Božja beseda za petek, 14. junija 2024

Petek 10. tedna med letom (leto II)

»Jaz pa vam pravim: Kdor koli gleda žensko, da jo poželi, je v srcu že prešuštvoval z njo.« (Mt 5,28)

Berilo

Bog se sklene razodeti Eliju

Berilo iz 1. knjige kraljev (1 Kr 19,9.11-16)

Tiste dni je prišel Elija do božje gore Horeb in je prebival v votlini. Glej, prišla mu je Gospodova beseda. Gospod mu je rekel: »Pojdi ven in se ustopi na gori pred Gospoda!« In glej, Gospod je šel mimo. Strašen in silen veter, ki cepi gore in lomi skale, je bil pred Gospodom. Gospod ni bil v vetru. Za vetrom je bil potres. Gospod ni bil v potresu. In za potresom ogenj. A Gospod ni bil v ognju. In za ognjem tiho, lahno šumljanje. Ko je Elija to slišal, si je zagrnil obraz s svojim plaščem, šel ven ter se ustopil ob vhodu v votlino.

In glej, nagovoril ga je glas in ga vprašal: »Kaj delaš tu, Elija?« Odgovoril je: »Vneto sem gorel za Gospoda, Boga nad vojskami; kajti Izraelci so zapustili tvojo zavezo, razdrli tvoje oltarje in z mečem pomorili tvoje preroke. Jaz sam sem ostal, a tudi meni strežejo po življenju.« Gospod mu je odvrnil: »Pojdi, vrni se na svojo pot po puščavi v Damask! Ko prideš tja, mazili Hazaela za kralja nad Aramom, Namsijevega sina Jehuja mazili za kralja nad Izraelom in Safatovega sina Elizeja mazili za preroka namesto sebe!«

Psalm 27

Odpev: »Tebe iščem, Gospod.«

Ps 27,7-9.13-14

Sliši, o Gospod, moj glas, ko kličem;
usmili se me in usliši me!
Tebi govori moje srce, moje obličje tebe išče;
tvoj obraz iščem, Gospod.
Odpev: »Tebe iščem, Gospod.«
Ne skrivaj pred menoj svojega obraza,
ne odklanjaj v srdu svojega hlapca;
ti si moja pomoč, nikar me ne zavrzi,
ne zapusti me, Bog, moj rešitelj!
Odpev: »Tebe iščem, Gospod.«
Verujem, da bom užival Gospodove dobrote
v deželi živih.
Upaj v Gospoda, bodi pogumen,
naj se ti okrepi srce, upaj v Gospoda!
Odpev: »Tebe iščem, Gospod.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, nagni mi srce k svojim odredbam; podári mi svojo postavo. Aleluja.

Nečista želja je že greh

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,27-32)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ne prešuštvuj‹. Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor gleda žensko, da jo poželi, je že prešuštvoval z njo v svojem srcu. Ako te tvoje desno oko pohujšuje, ga izderi in vrzi od sebe; zakaj bolje je zate, da je izgubljen eden tvojih udov, kakor da bi bilo celo telo vrženo v pekel. In ako te tvoja desna roka pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe; zakaj bolje je zate, da je izgubljen eden tvojih udov, kakor da bi prišlo celo telo v pekel.

Rečeno je bilo: ›Kdor se loči od svoje žene, naj ji da ločitveni list.‹ Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se od svoje žene loči – razen če se zaradi nečistovanja –, je kriv, da ona prešuštvuje; in kdor se z ločeno oženi, prešuštvuje.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Metodij I

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo


Elija potrebuje vzgoje. Potuje proti Horebu, kjer mu Bog pove, da je bolj kot silnemu viharju, potresu in ognju podoben pihljajočemu vetru. Trudil se bom odpravljati enostransko podobo strogega in krutega Boga ter sprejemal usmiljeno Božje delovanje. Bog vedno upošteva svobodo človeka. Gospod, hvala. Vzgajaj me v šoli svojega usmiljenja, da bo rasla moja občutljivost do ljudi.


Evangelij


Postava je prepovedovala prešuštvo kot prelomitev lastnine, Jezus pa je odločen, da je prešuštvo najprej stvar srca. Kdor poželi v mislih in srcu, že prešuštvuje. Povsod naj se naseli nova pravičnost, tudi glede neločljivosti zakona. Trudil se bom skrbeti za jasno misel in čist pogled. Gospod, pomagaj mi ohranjati občutljivo ljubezen, da ne bi nikogar izkoriščal za svoje namene.

Primož Krečič