Božja beseda za petek, 14. julija 2023

Petek 14. tedna med letom (leto I)

»Bodite torej preudarni kakor kače in nepokvarjeni kakor golobje.« (Mt 10,16)

Berilo

Očak Jakob se veseli snidenja

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 46,1-7.28-30)

Izrael je odrinil v Egipt z vsem, kar je imel. Ko je prišel v Bersabo, je daroval klavne daritve Bogu svojega očeta Izaka. In Bog je v nočni prikazni rekel Izraelu: »Jakob, Jakob!« Odgovoril je: »Tukaj sem!« In je dejal: »Jaz, Bog, sem Bog tvojega očeta. Ne boj se iti v Egipt; kajti tam te bom naredil v velik narod. Jaz pojdem s teboj v Egipt in jaz te gotovo popeljem tudi nazaj. Jožef ti bo zatisnil oči s svojo roko.« Jakob se je tedaj dvignil iz Bersabe. Izraelovi sinovi so posadili očeta Jakoba, svoje žene in otroke na vozove, ki jih je poslal faraon, da bi ga odpeljali. Vzeli so tudi živino in imetje, ki so ga pridobili v kanaanski deželi. Tako so prišli v Egipt Jakob in z njim vsi njegovi potomci. Svoje sinove in vnuke, svoje hčere in vnukinje, vse svoje potomstvo je pripeljal s seboj v Egipt.

Poslal pa je Juda pred seboj k Jožefu, da bi dal navodila pred njegovim prihodom v Gesen; tako so prišli v deželo Gesen. Tedaj je napregel Jožef svoj voz in šel naproti očetu Izraelu v Gesen. Ko ga je oče zagledal, se ga je oklenil okoli vratu in dolgo jokal ob njegovem vratu. In Izrael je rekel Jožefu: »Zdaj rad umrjem, ko sem videl tvoje obličje, da še živiš!«

Psalm 37

Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«

Ps 37,3-4.18-19.27-28.39-40

Upaj v Gospoda in delaj dobro
pa boš prebival v deželi in užival varnost!
Imej veselje v Gospodu
in dal ti bo, česar si želi tvoje srce.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«
Gospod skrbi za življenje poštenih
in njih dediščina ostane na veke.
V času nesreče ne bodo osramočeni,
v dnevih lakote bodo nasičeni.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«
Ogibaj se hudega in delaj dobro,
pa boš ostal na veke!
Gospod ljubi pravičnost
in svojih svetih ne zapusti.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«
Rešitev za pravične pride od Gospoda,
ki je njihovo pribežališče v stiski;
Gospod jim pomaga in jih rešuje,
ker se zatekajo k njemu.
Odpev: »Rešitev za pravične pride od Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Kdor spolnjuje Kristusovo besedo, v tem je Božja ljubezen zares popolna. Aleluja.

Po apostolih govori Božji duh

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,16-23)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Glejte, pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. Bodite torej previdni kakor kače in preprosti kakor golobje. Varujte se pa ljudi; zakaj izročali vas bodo sodiščem in vas bičali v svojih shodnicah; pred poglavarje in kralje vas bodo vlačili zaradi mene, v pričevanje njim in poganom. Kadar vas pa izročijo, ne skrbite, kako ali kaj bi govorili; zakaj dano vam bo tisto uro, kaj govorite. Ne boste namreč govorili vi, ampak Duh vašega Očeta je, ki bo v vas govoril.

Izdajal pa bo v smrt brat brata in oče sina, in otroci bodo vstajali zoper starše in jih izročali v smrt: in sovražili vas bodo vsi zaradi mojega imena; kdor pa bo vztrajal do konca, ta bo zveličan. Kadar vas bodo preganjali v enem mestu, bežite v drugo. Kajti resnično, povem vam: Ne boste obhodili Izraelovih mest, preden pride Sin človekov.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Kamil de Lellis

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jakob je veliko pretrpel, a ga je vedno spremljal blagoslov. Tako je tudi v starosti zapustil deželo očetov in odšel v Egipt. Doživeto je bilo srečanje z ljubljenim Jožefom, na katerega je toliko mislil. Z Jakobom se bom odpravil za Božjim klicem, tudi če bo težko. Gospod, hvala, ker me v življenju utrjuješ, da znam sprejemati različne okoliščine in iti vedno naprej.

Evangelij

Kakor so nasprotovali Jezusu, bodo nasprotovali tudi učencem. Vzrok preganjanja je zvesto življenje v veri. Učenec mora ohraniti preprostost in pokončnost v zavesti, da v tem boju ne bo nikoli ostal sam. Z zvestobo vsak dan se bom pripravil na vztrajnost v preizkušnjah. Gospod, daj mi moč Svetega Duha, da bom lepo pričeval zate in ne bom padel v strah ter kompromise.

Primož Krečič