Božja beseda za torek, 10. marca 2020

Torek 2. postnega tedna

»Največji med vami bodi vaš strežnik« (Mt 23,11).

Berilo

Učimo se delati dobro

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 1,10.16-20)

Čujte Gospodovo besedo, sodomski knezi, prisluhni postavi našega Boga, gomorsko ljudstvo! Umijte se, očistite se, odpravite svoja hudobna dejanja izpred mojih oči, nehajte zlobno delati! Učite se dobro delati, skrbite za pravico, pomagajte zatiranemu, prisojajte pravico siroti, branite pravdo vdove!

Pridite, pravdajmo se, govori Gospod. Če so vaši grehi rdeči kakor škrlat, bodo beli kakor sneg; če so rdeči kot žamet, bodo beli kakor volna. Če me hočete poslušati, boste uživali dobrine zemlje; če pa nočete in se upirate, vas požre meč. Gospodova usta so govorila.

Psalm 50

Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«

Ps 50,8-9.16-17.21.23

Zaradi tvojih daritev te ne grajam,
saj tvoje žgalne daritve so vedno pred menoj.
Ne jemljem iz tvoje hiše telička
ne kozlov iz tvojih čred.
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«
Kaj naštevaš moje zapovedi
in jemlješ mojo zavezo v svoja usta?
Ti, ki sovražiš strahovanje
in si moje besede mečeš za hrbet?
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«
To si delal in jaz bi naj molčal?
Grajam te in to ti stavim pred oči.
Kdor daruje hvalno daritev, me časti,
in kdor prav ravna, mu pokažem Božje zveličanje.
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Danes ne zapirajte svojih src, ampak poslušajte Božji glas.

Jezus hoče dejanja, ne besede

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 23,1-12)

Takrat je Jezus spregovoril množicam in svojim učencem: Mojzesovo stolico so zasedli pismouki in farizeji. Vse torej, kar vam porečejo, držite in izvršujte, po njih delih pa se ne ravnajte; govorijo namreč, pa ne delajo. Vežejo težka in neznosna bremena ter jih nalagajo ljudem na rame, a sami jih še s prstom nočejo premakniti. Vsa svoja dela pa opravljajo zato, da bi jih ljudje videli: napravljajo si namreč širše molitvene jermene in povečujejo si na oblekah obeske; radi imajo prva mesta na gostijah in prve sedeže v shodnicah in da jih ljudje pozdravljajo na trgih ter kličejo »učenik«.

Vi pa se ne dajajte klicati z imenom »učenik«, zakaj eden je vaš Učenik, vi vsi ste pa bratje. Tudi ne kličite nikogar na zemlji »oče«, zakaj eden je vaš Oče, nebeški. Tudi se ne imenujte vodniki, zakaj eden je vaš vodnik, Kristus. Kdor je največji med vami, bodi vaš strežnik. Kdor se bo poviševal, bo ponižan, in kdor se bo poniževal, bo povišan.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Štirideset mučencev

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prerok Izaija se spominja uničenja Sodome in Gomore ter se obrača na Jeruzalem, kjer se je razpaslo razuzdano življenje, površinska vera in socialne krivice. Svari jih, naj se kesajo in spreobrnejo. V moralno pokvarjenem okolju bom poglabljal zvestobo Gospodu in zaupal v njegovo rešitev. Gospod, pomagaj mi, da ne bom popuščal in s svojimi grehi pripomogel, da bi še drugi odpadli od tebe.


Evangelij

Jezus graja pismouke in farizeje, ker ne živijo tistega, kar učijo. Učenci naj se ne povzdigujejo nad druge, ampak naj gojijo bratstvo. Trudil se bom povezovati vero in življenje. Nič ne bom delal z namenom, da bi me drugi hvalili. Gospod, hvala za iskrenost. Daj, da bom z vsem srcem hodil za teboj. Pomagaj mi, da bo moja vera odsevala v dejanjih.

Primož Krečič