Božja beseda za torek, 17. marca 2020

Torek 3. postnega tedna

»Gospodar tega služabnika se ga je usmilil, oprostil ga je in mu dolg odpustil« (Mt 18,27)

Berilo

Prosimo, naj Bog sprejme našo skesanost

Berilo iz knjige preroka Danijela (Dan 3,25.34-43)

Tiste dni je Azarija stoje sredi ognja molil takole: Ne zavračaj nas za vedno zaradi svojega imena in ne razdiraj svoje zaveze. Ne odteguj nam svojega usmiljenja, zaradi Abrahama, svojega ljubljenca, zaradi Izaka, svojega služabnika, in Izraela, svojega svetega, ki si jim obljubil, da boš namnožil njihov zarod kakor zvezde na nebu in kakor pesek ob morski obali.

Kajti, o Gospod, postali smo manjši od vseh narodov, ponižani smo zdaj po vsej zemlji zaradi naših grehov. V tem času ni kneza ne preroka ne voditelja ne žgalne ne klavne ne jedilne daritve ne kadila ne kraja, kjer bi tebi darovali prvine in našli milost. Toda s skesanim srcem in ponižnim duhom naj bomo sprejeti, kakor žgalne daritve ovnov in juncev in neštevilnih tolstih jagnjet.

Tako naj velja danes pred teboj naša daritev, in naj ti bo všeč, da tebi sledimo; kajti ne bodo osramočeni, kateri zaupajo vate. Zdaj hodimo za teboj z vsem srcem, bojimo se te in iščemo tvojega obličja: ne daj, da ostanemo osramočeni! Ampak ravnaj z nami po svoji dobrotljivosti in po obilnosti svojega usmiljenja! Reši nas s svojo čudežno močjo in daj čast svojemu imenu, o Gospod!

Psalm 25

Odpev: »Gospod, spomni se svojega usmiljenja!«

Ps 25,4-5.6-7.8-9

Svoja pota, Gospod, mi pokaži
in svojih steza me nauči!
Vodi me v svoji resnici ter me uči,
saj si ti, Bog, moj rešitelj.
Odpev: »Gospod, spomni se svojega usmiljenja!«
Gospod, spomni se svojega usmiljenja
in svojih milosrčnosti, ki so od vekov.
Grehov moje mladosti se ne spominjaj,
zaradi svoje dobrote me ne pozabi, Gospod!
Odpev: »Gospod, spomni se svojega usmiljenja!«
Dober in pravičen je Gospod,
zato grešnike uči pravih poti.
Vodi ponižne v pravičnosti,
uči krotke svojih poti.
Odpev: »Gospod, spomni se svojega usmiljenja!«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Spokorite se, govori Gospod, približalo se je Božje kraljestvo.

Če odpuščamo, Bog odpušča nam

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 18,21-35)

Tedaj je Peter pristopil k Jezusu in mu rekel: »Gospod, če greši zoper mene moj brat, kolikokrat naj mu odpustim? Do sedemkrat?« Jezus mu pravi: »Ne rečem ti: do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat. Zato je nebeško kraljestvo podobno kralju, ki je hotel napraviti račun s svojimi hlapci. Ko je začel računati, so mu privedli nekoga, ki je bil dolžan deset tisoč talentov. Ker pa ni imel s čim plačati, je ukazal njegov gospod prodati njega, ženo in otroke in vse, kar je imel, in poplačati. Hlapec pa je padel predenj in ga prosil: ›Gospod, potrpi z menoj in vse ti povrnem.‹ Gospod se je tega hlapca usmilil, ga oprostil in mu dolg odpustil.

Ko je pa ta hlapec odšel, je srečal enega svojih sohlapcev, ki mu je bil dolžan sto denarjev, in ga je zgrabil ter davil, govoreč: ›Plačaj, kar si dolžan!‹ Njegov sohlapec pa je padel predenj in ga prosil: ›Potrpi z menoj in ti povrnem.‹ Oni pa ni hotel, ampak je šel in ga dal vreči v ječo, dokler bi ne poplačal dolga.

Ko so pa njegovi sohlapci videli, kaj se je zgodilo, so se zelo užalostili in so šli ves dogodek pravit svojemu gospodu. Tedaj ga je njegov gospod poklical in mu rekel: ›Hudobni hlapec, ves tisti dolg sem ti odpustil, ker si me prosil; ali nisi bil torej tudi ti dolžan usmiliti se svojega sohlapca.‹ In njegov gospod se je razsrdil in ga izročil mučiteljem, dokler bi ne poplačal vsega dolga. Tako bo tudi moj nebeški Oče storil z vami, če iz srca ne odpustite vsak svojemu bratu.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Patrik

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Judje so v izgnanstvu. Azarija in tovariše mučijo. Azarija se ne boji drugega, kakor da bi izgubil zaupanje v Boga, zato sredi razbeljene peči izpove vero vanj. Ob mnogih nasprotovanjih zaradi vere bom ostal trden in se zanesel na obljubo Božjega blagoslova. Gospod, pokaži mi veličino zvestobe tvoji volji, da te bom hvalil in se ti zahvaljeval tudi v trenutkih teme in hudega nasprotovanja.


Evangelij

Jezus pove Petru, da Bog odpušča nad vsemi človeškimi merami. V priliki pokaže na gospodarja, ki odpusti več, kakor ga prosijo služabniki. Ob izkušnji Božjega odpuščanja, ki sem ga deležen, se učim odpuščati drugim. Gospod, veš, da marsikdaj težko odpustim, še posebej tistim, ki me žalijo in mi nasprotujejo. Toda ti me vabiš, naj odprem srce in jim odpustim po tvojem zgledu in naročilu.

Primož Krečič