HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za soboto, 13. septembra 2014

Svetnik za vsak dan
Janez Zlatousti


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Rojstvo Device Marije) - Franci Trstenjak - Žeželj
(8.9.2014 ob 10h, dolžina: 14:51)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Rojstvo Device Marije
(8.9.2014 ob 8h, dolžina: 9:42)

Br. Stane Bešter, kapucin

Vse homilije »

Rojstvo Device Marije - Franci Trstenjak
(8.9.2009 ob 10h, dolžina: 13:36)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sv. Janez Zlatousti, obvezni god

Sobota 23. tedna med letom (leto II)

»Dober človek prinaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro.« (Lk 6,45a)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel govori o zakramentih. O evharistiji pravi, da je to daritev, ki je Bogu všeč, ker je v podobi kruha in vina navzoč Jezus, ki povezuje kristjane v eno telo. Evharistija je znamenje, ki razločuje resnične Jezusove učence. Poglobil bom vero v sveto evharistijo in po njej gradil krščansko skupnost. Gospod, hvala za ta veliki dar. Naj nikoli ne zmanjka delivcev te velike skrivnosti.

Evangelij

S podobo o hiši na skali in hiši na pesku Jezus kaže na razliko med tistim, ki ga posluša in uresniči njegovo besedo, ter tistim, ki te besede ne uresniči. Trudil se bom prenesti Božjo besedo v življenje in postaviti trdni temelj vere. Gospod, ti nočeš, da bi se zrušila hiša mojega življenja. Pomagaj mi, da bom z vso resnostjo sprejemal tvojo besedo in jo povsod zvesto uresničeval.

Primož Krečič

Berilo

Kristusovo telo, nas kot hrana združuje v eno

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 10,14-22)

Ljubi moji, bežite od malikovanja! Kakor razumnim govorim; presodite sami, kar pravim. Kelih posvečenja, ki ga posvečujemo, ali ni udeležba pri Kristusovi krvi? Kruh, ki ga lomimo, ali ni udeležba pri Kristusovem telesu? Ker je en kruh, smo mi, ki nas je mnogo, eno telo; vsi smo namreč deležni enega kruha. Glejte Izraela, ki je po mesu: Ali niso tisti, ki uživajo daritve, deležni oltarja?

Kaj torej pravim? Da je to kaj, kar je darovano malikom? Ali da je malik kaj? Ne, ampak da to, kar darujejo pogani, darujejo hudim duhovom in ne Bogu. Nočem pa, da bi vi postajali družabniki hudih duhov. Ne morete piti Gospodovega keliha in keliha hudih duhov. Ne morete biti deležni Gospodove mize in mize hudih duhov. Ali hočemo Gospoda izzivati? Smo mar močnejši od njega?

Psalm 116

Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«

Ps 116,12-13.17-18

Kako naj povrnem Gospodu
vse dobro, kar mi je storil?
Kelih zveličanja bom dvignil
in bom klical Gospodovo ime.
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«
Daroval ti bom hvalno daritev
in bom klical Gospodovo ime.
Spolnil bom svoje obljube Gospodu
pred vsem njegovim ljudstvom.
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, úči me svojo pot, vôdi me po ravni stezi. Aleluja.

Kristusove besede moramo spolnjevati

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,43-49)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Drevo, ki rodi slab sad, ni dobro in drevo, ki rodi dober sad, ni slabo. Vsako drevo se namreč spozna po sadu. S trnja ne berejo smokev in tudi z robidovja ne trgajo grozdja. Kdor je dober, donaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro, in kdor je hudoben, donaša iz hudobnega hudo. Zakaj iz tega, česar je polno srce, govorijo usta.

Kaj pa me kličete: ›Gospod, Gospod,‹ in ne delate, kar pravim? Vsak, kdor prihaja k meni in posluša moje besede in jih spolnjuje, pokazal vam bom, komu je podoben: podoben je človeku, ki je zidal hišo in je globoko kopal in temelj postavil na skalo. In ko je nastala povodenj, se je tok uprl v tisto hišo, pa je ni mogel omajati, kajti imela je temelj na skali.

Kdor pa jih sliši in ne spolni, je podoben človeku, ki je hišo sezidal na zemljo brez temelja: uprla se je vanjo voda in takoj se je zrušila in podrtija je bila velika.«
Sv. Janez Zlatousti (13. september)

Sv. Janez Zlatousti (leto II), obvezni god

Berilo

Sveti se usposobijo, da se zida Kristusovo telo

Berilo iz pisma apostola Pavla Efežanom (Ef 4,1-7.11-13)

Bratje in sestre, opominjam vas, jaz ujetnik v Gospodu: Živíte, kakor se spodobi za poklic, v katerega ste poklicani, v vsej ponižnosti in krotkosti, s potrpežljivostjo; drug drugega prenašajte v ljubezni in se trudite, da ohranite edinost duha z vezjo miru; eno telo in en Duh, kakor ste bili tudi poklicani k enemu upanju svojega poklica; en Gospod, ena vera, en krst; en Bog in Oče vseh, ki je nad vsemi in po vseh in v vseh. Vsakemu izmed nas pa je bila dana milost po meri Kristusovega daru. On je dal, da so eni apostoli, drugi preroki, zopet drugi evangelisti in zopet drugi pastirji ter učitelji, da se tako sveti usposobijo za delo službe in se zida Kristusovo telo, dokler vsi ne dospemo do edinosti vere in spoznanja Božjega Sina, do popolnega moža, do mere polne Kristusove starosti.

Psalm 36

Odpev: »Usta pravičnega govorijo modro.«

Ps 36,3-6.30-31

Zakaj v svojih mislih si utvarja,
da se njegova krivda ne bo odkrila in ne kaznovala.
Njegove besede so hudobija in prevara;
nehal je pameten biti in dobro delati.
Hudobijo si izmišlja na svojem ležišču,
stopa na pot, ki ni dobra, hudega ne zavrača.
Gospod, tvoja milosrčnost sega do neba,
tvoja zvestoba do samih oblakov.

Evangelij

Jn 10,11

Aleluja

Aleluja. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce, govori Gospod. Aleluja.

Dobri pastir da življenje za ovce

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 10,11-16)

Tisti čas je Jezus govoril: Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Najemnik in tisti, ki ni pastir in ovce niso njegove, ko vidi, da prihaja volk, ovce pusti in zbeži – in volk jih pograbi in razkropi –, ker je najemnik in za ovce ni v skrbeh. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor mene pozna Oče in jaz poznam Očeta; in svoje življenje dam za ovce. Še druge ovce imam, ki niso iz tega hleva; tudi tiste moram pripeljati; poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020