom; in ne vpelji nas v skušnjavo; temveč reši nas hudega. Če namreč odpustite ljudem njih pogreške, bo tudi vaš nebeški Oče vam odpustil. Če pa ne odpustite ljudem, tudi vaš Oče vam ne bo odpustil vaših grehov.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020