Božja beseda za soboto, 14. decembra 2019


Sv. Janez od Križa, obvezni god

Sobota drugega adventnega tedna

»Tako bo tudi Sin človekov trpel od njih« (Mt 17, 12)

Berilo

Elija bi moral priti znova

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 48,1-4.9-11)

Tedaj je vstal prerok Elija kakor ogenj in njegova beseda je bila kakor goreča peč. On je spravil nadnje lakoto in s svojo gorečnostjo zmanjšal njih število. Z Gospodovo besedo je zaprl nebo in storil, da je trikrat padel ogenj z neba.

Kako častitljiv si bil, Elija! Kdo je tebi enak in se more ponašati? V ognjenem viharju si bil vzet, na vozu z ognjenimi konji. O tebi je pisano, da si bil pripravljen za določen čas, da utolažiš jezo, preden se vname, da nagneš srce očetov k sinovom in vzpostaviš Jakobove rodove. Blažen, ki te vidi in umrje, in blažen si ti, ker še živiš!

Psalm 80

Odpev: »Gospod, naš Bog, razjasni svoj obraz, da bomo rešeni.«

Ps 80,2-3.15-16.18-19

Izraelov pastir, poslušaj,
ti, ki sediš nad kerubi, zasij,
zbudi svojo moč
in pridi, da nas rešiš!
Odpev: »Gospod, naš Bog, razjasni svoj obraz, da bomo rešeni.«
Gospod, naš Bog, povrni se,
ozri se z nebes in glej, obišči to trto!
Varuj njo, ki jo je zasadila tvoja desnica,
sadiko, katero si ti okrepil!
Odpev: »Gospod, naš Bog, razjasni svoj obraz, da bomo rešeni.«
Naj bo tvoja roka nad možem tvoje desnice,
nad sinom človekovim, katerega si sebi okrepil!
Ne bomo več odstopili od tebe;
poživi nas in slavili bomo tvoje ime!
Odpev: »Gospod, naš Bog, razjasni svoj obraz, da bomo rešeni.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospodov dan je blizu, prihaja nas rešit. Aleluja.

Janez Krstnik je nastopil kot Elija

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 17,10-13)

Ko so šli z gore, so učenci vprašali Jezusa: »Kaj govorijo pismouki, da mora prej priti Elija?« Odgovoril je: »Elija bo prišel in vse prenovil; a povem vam, da je Elija že prišel, pa ga niso spoznali, ampak so z njim storili, kar so hoteli. Tako bo trpel od njih tudi Sin človekov.« Tedaj so učenci razumeli, da jim je govoril o Janezu Krstniku.
Sv. Janez od Križa, obvezni god

Berilo

Oznanjamo skrito Božjo modrost

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 2,1-10)

Tudi ko sem jaz prišel k vam, bratje, nisem prišel z visokostjo besede ali modrosti vam oznanjat pričevanje božje. Sklenil sem bil namreč nič drugega ne vedeti med vami ko Jezusa Kristusa, in to križanega. In jaz sem prišel k vam slaboten in v strahu in velikem trepetu, in moja beseda in moja pridiga ni bila v prepričevalnih besedah modrosti, ampak v skazovanju Duha in moči, da bi vaša vera ne slonela na človeški modrosti, ampak na božji moči. Modrost pa oznanjamo med popolnimi, toda ne modrosti tega sveta, tudi ne poglavarjev tega sveta, ki preminevajo, marveč oznanjamo skrivnostno modrost božjo, ki jo je Bog pred veki naprej določil v naše poveličanje; ki je ni spoznal nobeden izmed prvakov tega sveta; ko bi jo bili namreč spoznali, bi Gospoda veličastva ne bili križali, ampak, kakor je pisano:
»Kar oko ni videlo in uho ni slišalo
in kar v človekovo srce ni prišlo,
kar je Bog pripravil njim, ki ga ljubijo«, 10 je nam Bog razodel po svojem Duhu; Duh namreč preiskuje vse, celo globočine božje.

Psalm 15

Odpev: »Gospod, ti si delež moje dediščine.«

Ps 15,1-2.5.7-8.11

Psalm, Davidov.

Gospod, kdo bo prebival v tvojem šotoru,
kdo bo stanoval na tvoji sveti gori?
Kdor hodi brez madeža in dela pravično
in prav misli v svojem srcu
kdor tudi sebi v škodo prisege ne spreminja,
svojega denarja ne posoja oderuško
in zoper nedolžnega ne sprejema podkupnine.
Kdor tako dela,
ne bo nikoli omahnil.

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Križan sem skupaj s Kristusom in ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni. Aleluja.

Kristusov prijatelj izpolnjuje njegove zapovedi

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 15,9-17)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostaníte v moji ljubezni! Če boste izpolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem tudi jaz izpolnil zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni. To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno. To je moja zapoved, da se ljúbite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. Ne imenujem vas več služabnike, ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar; vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvôlil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane; tako vam bo Oče dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu. To vam naročam, da se ljúbite med seboj!«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Janez od Križa

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Sirahova knjiga časti očete in zlasti ognjenega preroka Elija. Ta je v času malikovalskega odpada z jasno besedo, zaupljivo molitvijo in kaznimi opozoril ljudi, naj se vrnejo k Bogu. Odločno se bom postavil na Gospodovo stran in se ne pustil zavesti od malikov. Gospod, tvoje upanje premaga zidove smrti. Bodi vedno moj Bog, da se ti bom v vsem zaupal in s pokončno vero ter zgledom pripravljal ljudi na tvoj prihod.

Evangelij

Jezus primerja Janeza Krstnika s prerokom Elijem. Janez je napovedal Jezusov prihod, da bo moral kot Elija, s smrtjo potrditi svoje oznanilo. Čim raje imam Jezusa, tem bolj dojemam neizbežnost žrtve, s katero je povezana njegova ljubezen. Gospod, pomagaj mi, da bi te iskal z vsem srcem, premagoval svojo grešnost in ti pogumno služil v bratih in sestrah.

Primož Krečič

Sv. Janez od Križa (14. december)

Misli Benedikta XVI.

Danes bi rad spregovoril o duhovnem prijatelju sv. Terezije, ki je skupaj z njo prenovil karmeličansko redovno družino: o sv. Janezu od Križa, ki ga je papež Pij XI. leta 1926 razglasil za cerkvenega učitelja in mu je izročilo dalo vzdevek Doctor mysticus, »mistični učitelj«. ...

Prenovitelj karmela
Janez od Križa se je rodil leta 1542 v vasici Fontiveros pri Avili, v zelo revni družini. Janez je že pri devetih letih izgubil očeta; družina se je preselila v Medino del Campo pri Valladolidu, ...

 …

Več ...

Benedikt XVI.