Božja beseda za ponedeljek, 16. maja 2022


Sv. Janez Nepomuk, obvezni god

Ponedeljek 5. velikonočnega tedna

»Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega.« (Jn 14,26)

Berilo

Spreobrniti se moramo k živemu Bogu

Berilo iz apostolskih del (Apd 14,5-18)

Tiste dni so se pogani in Judje v Ikoniju s svojimi poglavarji vred vzdignili, da bi sramotili in kamnali Pavla in Barnaba. Ko sta to zvedela, sta pobegnila v likaonski mesti Listro in Derbe ter v okolico in sta tam oznanjala evangelij.

V Listri je bil neki mož, ki je bil v nogah brez moči, hrom od rojstva in ni nikdar hodil. Poslušal je Pavlov govor. Ko ga je ta pogledal in videl, da ima vero v ozdravljenje, je zaklical z močnim glasom: »Postavi se pokonci na noge!« In poskočil je ter hodil.

Ko so množice videle, kaj je Pavel storil, so povzdignili glas in po likaonsko govorili: »Bogova v človeški podobi sta prišla k nam!« Barnaba so imenovali Zevsa, Pavla pa Hermesa, ker je ta govoril prvo besedo. Duhovnik Zevsovega svetišča, ki je bilo pred mestom, je dal pred vrata pripeljati volov in prinesti vencev, in je hotel z množicami vred darovati.

Ko sta apostola Barnaba in Pavel to slišala, sta raztrgala svoja oblačila, skočila med množico in vpila: »Možje, kaj to počenjate? Tudi midva sva umrljiva človeka, vam enaka. Oznanjava pa vam evangelij, da bi se od teh praznih reči spreobrnili k živemu Bogu, ki je ustvaril nebo in zemljo in morje in vse, kar je v njih. On je sicer v prejšnjih vekih dovolil, da so vsa ljudstva hodila svoja pota; vendar sebe ni pustil brez pričevanja, ko je skazoval dobrote, dajal z neba dež in rodovitne čase, vam dajal hrano in vam srca napolnjeval z veseljem.« S temi besedami sta množicam komaj ubranila, da jima niso darovali.

Psalm 115

Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«

Ps 115,1-2.3-4.15-16

Ne nam, Gospod, ampak svojemu imenu daj čast
zaradi svoje milosrčnosti in zvestobe!
Da ne bodo govorili pogani:
»Kje je njihov Bog?«
Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«
Naš Bog je v nebesih;
stori vse, kar koli hoče.
Njihovi maliki so srebro in zlato,
delo človeških rok.
Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«
Blagoslovljeni ste od Gospoda,
ki je naredil nebo in zemljo!
Nebesa so nebesa za Gospoda,
zemljo pa je dal človeškim otrokom.
Odpev: »Božjemu imenu dajmo čast!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Ker si me videl, Tomaž, si veroval; blagor tistim, ki niso videli, pa so verovali. Aleluja.

Sveti Duh uči Jezusove učence

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 14,21-26)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kdor ima moje zapovedi in jih spolnjuje, ta je, ki me ljubi; a kdor mene ljubi, ga bo ljubil moj Oče in jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« Reče mu Juda, ne Iškariot: »Gospod, in kaj je, da se hočeš razodeti nam, ne pa svetu?«

Jezus mu je odgovoril: »Ako me kdo ljubi, bo mojo besedo spolnjeval; in moj Oče ga bo ljubil in bova k njemu prišla in pri njem prebivala. Kdor me pa ne ljubi, mojih besed ne spolnjuje. Besede, ki jih slišite, niso moje, ampak Očeta, ki me je poslal. To sem vam razodel, ko sem bil pri vas. Tolažnik Sveti Duh, ki ga bo poslal Oče v mojem imenu, pa vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.«
Sv. Janez Nepomuk, obvezni god

Berilo

V umiranju živimo

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 6,4-10)

marveč se v vsem skazujemo kot božji služabniki v veliki potrpežljivosti, v nadlogah, v potrebah, v stiskah, v ranah, v ječah, pri uporih, v trudih, v prečutih nočeh, v postih; s čistostjo, z znanjem, s prizanesljivostjo, s prijaznostjo, s Svetim Duhom, z nehlinjeno ljubeznijo; z oznanjevanjem resnice, z božjo močjo, z orožjem pravice v desni in levi; v časti in nečasti, pri slabem in dobrem glasu; kakor zapeljivci in vendar resnični, kakor nepoznani in vendar znani, kakor umirajoči in, glejte, živimo, kakor stepeni in vendar ne usmrčeni; 10 kakor žalostni, pa vedno veseli, kakor ubogi, pa vendar mnoge bogatimo, kakor bi nič ne imeli in vendar imamo vse.

Psalm 30

Odpev: »Gospod, v tvoje roke izročam svojo dušo.«

Ps 30,3-8.17.21

Bodi mi zavetna skala, o Bog,
utrjen grad, da me rešiš!
Ti si moja skala in moj grad,
zaradi svojega imena me boš peljal in ravnal.
Odpev
V tvoje roke izročam svojega duha,
rešil me boš, Gospod, zvesti Bog.
Jaz zaupam v Gospoda.
Radoval in veselil se bom tvojega usmiljenja.
Odpev
Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom,
reši me v svoji milosrčnosti!
Varuješ me z varstvom svojega obličja
pred zaroto mojih nasprotnikov.
Odpev

Evangelij

Mt 5,10

Aleluja

Aleluja. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Aleluja.

Mučenci pričujejo za Kristusa pred kralji

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,17-22)

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: Varujte se ljudi, kajti izročali vas bodo sodiščem in vas bičali v svojih shodnicah; pred poglavarje in kralje vas bodo vlačili zaradi mene, v pričevanje njim in poganom. Kadar vas pa izročijo, ne skrbite, kako ali kaj bi govorili, kajti dano vam bo tisto uro, kaj govorite. Ne boste namreč govorili vi, ampak Duh vašega Očeta je, ki bo v vas govoril. Izdajal pa bo v smrt brat brata in oče sina in otroci bodo vstajali zoper starše ter jih izročali v smrt; in sovražili vas bodo vsi zaradi mojega imena; kdor pa bo vztrajal do konca, bo zveličan.

Sv. Janez Nepomuk (16. maj)

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Janez Nepomuk

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel in Barnaba se umakneta pred jeznimi Judi. V Listri Pavel ozdravi hromega, ljudje pa jima hočejo darovati kot bogovoma. Odločno jim branita, povabita pa jih k spreobrnjenju in veri. Ne bom užival ob uspehih oznanjevanja, ampak se posvetil klicu k spreobrnjenju k Jezusu. Gospod, daj mi ognja prvih oznanjevalcev, da se bodo godili novi čudeži ljubezni.


Evangelij

Po večerji Jezus pove, da se ljubezen pokaže v tem, da izpolnijo njegove zapovedi. Učenci bodo po tem deležni Očetove ljubezni. V Svetem Duhu bom pokorno sledil Jezusovim besedam in se sinovsko zaupal domačnosti Boga. Gospod, hvala za ljubezen in besede. Naj nič ne zatre velikega daru, ki mi ga ti poklanjaš.

Primož Krečič