HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za ponedeljek, 12. avgusta 2019

Svetnik za vsak dan
bl. Inocenc XI


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (19. nedelja med letom) - Janez Burja - Bohinjska Bistrica
(11.8.2013 ob 10h, dolžina: 8:11)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

19. nedelja med letom - Anton Gnidovec - Kočevje
(8.8.2010 ob 10h, dolžina: 5:55)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Ponedeljek 19. tedna med letom (leto I)

»Sin človekov bo izročen v človeške roke in ga bodo umorili, a tretji dan bo obujen.« (Mt 17,22-23).

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Mojzes govori ljudstvu in poudari pomen zvestobe. Ljubezen do Gospoda z vsem srcem in izpolnjevanje njegovih zapovedi je povezano s skrbjo za vse ljudi, zlasti za uboge. Trudil se bom povezovati ti dve ljubezni in imeti občutljivo srce za Boga in za ljudi. Gospod, bodi vedno v moji misli, da te bom našel v ljudeh, ki jih srečujem v svojem življenju, zlasti v bolnih, osamljenih, zasvojenih.

Evangelij

Peter se pogaja s pobiralci glede davka za tempelj. Jezus pove, da so on in učenci sicer prosti davkov, vendar zaradi pohujšanja poskrbi, da ga plačajo. Upošteval bom ljudi in navade, da ne bi bila moja svoboda za koga priložnost za pohujšanje. Gospod, hvala, ker me učiš občutljivosti in spoštljivosti do vsakega človeka.

Primož Krečič

Berilo

Ljubiti je treba tudi tujce

Berilo iz 5. Mojzesove knjige (5 Mz 10,12-22)

Mojzes je govoril ljudstvu: »Izrael, kaj terja sedaj od tebe Gospod, tvoj Bog? Samo to, da se bojiš Gospoda, svojega Boga, hodiš po vseh njegovih potih, da ga ljubiš in da služiš Gospodu, svojemu Bogu z vsem srcem in vso dušo, s tem, da spolnjuješ Gospodove zapovedi in njegove zakone, ki ti jih danes zapovedujem, da ti bo dobro!

Glej, nebo in nebes nebesa in zemlja in vse, kar je na njej, je last Gospoda, tvojega Boga. Vendar se je Gospod nagnil samo k tvojim očetom, da bi jih ljubil ter za njimi izvolil njihov zarod, to je vas, izmed vseh ljudstev do današnjega dne.

Obrežite torej svoje neobrezano srce in ne bodite več trdovratni! Kajti Gospod, vaš Bog, je Bog nad vsemi bogovi in Gospod nad vsemi gospodi, véliki, mogočni in strašni Bog, ki ne pozna pristranosti in ne sprejema podkupnine, ki siroti in vdovi pomaga do pravice in ljubi tujca ter mu daje živeža in obleke. Ljubite torej tujca! Bili ste namreč tujci v egiptovski deželi.

Boj se Gospoda, svojega Boga, njemu služi, njega se drži in pri njegovem imenu prisegaj! On je tvoja slava, on je tvoj Bog, ki ti je storil one velike in strašne reči, ki si jih videl. Sedemdeset oseb je bilo tvojih očetov, ko so šli v Egipt, sedaj pa te je Gospod, tvoj Bog, pomnožil kakor zvezde na nebu.«

Psalm 147

Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«

Ps 147,12-13.14-15.19-20

Hvali, Jeruzalem, Gospoda,
hvali svojega Boga, o Sion!
Ker je utrdil zapahe tvojih vrat,
blagoslovil tvoje otroke v tebi.
Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«
Dal je mir tvojim pokrajinam,
z najboljšo pšenico te hrani.
Pošilja svoje ukaze na zemljo,
hitro teče njegova beseda.
Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«
Oznanil je Jakobu svojo besedo,
svoje zakone in zapovedi Izraelu.
Ni storil tako nobenemu narodu,
svojih zapovedi jim ni razodel.
Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa naj razsvetli oči našega srca, da bi vedeli, kakšno je upanje, v katero nas je poklical. Aleluja.

Jezusova smrt in vstajenje nas vodita k svobodi

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 17,22-27)

Ko so bili učenci z Jezusom v Galileji, jim je rekel: »Sin človekov bo izdan ljudem v roke, umorili ga bodo in tretji dan bo vstal.« In zelo so se užalostili. Ko so prišli v Kafarnaum, so k Petru pristopili tisti, ki so pobirali davek dveh drahem, in so rekli: »Ali vaš učenik ne plačuje davka dveh drahem?« Odgovoril je: »Da!« Ko je pa vstopil v hišo, ga je Jezus prehitel z vprašanjem: »Simon, kaj se ti zdi, od koga jemljejo zemeljski kralji carino ali davek: od svojih sinov ali od tujcev?« Ker je ta odgovoril: »Od tujcev,« mu je Jezus rekel: »Torej so sinovi prosti. Da jih pa ne pohujšamo, pojdi k morju in vrzi trnek, in prvo ribo, ki se ujame, vzemi, ji odpri usta in boš našel novec statér; tega vzemi in jim ga daj zame in zase.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020