Božja beseda za ponedeljek, 15. aprila 2019

Ponedeljek velikega tedna

»Marija je vzela funt dragocenega olja iz pristne narde in je mazilila Jezusu noge ter mu jih brisala s svojimi lasmi.« (Jn 12,3).

Berilo

Ne bo vpil, ne bo delal hrupa

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 42,1-7)

To govori Gospod: Glej, moj služabnik, ki ga podpiram, moj izvoljeni, nad katerim imam veselje. Dal sem nanj svojega duha, da bo oznanil narodom pravico. Ne bo vpil, ne bo hrupa delal, ne bo dal slišati svojega glasu po ulicah. Nalomljenega trsta ne bo zlomil in tlečega stenja ne bo pogasil: po resnici bo pravico oznanjal. Ne bo opešal, ne podlegel, dokler ne utrdi na zemlji pravice, ker otoki čakajo njegove postave.

Tako pravi Bog, Gospod, ki je ustvaril nebo in ga razpel, ki je razprostrl zemljo z njenim rastlinstvom, dal dihanje ljudstvu na njej in duha hodečim po njej: Jaz, Gospod, sem te poklical v pravičnosti, prijel sem te za roko in te čuval, dal sem te v zavezo ljudstvu in v luč narodom, da odpreš slepe oči, da pripelješ jetnike iz zapora, iz ječe tiste, ki sedijo v temi.

Psalm 27

Odpev: »Gospod je moja luč in moja rešitev.«

Ps 27,1.2.3.13-14

Gospod je moja luč in moja rešitev,
koga bi se bal?
Gospod je varuh mojega življenja,
pred kom bi trepetal?
Odpev: »Gospod je moja luč in moja rešitev.«
Ko me zlobneži napadajo,
da bi žrli moje meso,
moji sovražniki in moji nasprotniki,
se spotaknejo in padejo.
Odpev: »Gospod je moja luč in moja rešitev.«
Če se vojska utabori proti meni,
se moje srce ne bo balo;
če se vname boj zoper mene,
jaz bom zaupal.
Odpev: »Gospod je moja luč in moja rešitev.«
Verujem, da bom užival Gospodove dobrote
v deželi živih.
Upaj v Gospoda, bodi pogumen,
naj se ti okrepi srce, upaj v Gospoda!
Odpev: »Gospod je moja luč in moja rešitev.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Pozdravljen, naš Kralj, ti edini si se usmilil naših grehov.

Pustite jo, da skrbi za moj pogreb

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 12,1-11)

Šest dni pred veliko nočjo je prišel Jezus v Betanijo, kjer je bival Lazar, ki ga je Jezus obudil od mrtvih. Napravili so mu tam gostijo in Marta je stregla, Lazar pa je bil eden izmed tistih, ki so bili z njim pri mizi. Marija je vzela funt dragocenega olja iz pristne narde in je mazilila Jezusu noge ter mu jih brisala s svojimi lasmi, in hiša se je napolnila z vonjem olja. Rekel je tedaj eden izmed njegovih učencev, Juda Iškarijot, ki ga je pozneje izdal: »Zakaj se to olje ni prodalo za tristo denarjev in razdalo ubogim?« Tega pa ni rekel, kakor da bi ga skrbeli ubogi, ampak ker je bil tat in je imel denarnico ter je izmikal, kar se je vanjo devalo. Jezus je rekel: »Pusti jo, prihranila ga je za moj pogrebni dan. Uboge imate namreč vedno med seboj, mene pa nimate vedno.«

Velika množica Judov je zvedela, da je tam, in prišli so ne le zaradi Jezusa, marveč da bi videli tudi Lazarja, ki ga je bil obudil od mrtvih. Sklenili pa so veliki duhovniki umoriti tudi Lazarja, ker je mnogo Judov zaradi njega odhajalo in verovalo v Jezusa.

Ponedeljek velikega tedna

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Peter Gonzales

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jahve izbere služabnika in nanj izlije svojega Duha, da bi razkril Božjo sodbo in rešil vse, ki so tlačeni. Ta ne nastopi bučno, ampak obzirno in milo. Poglobil bom zavest poklicanosti v smislu Božjega reševanja. Gospod, daj mi svojega Duha, da bom sprejel tvoje odrešenjsko delovanje in ga posredoval vsem, ki si želijo izhoda.

Evangelij

Šest dni pred pasho Lazarjeva sestra mazili Jezusu noge. Juda se pritožuje nad vrednostjo daru, Jezus pa vidi v tem dar za njegov pokop. Tako kot Marija bom skušal podariti Jezusu čim več ljubezni v darovanju bližnjim. Gospod, pokaži mi veličino svojega daru, da ne bom skoparil s pozornostjo do tebe in bratov.

Primož Krečič