Božja beseda za ponedeljek, 15. junija 2015

Ponedeljek 11. tedna med letom (leto I)

»Če te kdo prosi, mu daj, in če si hoče kaj sposoditi od tebe, mu ne pokaži hrbta.« (Mt 5,42)

Berilo

Bodimo Božji služabniki v dejanju

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 6,1-10)

Bratje, kot sodelavci vas opominjamo, da Božje milosti ne prejemajte nepridoma. Pravi namreč: »Ob času milosti sem te uslišal in na dan rešitve sem ti pomagal.« Glejte, zdaj je čas milosti, glejte, zdaj je dan rešitve!

V ničemer ne dajemo nobenega pohujšanja, da se naša služba ne bi grajala, marveč se v vsem skazujemo kot Božji služabniki v veliki potrpežljivosti, v nadlogah, v potrebah, v stiskah, v ranah, v ječah, pri uporih, v trudih, v prečutih nočeh, v postih; s čistostjo, z znanjem, s prizanesljivostjo, s prijaznostjo, s Svetim Duhom, z nehlinjeno ljubeznijo; z oznanjevanjem resnice, z Božjo močjo; z orožjem pravice v desni in levi; v časti in nečasti, pri slabem in dobrem glasu; kakor zapeljivci in vendar resnični, kakor nepoznani in vendar znani, kakor umirajoči in, glejte, živimo, kakor stepeni in vendar ne usmrčeni; kakor žalostni, pa vedno veseli, kakor ubogi, pa vendar mnoge bogatimo, kakor bi nič ne imeli in vendar imamo vse.

Psalm 98

Odpev: »Gospod je naznanil svojo zmago.«

Ps 98,1-4

Pojte Gospodu novo pesem,
ker je storil čudovita dela!
Zmago mu je pridobila njegova desnica,
njegova sveta rama.
Odpev: »Gospod je naznanil svojo zmago.«
Gospod je naznanil svojo zmago,
vpričo narodov je razodel svojo pravičnost.
Spomnil se je svoje dobrote in zvestobe
v blagor Izraelove hiše.
Odpev: »Gospod je naznanil svojo zmago.«
Vsa zemlja je videla
zmago našega Boga.
Radujte se v Gospodu, vse dežele,
veselite se s petjem in godbo!
Odpev: »Gospod je naznanil svojo zmago.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, nagni mi srce k svojim odredbam; podári mi svojo postavo. Aleluja.

Jezus uči, naj hudo vračamo z dobroto

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,38-42)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Oko za oko in zob za zob.‹ Jaz pa vam pravim, da se hudobnežu ne upirajte; marveč, ako te kdo bije po desnem licu, mu nastavi še drugo; in kdor hoče s teboj začeti pravdo in ti vzeti suknjo, mu pusti še plašč; in kdor te prisili eno miljo daleč, pojdi z njim dve. Kdor te prosi, mu daj; in kdor si hoče od tebe sposoditi, se ne obračaj od njega.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Vid

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V korintski skupnosti so se razmere poslabšale. Pavel spodbuja kristjane, naj bodo stanovitni in sprejmejo preizkušnjo kot milostni čas. Pove jim, kaj je moral prestati za vero. Ko je bil šibak, je prejel največjo moč. V trenutkih krize bom vztrajal in Gospod mi bo pomagal. Gospod, hvala za tvojo skrb in milost. Naj je nikoli ne odklonim, ampak z njo vedno dejavno sodelujem.

Evangelij

Jezus pravi, da je treba preseči zakon povračila. Vsako nasilje rodi še drugo, večje nasilje. Zato ga je treba ustaviti in pri tem tudi nastaviti drugo lice. Posnemal bom Jezusa in se trudil odpuščati vsako zlo ter delati dobro. Gospod, prosim te, nauči me tako ljubiti, da se ne bom oziral na to, kar mi delajo drugi.

Primož Krečič