HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za sredo, 17. januarja 2018

Zadnja homilija (2. nedelja med letom) - Janez Bernot - Ljubljana - Polje
(18.1.2015 ob 10h, dolžina: 10:13)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

2. nedelja med letom - Janez Juhant
(15.1.2012 ob 10h, dolžina: 14:39)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

2. nedelja med letom - p. Peter Lah
(18.1.2009 ob 10h, dolžina: 4:45)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sv. Anton Puščavnik, obvezni god

Sreda 2. tedna med letom (leto II)

»Ali se sme v soboto dobro storiti, ali hudo storiti? Življenje rešiti ali ga pogubiti?« (Mr 3,4).

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Boj med Davidom in Goljatom predstavlja soočenje med živim Bogom in mrtvimi bogovi. David je mlad in neizkušen, toda povsem zaupa Bogu, čeprav se zdi po človeško zmaga nemogoča. Kljub težavam in temi se bom zanesel na Boga. Gospod, hvala, ker si živi Bog. Naj z ničimer ne preprečim tvojega načrta. Hvalim te, ker me rešuješ strahov in vedno podpiraš s svojim Duhom.

Evangelij

V sinagogi je napeto. Na eni strani je človek s suho roko, na drugi strani so farizeji, ki iščejo, kako bodo ujeli Jezusa v besedi. On se približa trpečemu človeku in ga ozdravi, čeprav je sobota. Kljub predsodkom ljudi bom širil veselo oznanilo o tem, da je Jezus odrešenik. Gospod, hvala, da ti morem biti zvest, da moreš uresničevati čudeže svojega reševanja.

Primož Krečič

Berilo

David premaga Filistejca Goljata

Berilo iz 1. Samuelove knjige (1 Sam 17,32-33.37.40-51)

David je rekel Savlu: »Nikomur naj ne upade srce zaradi Goljata. Tvoj služabnik pojde in se bo bojeval s tem Filistejcem.« Savel je odgovoril Davidu: »Ne moreš iti proti temu Filistejcu, da bi se bojeval z njim. Kajti mladenič si še, on pa je vojak od svoje mladosti.« Potem je David rekel: »Gospod, ki me je rešil iz krempljev leva in medveda, me bo rešil iz rok tega Filistejca.« Nato je Savel rekel Davidu: »Pojdi in Gospod naj bo s teboj!« David je vzel svojo palico, si izbral pet gladkih kamnov iz potoka in jih dal v pastirsko torbo, v kateri je imel fračo, vzel fračo v roko in šel proti Filistejcu. Filistejec je prihajal vedno bliže proti Davidu in njegov oproda je šel pred njim. Ko je Filistejec pogledal in videl Davida, ga je zaničeval: bil je namreč še mladenič, rdečkast in zale postave. Filistejec je rekel Davidu: »Sem mar pes, da prihajaš k meni s palico? « In Filistejec je preklinjal Davida pri svojih bogovih. Potem je rekel Davidu: »Pridi k meni in dal bom tvoje meso pticam pod nebom in živalim na polju!«

David pa je odgovoril Filistejcu: »Ti prihajaš k meni z mečem, sulico in kopjem, jaz pa prihajam k tebi v imenu Gospoda nad vojskami, Boga Izraelovih bojnih vrst, ki si jih zasmehoval. Danes te bo Gospod izročil meni v roke, ubil te bom in ti odsekal glavo. Trupla filistejske vojske bom še danes dal pticam pod nebom in zverinam na zemlji, da ves svet spozna, da je Bog v Izraelu. In vsa ta množica bo spoznala, da Gospod ne rešuje z mečem in sulico. Kajti boj je Gospodov in dal vas bo nam v roke.« Ko se je Filistejec dvignil in šel bliže proti Davidu, je David hitro stekel iz bojne vrste proti Filistejcu. Segel je v torbo, vzel iz nje kamen, ga zalučal in zadel Filistejca v čelo. Kamen mu je prebil čelo, da je padel z obrazom na zemljo. Tako je David premagal Filistejca s fračo in kamnom ter pobil in ubil Filistejca, ne da bi bil meč v Davidovi roki. David je pritekel, stopil k Filistejcu, prijel njegov meč, ga potegnil iz nožnice ter ga usmrtil s tem, da mu je z mečem odsekal glavo. Ko so Filistejci videli, da je njihov junak mrtev, so zbežali.

Psalm 144

Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Ps 144,1.2.9-10

Hvaljen Gospod, moj varuh,
ki uri moje roke za boj in bitko;
moja obramba in moj osvoboditelj,
moj ščit in moje zavetje!
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«
O Bog, pel ti bom novo pesem,
igral ti bom na harfo desetih strun,
tebi, ki naklanjaš kraljem zmago,
ki si rešil Davida, svojega služabnika.
Odpev: »Hvaljen Gospod, moj varuh.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jaz sem pot, resnica in življenje, govori Gospod, nihče ne pride k Očetu, razen po meni. Aleluja.

Dobro smemo delati tudi v soboto

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 3,1-6)

Tisti čas je Jezus spet stopil v shodnico in tam je bil človek s posušeno roko. Opazovali so ga, če ga bo ozdravil v soboto, da bi ga zatožili. Rekel je možu, ki je imel suho roko: »Stopi v sredo.« Njim pa reče: »Ali se sme v soboto dobro storiti, ali hudo storiti? Življenje rešiti, ali pogubiti? « Ti pa so molčali. Srdito jih premeri in žalosten nad slepoto njih srca reče človeku: »Stegni roko!« Stegnil jo je in roka je bila ozdravljena. Nato so farizeji odšli in se zoper njega posvetovali s herodovci, da bi ga umorili.
Sv. Anton Puščavnik (17. januar)

Sv. Anton Puščavnik (leto II), obvezni god

Berilo

Bog bo povedal, kaj hoče od tebe

Berilo iz knjige preroka Miheja (Mih 6,6-8)


»S čim naj stopim pred Gospoda,
se priklonim pred Bogom na višavah?
Naj stopim predenj z žgalnimi daritvami,
z enoletnimi teleti?
Ali se bo Gospod veselil tisoč osnov,
daritve potokov olja?
Ali naj mu darujem svojega prvorojenca
v povračilo za svojo pregreho?
Sad svojega telesa
kot poravnavo za svojo dušo?«
»Bilo ti je razodeto, o človek, kaj je dobro,
kaj Gospod hoče od tebe:
nič drugega, kakor da pravično ravnaš,
da ljubiš usmiljenje
in da si ponižen pred svojim Bogom.«

Psalm 15

Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Ps 15,1-2.5.7.8.11

Psalm, Davidov.

Gospod, kdo bo prebival v tvojem šotoru,
kdo bo stanoval na tvoji sveti gori?
Kdor hodi brez madeža in dela pravično
in prav misli v svojem srcu
kdor tudi sebi v škodo prisege ne spreminja,
svojega denarja ne posoja oderuško
in zoper nedolžnega ne sprejema podkupnine.
Kdor tako dela,
ne bo nikoli omahnil.

Evangelij

Mt 19,21

Aleluja

Aleluja. Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Aleluja.

Odpoved bogastvu vodi k popolnosti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 19,16-26)

16 In glej, nekdo je pristopil in mu rekel: »Učenik, kaj naj dobrega storim, da prejmem večno življenje?« 17 On mu je rekel: »Kaj me vprašuješ o dobrem? Samo eden je dober; če pa hočeš priti v življenje, spolnjuj zapovedi!« 18 Vprašal ga je: »Katere?« In Jezus je rekel: »Ne ubijaj, ne prešuštvuj, ne kradi, ne pričaj po krivem, 19 spoštuj očeta in mater in svojega bližnjega ljubi kakor sam sebe.« 20 Mladenič mu je rekel: »Vse to sem spolnjeval. Kaj mi je še treba?« 21 Jezus mu je rekel: »Ako hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih; potem pridi in hodi za menoj!« 22 Ko je mladenič slišal to besedo, je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje. 23 Jezus pa je s svojim učencem rekel: »Resnično, povem vam: Bogatin bo težko prišel v nebeško kraljestvo. In še vam povem: 24 Lažje je velblodu iti skozi šivankino uho, kakor bogatinu priti v božje kraljestvo.« 25 Ko pa so učenci to slišali, so se silno čudili in govorili: »Kdo se torej more rešiti?« 26 Jezus se je ozrl vanje in jim rekel: »Pri ljudeh je to nemogoče, pri Bogu pa je vse mogoče.«Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2018