Božja beseda za četrtek, 16. novembra 2023

Četrtek 32. tedna med letom (leto I)

»Božje kraljestvo ne pride takó, da bi zbujalo pozornost.« (Lk 17,20)

Berilo

Modrost je odsvit večnega Boga

Berilo iz knjige modrosti (Mdr 7,22-8,1)

V modrosti je duh: razumen, svet, edin, mnogoter, tanek, gibčen, prešinjajoč, neomadeževan, jasen, nedotakljiv, dobroljuben, bistroumen, nepremagljiv, dobrotljiv, človekoljuben, trden, veren, brezskrben, vsega zmožen, vse nadzirajoč in prešinjajoč vse duhove: razumne, čiste in najtanjše. Prožnejša od vsega, kar se giblje, je modrost; zaradi svoje čistosti prodira in prešinja vse. Ona je dih Božje moči, čist izliv veličastva Vsemogočnega; zato ne vdere vanjo nič omadeževanega. Saj je odsvit večne

Luči, brezmadežno ogledalo Božje dejavnosti, podoba njegove dobrote. Čeprav je ena, premore vse, in dasi ostane v sebi, se obnavlja. Od roda do roda prehaja v svete duše in jih napravlja za Božje prijatelje in preroke. Bog ne ljubi ničesar razen njega, ki prebiva z modrostjo. Ta je namreč lepša ko sonce in kakor vsa razvrstitev zvezd; če se primerja z lučjo, jo prekosi. Zakaj za njo nastopi noč, modrosti pa ne premaga hudobija. Sega pa z močjo od kraja do kraja in z voljnostjo ureja vse.

Psalm 119

Odpev: »Od vekov je tvoja beseda, Gospod.«

Ps 119,89.90.91.130.135.175

Od vekov je tvoja beseda, Gospod,
utrjena v nebesih.
Od roda do roda traja tvoja zvestoba:
utrdil si zemljo, in ostane.
Odpev: »Od vekov je tvoja beseda, Gospod.«
Po tvojih odlokih vse večno obstaja,
vse stvari tebi služijo.
Tvoje besede razsvetljujejo
in učijo neizkušane.
Odpev: »Od vekov je tvoja beseda, Gospod.«
Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom,
naúči me svojih zakonov!
Naj živi moja duša, naj te hvali,
tvoji odloki naj mi pomagajo!
Odpev: »Od vekov je tvoja beseda, Gospod.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Poúči me o poti svojih zapovedi in premišljeval  bom tvoja čudovita dela. Aleluja.

Božje kraljestvo je že med nami

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 17,20-25)

Ko so farizeji vprašali Jezusa, kdaj pride Božje kraljestvo, jim je odgovoril: »Božje kraljestvo ne pride tako, da bi zbujalo pozornost, tudi ne bodo govorili: ›Glej, tu je!‹ ali ›Tam je!‹ Zakaj, glejte, Božje kraljestvo je med vami.« Učencem pa je rekel: »Pridejo dnevi, ko boste želeli videti enega izmed dni Sina človekovega, pa ga ne boste videli. In porekó vam: ›Glejte, tukaj je, glejte, tam je.‹ Ne hodite in ne begajte za njim! Kajti kakor blisk, ko se zabliska, posveti od enega konca neba do drugega, tako bo Sin človekov na svoj dan. Poprej pa mora veliko trpeti in biti zavržen po tem rodu.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marjeta Škotska

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Hvalnica modrosti opisuje izvor vsega, naravo in modrost. Ta je dih Božje moči, izliv slave, ki je višja od vsake luči. Razdaja se navzven in utrjuje Božje prijateljstvo, preroki zajemajo iz nje svojo moč. Odprl se bom Božjemu Duhu, da bo v meni sijala slava Božje modrosti. Gospod, ti si prva Modrost. Podpiraj me v korakih modrosti. Brani me pred lažjo greha, naj bom zvest.

Evangelij

Farizeji sprašujejo o prihodu Božjega kraljestva, toda Jezus jim pravi, da ni ure, ki bi to povedala. Opozori jih, da je v njegovi osebi in delu Kraljestvo že med njimi. Odločiti se moram za Jezusa in sprejeti odgovornost za svoje življenje. Gospod, hvala, ker me ne plašiš s katastrofo, ampak si najbolj varna prihodnost. Naj se tega iskreno veselim in te pričakujem.

Primož Krečič