Božja beseda za torek, 13. februarja 2024

Torek 6. tedna med letom (leto II)

»Pazite, varujte se kvasa farizejev in Herodovega kvasa« (Mr 8,15).

Berilo

Bog sam ne skuša nikogar

Berilo iz Jakobovega pisma (Jak 1,12-18)

Blagor človeku, ki vzdrži v skušnjavi, zakaj preskušen bo prejel krono življenja, ki jo je Gospod obljubil tistim, ki ga ljubijo. Nihče naj v skušnjavi ne govori: »Bog me skuša.« Bog namreč ne more biti skušan k hudemu in sam ne skuša nikogar. Vsak pa je skušan po lastnem poželenju, ki ga vleče in vabi; ko pa se je poželenje spočelo, rodi greh, greh, ko je storjen, pa rodi smrt. Ne motite se, moji ljubi bratje, vsak dober dar in vsako popolno darilo je od zgoraj in prihaja od Očeta luči, pri katerem ni spremembe ne sence menjave. Radovoljno nas je rodil z besedo resnice, da bi bili nekakšna prvina njegovih stvari.

Psalm 94

Odpev: »Blagor človeku, ki ga Bog poučuje.«

Ps 94,12-13.14-15.18-19

Blagor človeku, ki ga vzgajaš, Gospod,
poučuješ v svoji postavi,
da ga pomiriš v hudih dnevih,
ko se brezbožnemu koplje jama.
Odpev: »Blagor človeku, ki ga Bog poučuje.«
Gospod ne zavrže svojega ljudstva
in ne zapusti svoje dediščine;
sodba se povrne k pravičnosti,
za njo pojdejo vsi, ki so pravega srca.
Odpev: »Blagor človeku, ki ga Bog poučuje.«
Ko čutim, da moja noga omahuje,
me tvoja milost podpira.
Ko se mi množijo skrbi,
me tvoja tolažba razveseljuje.
Odpev: »Blagor človeku, ki ga Bog poučuje.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Danes ne zapirajte svojih src, ampak poslušajte Božji glas. Aleluja.

Jezus svari učence pred farizejskim duhom

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 8,14-21)

Tisti čas so učenci bili pozabili vzeti kruha in so imeli samo en hleb s seboj v čolnu. Jezus jim je naročal: »Pazite, varujte se kvasa farizejev in Herodovega kvasa.« Oni pa so se med seboj prepirali, da nimajo kruha. Jezus je to vedel in jim je rekel: »Zakaj se prepirate, da nimate kruha? Kaj še zmeraj ne spoznate in ne razumete? Ali imate srce zaslepljeno? Oči imate, pa ne vidite? Ušesa imate, pa ne slišite? Ali se ne spominjate, ko sem pet hlebov razlomil med pet tisoč, koliko polnih košar koščkov ste nabrali?« Rečejo mu: »Dvanajst.« »In ko sem sedem hlebov med štiri tisoč, koliko polnih košar ste nabrali koščkov?« Odgovorijo mu: »Sedem.« In rekel jim je: »Kako da še ne umevate?«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Jordan Saški

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Dragocenosti je treba preverjati. Skušnjava preveri in prekali človeka, da doseže večjo trdnost in uspešnost. Kdor se prepusti poželenju, ga to vodi naprej v skušnjavo in pade v greh ter v smrt. Ob Besedi resnice in čistosti odnosov se bom boril proti skušnjavam. Gospod, zahvaljujem se ti za podporo, ki mi jo daješ. Naj se zavedam, da vse zmage prihajajo od tebe.

Evangelij

Učence skrbi, ker niso vzeli dovolj kruha v čoln. Jezus pa jih opomni, naj se varujejo kvasa - hinavščine. Da se bo s hrano že rešilo, jih spomni pomnožitve kruha v puščavi. Boril se bom proti vsaki zakrknjenosti, da bo moje srce vselej odprto za Božjo besedo. Gospod, pomagaj mi, da me pri prepoznavanju znamenj tvoje ljubezni ne bodo zmedle težave in problemi.

Primož Krečič