Božja beseda za petek, 13. januarja 2023

Petek 1. tedna med letom (leto I)

»Nabralo se jih je mnogo, tako da tudi pri vratih ni bilo več prostora, in jim je oznanjal nauk« (Mr 2,2)

Berilo

Trudimo se za večni pokoj

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 4,1-5.11)

Bratje, bojmo se, da bi kdo izmed vas ne menil, da je zakasnel, ko obljuba, da pridemo v njegov pokoj, še obstaja. Evangelij je namreč oznanjen nam kakor onim, toda onim slišana beseda ni koristila, ker niso bili po veri združeni s tistimi, ki so jo poslušali. Pojdemo namreč v pokoj, kateri smo vero sprejeli, kakor je rekel: »Prisegel sem v svojem srdu: Ne pojdejo v moj pokoj«, in vendar so bila dela dovršena od začetka sveta. Rekel je namreč nekje o sedmem dnevu tako: »Počival je Bog sedmi dan od vseh svojih del.« In na tem mestu zopet: »Ne pojdejo v moj pokoj«. Potrudimo se torej, da pridemo v oni pokoj, da kateri ne pade prav po tem zgledu neposlušnosti.

Psalm 78

Odpev: »Ne pozabite Gospodovih del.«

Ps 78,3.4.6-7.8

Kar smo čuli in zvedeli,
kar so nam pripovedovali naši očetje,
bomo pripovedovali prihodnjemu rodu
o Gospodovih slavnih delih.
Odpev: »Ne pozabite Gospodovih del.«
Sinovi naj pripovedujejo svojim sinovom,
naj zaupajo v Boga,
naj ne pozabijo Gospodovih del,
marveč naj spolnjujejo njegove ukaze.
Odpev: »Ne pozabite Gospodovih del.«
Naj ne postanejo uporen in trmast rod,
kakor njihovi očetje,
rod, ki ni imel pravega srca
in ne Bogu zvestega duha.
Odpev: »Ne pozabite Gospodovih del.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom in úči me svojih zakonov. Aleluja.

Jezus ima oblast odpuščati grehe

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 2,1-12)

Jezus je čez nekaj dni spet prišel v Kafarnaum in razvedelo se je, da je v hiši. Nabralo se jih je mnogo, tako da tudi pri vratih ni bilo več prostora, in jim je oznanjal nauk. Prišli so k njemu z mrtvoudnim, ki so ga štirje nosili. Ker ga pa zaradi množice niso mogli prinesti predenj, so nad mestom, koder je bil, odkrili streho in skozi odprtino spustili posteljo, na kateri je mrtvoudni ležal. Ko je Jezus videl njih vero, je rekel mrtvoudnemu: »Sin, tvoji grehi so odpuščeni.« Sedelo pa je tam nekaj pismoukov, ki so v srcu mislili: »Kaj ta tako govori? Govori bogokletno! Kdo more grehe odpuščati, kakor edino Bog?« Jezus v duhu takoj spozna, da sami pri sebi tako mislijo, in jim reče: »Kaj to v srcu mislite? Kaj je laže, reči mrtvoudnemu: ›Tvoji grehi so odpuščeni‹ ali reči: ›Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi‹? Da boste pa vedeli, da ima Sin človekov oblast, na zemlji odpuščati grehe« – reče mrtvoudnemu – »ti pravim: ›Vstani, vzemi svojo posteljo in pojdi na svoj dom!‹« Ta je précej vstal, vzel posteljo in odšel vpričo vseh, tako da so vsi strmeli in slavili Boga: »Nikoli nismo videli kaj takega.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Hilarij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Človeštvo gre po puščavi in pred njim se sveti obljubljena dežela. Pri tem ne manjka težav in ovir, treba je vztrajati, se truditi. Obljubljena dežela pa je počitek, izpolnitev dela, uresničeno poslanstvo. Trudil se bom sprejemati napore in že na poti okušati mir, ki ga Bog obljublja na cilju. Gospod, daj mi moči, da bom vztrajno in pokorno uresničeval tvojo voljo ter bom deležen tvojega miru.

Evangelij

V čudežu ozdravljenja hromega odseva moč sprave z Bogom, ki jo prinaša Jezus. Njegova pozornost je usmerjena od fizičnega zla k duhovnemu zlu, ki je greh in hromi človeka, da se obeša na zunanjo postavo in se skriva pred Bogom. Odprl se bom Jezusovemu odpuščanju in spravi z Bogom. Gospod, osvobodi me vsakega zla. Daj da bom iskal tvojo voljo in te s polnim srcem sprejel za Odrešenika.

Primož Krečič