Božja beseda za ponedeljek, 10. julija 2023

Ponedeljek 14. tedna med letom (leto I)

»Pri sebi je namreč rekla: 'Če se le dotaknem njegove obleke, bom rešena.'« (Mt 9,21)

Berilo

Jakob gleda Boga in angele med nebom in zemljo

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 28,10-22)

Tiste dni je Jakob odšel iz Bersabe in potoval v Haran. Dospel je na neki kraj in je tam prenočil, ker je sonce zašlo. Vzel je enega izmed kamnov tega kraja, si ga dejal za podglavje, legel in tam zaspal. Tedaj se mu je sanjalo: Glej, lestvica je bila postavljena na zemljo in njen vrh je segal do neba in Božji angeli so hodili po njej gor in dol. In glej, Gospod je stal na njej in rekel: »Jaz sem Gospod, Bog tvojega očeta Abrahama in Bog Izakov; deželo, v kateri spiš, dam tebi in tvojemu zarodu. Tvoj zarod bo kakor prah zemlje; razširil se boš proti zahodu in vzhodu, severu in jugu; in blagoslovljeni bodo v tebi in v tvojem zarodu vsi rodovi na zemlji. Glej, jaz bom s teboj in te bom varoval, kamor koli pojdeš, in te pripeljem nazaj v to deželo; kajti ne bom te zapustil, dokler ne storim, kar sem obljubil.«

Jakob se je zbudil iz spanja in rekel: »Resnično, Gospod je na tem kraju in jaz nisem vedel.« Poln strahu je dejal: »Kako častitljiv je ta kraj! To ni nič drugega ko Božja hiša in to so nebeška vrata!« Ko je Jakob zjutraj zgodaj vstal, je vzel kamen, ki si ga je bil dejal za vzglavje, ga postavil za spomenik in izlil nanj olja. Imenoval je ta kraj Betel, prej pa se je mesto imenovalo Luza.

In Jakob je naredil obljubo: »Ako bo Bog z menoj in me obvaruje na tej poti, po kateri hodim, in mi da kruha, da bom jedel in obleke, da se bom oblačil, in se srečno vrnem v očetovo hišo, bo Gospod – moj Bog, in ta kamen, ki sem ga postavil za spomenik, bo Božja hiša.«

Psalm 91

Odpev: »Moj Bog, vate zaupam.«

Ps 91,1-2.3-4.14-15

Ti, ki živiš v zavetju Najvišjega,
ki bivaš v senci Vsemogočnega,
reci Gospodu: »Moje zavetje si in moja moč,
moj Bog, ki vanj zaupam.«
Odpev: »Moj Bog, vate zaupam.«
On te osvobodi iz zanke ptičarjev,
reši pogubne kuge.
Pokrije te s svojimi perutmi
in zatečeš se pod njegova krila.
Odpev: »Moj Bog, vate zaupam.«
Ker mi je vdan, ga osvobodim,
varoval ga bom, ker moje ime spoznava.
Kadar me bo klical, ga uslišim;
z njim bom v trpljenju, rešim ga in počastim.
Odpev: »Moj Bog, vate zaupam.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Živa in učinkovita je Božja beseda, razsoja misli in namene srca. Aleluja.

Oče prosi Jezusa za obuditev mrtve hčere

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 9,18-26)

Ko je Jezus govoril, glej, pristopi neki načelnik, pade predenj in pravi: »Moja hči je pravkar umrla. Toda pridi, položi roko nanjo in bo živela.« Jezus vstane ter gre z njim in učenci ga spremljajo.

In glej, žena, ki je na krvotoku trpela dvanajst let, je pristopila od zadaj in se dotaknila roba njegove obleke. Mislila si je namreč: »Ako se dotaknem le njegove obleke, bom ozdravela.« Jezus se obrne, jo pogleda in reče: »Zaupaj, hči, tvoja vera te je ozdravila.« In žena je bila zdrava od tiste ure.

Ko je tedaj Jezus prišel v načelnikovo hišo in videl piskače in razburjeno množico, je rekel: »Umaknite se, deklica namreč ni umrla, ampak spi.« Pa so se mu posmehovali. Ko pa je bila množica odpravljena, je vstopil, deklico prijel za roko in je vstala. In glas o tem je šel po vsej tisti deželi.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Veronika Giuliani

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jakob je na begu pred bratom Ezavom. Ponoči ima sanje, v katerih mu Gospod sporoča, da ga bo spremljal in ohranil svoj blagoslov nad njim. Odnos do brata pa bo moral popraviti. Kakor Jakob bom pozorno gledal na svoje življenje in bral dogodke. Spoštoval bom svete kraje in se na njih spominjal Gospodovih del. Gospod, hvala, ker me vedno spominjaš in spremljaš.

Evangelij

Jezus usliši prošnjo očeta bolne deklice in pride v hišo. Ne prepusti se splošni žalosti in z besedo prikliče deklico v življenje. Trdna vera rešuje iz smrti v življenje. Trudil se bom poglobiti vero v zaupanju, da ne bo strahu in negotovosti. Gospod, hvala, ker si edini odrešenik. Pomagaj mi, da bom vate trdno veroval in ti zaupal. Pridi na pomoč moji pogosto krhki veri, okrepi moje upanje.

Primož Krečič