Božja beseda za četrtek, 18. decembra 2014

Drugi dan božične osemdnevnice

»Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi« (Mt 1,24)

Berilo

Odrešenik bo iz Davidovega rodu

Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 23,5-8)

Resnično, pridejo dnevi, govori Gospod, ko obudim Davidu pravično mladiko; kralj bo in bo modro vladal, prav in pravično bo delal v deželi. V njegovih dneh bo Juda rešen in Izrael bo na varnem prebival. To mu je ime, s katerim ga bodo imenovali: »Gospod, naša pravičnost.« Zato glej, pridejo dnevi, govori Gospod, ko se ne poreče več: »Kakor resnično živi Gospod, ki je izpeljal Izraelce iz egiptovske dežele«, ampak: »Kakor resnično živi Gospod, ki je potomce Izraelove hiše izpeljal iz severne dežele in iz vseh dežel, kamor sem jih razkropil, in jih pripeljal, da bodo spet prebivali v svoji deželi!«

Psalm 72

Odpev: »V njegovih dneh bo mir in pravičnost.«

Ps 72,1.12-13.18-19

O Bog, daj kralju, da bo sodil
in kraljevemu sinu svojo pravičnost!
Naj pravično vlada tvoje ljudstvo
in tvoje ponižne po pravici.
Odpev: »V njegovih dneh bo mir in pravičnost.«
Rešil bo ubožca, ki kliče k njemu,
in bednega, ki nima pomočnika.
Usmilil se bo slabotnega siromaka,
rešil bo življenje ubogim.
Odpev: »V njegovih dneh bo mir in pravičnost.«
Hvaljen bodi Gospod Bog,
ki edini dela čudeže,
hvaljeno bodi njegovo ime vekomaj,
njegove slave bodi polna vsa zemlja!
Odpev: »V njegovih dneh bo mir in pravičnost.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Voditelj Izraelove hiše, ki si Mojzesu na Sinaju dal zapovedi, pridi in nas reši, nikar več ne odlašaj! Aleluja.

Jezus je odrešenik iz Davidovega rodu

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 1,18-24)

Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je bilo tako: Ko je bila njegova mati Marija zaročena z Jožefom, je bila, preden sta prišla skupaj, noseča od Svetega Duha. Ker je bil njen mož Jožef pravičen in je ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti. Ko je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi svoje žene Marije; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, zakaj on bo odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« Vse to se je pa zgodilo, da se je spolnilo, kar je bil Gospod napovedal po preroku, ki pravi: »Glej, devica bo spočela in rodila sina, ki se bo imenoval Emanuel, kar pomeni: Bog z nami.« Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel ter je svojo ženo vzel k sebi.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Vunibald

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izraelski kralji niso izpolnili svojega poslanstva. V stiski babilonskega ujetništva prerok Jeremija napoveduje prihod pravičnega in modrega kralja. Zato, ker takega ni bilo, so upali na Mesija. Kljub stranpotem in težavam v družbi bom zaupal v Božje vodenje zgodovine. Gospod, hvala, ker v vsakem času prihajaš na pomoč ljudem in jih vodiš s pravičnostjo svoje besede ter modrostjo usmiljene ljubezni.

Evangelij

Jožef je po Božjem naročilu sprejel nosečo Marijo in postal Jezusov krušni oče. Tako je Jezus "Davidov sin". Njegov izvor je Božji, zato je "Bog z nami" in Odrešenik. Jožefova vera me uči vzdržati v težkih in nerazumljivih okoliščinah, da ohranim zaupanje Bogu. Gospod, okrepi moje zaupanje v to, da je v tebi Bog stopil na stran človeka in razodel usmiljenje, ki rešuje.

Primož Krečič