Božja beseda za četrtek, 12. januarja 2023

Četrtek 1. tedna med letom (leto I)

Jezus se ga usmili, stegne svojo roko, se ga dotakne in mu reče: »Hočem, bodi očiščen« (Mr 1,41).

Berilo

Drug drugega opominjajmo, dokler je čas

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 3,7-14)

Bratje, Sveti Duh govori: »Če danes slišite Božji glas, ne zakrknite svojih src kakor ob upiranju na dan skušanja v puščavi, kjer so me skušali vaši očetje; preskušali so me štirideset let, dasi so videli moja dela. Zato sem se srdil nad tem rodom in rekel: Vedno se motijo v srcu in niso spoznali mojih potov, da sem prisegel v svojem srdu: Ne pojdejo v moj pokoj.« Glejte, bratje, da ne bo v kom izmed vas hudobnosti nevernega srca, da bi odstopili od živega Boga; opominjajte se marveč vsak dan, dokler se pravi »danes«, da kdo izmed vas po zapeljivosti greha ne zakrkne. Kajti Kristusa smo deležni, če prvotno zaupanje ohranimo trdno do konca.

Psalm 95

Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«

Ps 95,6-7.8-9.10-11

Pridite, v molitvi padimo na kolena,
pokleknimo pred Gospodom, ki nas je ustvaril.
On je naš Bog, mi smo njegovo ljudstvo,
o, da bi danes poslušali njegov glas.
Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«
Ne zapirajte svojih src Božjemu klicu
kot ob dnevu nezaupanja v puščavi,
ko mi vaši očetje niso zaupali,
dasi so videli moja dela.
Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«
Štirideset let se mi je gnusil ta rod,
ker ti ljudje ne spoznajo mojih potov.
Zato sem v svojem srdu prisegel,
da ne pridejo v moj pokoj!
Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Tvoja beseda je svetilka mojim nogam in luč na moji stezi. Aleluja.

Jezus ozdravi gobavca

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 1,40-45)

Tisti čas pride k Jezusu gobavec in ga prosi: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Jezus se ga usmili, stegne svojo roko, se ga dotakne in mu reče: »Hočem, bodi očiščen.« Takoj je gobavost izginila in je bil očiščen. S strogimi besedami ga je takoj odpravil ter mu rekel: »Glej, da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in prinesi za svoje očiščenje dar, ki ga je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.« Ta pa je odšel in začel na vsa usta razglašati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni več mogel očitno iti v mesto, ampak je bival zunaj na samotnih krajih; in hodili so k njemu od vseh strani.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Alfred

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Bralci pisma naj ne bi posnemali nezvestih očetov, ki so odstopili od zaveze z Bogom. Tudi, če kdo stori greh, naj se ne zapre, ker bo v Jezusu našel odpuščanje in poveličanje. Po težavah in padcih se bom oklepal Gospoda in za vsako ceno ostal povezan z njim. Gospod, hvala, ker mi vedno daješ moč in dar novega izhoda. Naj ohranim trdno zaupanje vate in se prepustim rešitvi po tvoji ljubezni.

Evangelij

Gobavec je moral živeti ločen od družbe. Približal se je Jezusu in ga zaupljivo prosil za ozdravljenje. Jezus ga je rahločutno sprejel in ga ozdravil. Odpravljal bom vsako obliko razločevanja med ljudmi, še posebej tistih, ki živijo na robu družbe. Povabil jih bom k Jezusu, da jih bo ozdravil in sprejel v skupnost. Gospod, ozdravi tudi mene od gobavosti brezčutnosti, egoizma in lagodnosti.

Primož Krečič