Božja beseda za ponedeljek, 17. julija 2023

Ponedeljek 15. tedna med letom (leto I)

»Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. (Mt 10,40)

Berilo

Egipčani iz strahu zatirajo Izraelce

Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 1,8-14.22)

Tedaj je v Egiptu nastopil nov kralj, ki ni poznal Jožefa. Rekel je svojemu ljudstvu: »Glejte, ljudstvo Izraelovih sinov je številnejše in močnejše od nas. Ravnajmo modro z njim, da se ne razmnoži in se ob kaki vojski ne pridruži našim sovražnikom, da se ne bo vojskovalo zoper nas in odšlo iz dežele!« Postavili so torej nad njim delavske priganjače, da bi ga stiskali s težkimi deli; tako je zidalo za faraona mesti za skladišča, Pitom in Rameses. A čim bolj so ga tlačili, tem bolj se je množilo in tem bolj se je širilo, tako da jih je bilo groza pred Izraelovimi sinovi, in Egipčani so nalagali Izraelovim sinovom dela s hudo silo. Grenili so jim življenje s trdim delom z ilovico in opeko in z vsakršnim delom na polju, z vso tlako, h kateri so jih hudo silili. Nato je faraon vsemu ljudstvu ukazal: »Vsakega dečka, ki se rodi, vrzite v Nil, vsako deklico pa pustite pri življenju!«

Psalm 124

Odpev: »Pomaga nam Gospod, ki je ustvaril nebo in zemljo.«

Ps 124,1-3.4-6.7-8

Da ni bil Gospod z nami,
ko so ljudje vstali zoper nas,
tedaj bi nas žive požrli,
ko se je vnela njih besnost proti nam.
Odpev: »Pomaga nam Gospod, ki je ustvaril nebo in zemljo.«
Tedaj bi nas preplavila voda,
hudournik bi šel čez nas,
tedaj bi šle čez nas
vzburkane vode.
Odpev: »Pomaga nam Gospod, ki je ustvaril nebo in zemljo.«
Zanka se je pretrgala
in mi smo bili osvobojeni.
Naša pomoč je v imenu Gospodovem,
ki je ustvaril nebo in zemljo.
Odpev: »Pomaga nam Gospod, ki je ustvaril nebo in zemljo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Svojih stezá me uči, moj Bog, vôdi me v svoji resnici. Aleluja.

Kristusov učenec zna tudi trpeti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,34-11,1)

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: »Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem na zemljo mir; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč. Prišel sem namreč, da ločim sina od očeta in hčer od matere in snaho od tašče; in človeku bodo sovražniki njegovi domači. Kdor ljubi očeta ali mater bolj ko mene, ni mene vreden; in kdor ljubi sina ali hčer bolj ko mene, ni mene vreden; in kdor ne vzame svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.

Kdor vas sprejme, mene sprejme, in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. Kdor sprejme preroka, ker je prerok, bo prejel plačilo preroka; in kdor sprejme pravičnega, ker je pravičen, bo prejel plačilo pravičnega. Kdor da komu teh malih piti le čašo hladne vode, ker je moj učenec – resnično, povem vam – ne bo izgubil svojega plačila.«

Ko je Jezus dovršil naročila svojim dvanajsterim učencem, je od tam odšel učit in oznanjat po njihovih mestih.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Ales

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jakobova družina se v Egiptu namnoži. Egipčani se jih začnejo bati in preganjati, toda še rastejo, zato ukažejo pometati novorojene dečke v Nil. Tudi v največjih težavah bom ostal zvest in ohranil zaupanje v Gospoda. Hvala, Gospod, ker vedno rešuješ svoje ljudstvo. Razodeni svojo moč in podporo vsem malim in šibkim v današnjem času.

Evangelij

Jezusova navzočnost zaznamuje vse odnose, da prihaja celo do ločitve znotraj družin. To je svoboda vere, ki je pripravljena sprejeti vse skozi križ. Odprl se bom Jezusu in njegovim zahtevam, da bo zares moja prva ljubezen. Gospod, strah me je, da te nisem sposoben tako ljubiti. Reši me strahu in me okrepi v ljubezni.

Primož Krečič