HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za petek, 1. marca 2019

Svetnik za vsak dan
Sv. Albin


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Petek 7. tedna med letom (leto I), prvi petek v mesecu

»Na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo« (Mr 10,6).

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prijateljstvo je veliki zaklad življenja. O prijatelju se govori dobro. Treba je izbirati prijatelje in presoditi, kdo je vreden resničnega prijateljstva. Merilo zanj je zlasti zvestoba, ki je v sposobnosti biti blizu drugemu in mu pomagati. Trudil se bom graditi prijateljstva, se jih veseliti in ohranjati njihovo trdnost. Gospod, hvala za prijatelje in spoznanje, da resnično prijateljstvo raste iz tvoje bližine.

Evangelij

Jezus pravi, da neločljivost zakona ni jarem, ampak vesela novica zvestobe in ljubezni. Življenje je tam, kjer je izpolnjen Božji red. Ločitev je uperjena proti Božjemu načrtu, ki varuje ljubezen in človeka. Gospoda bom prosil, da bi mi pomagal obujati zavezo ljubezni in ostati zvest. Pomagaj zakoncem, da bodo odgovorno uresničili svoje poslanstvo ljubezni.

Primož Krečič

Berilo

Vrednost zvestega prijateljstva

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 6,5-17)

Prijazna beseda pridobi mnogo prijateljev, vljuden jezik množi tiste, ki prijazno pozdravljajo. Naj mnogi živijo s teboj v miru, tvoj zaupnik pa naj bo le eden izmed tisočev. Če si hočeš pridobiti prijatelja, ga pridobi s preskušnjo in mu ne zaupaj prehitro! Marsikdo je prijatelj ob svojem času, pa ne ostane ob dnevu tvoje stiske. Tudi je prijatelj, ki se spremeni v sovražnika, in potem odkrije prepir v tvojo sramoto. Marsikateri prijatelj sedi za tvojo mizo, a ne ostane ob dnevu tvoje stiske. Dokler se ti dobro godi, je kakor drugi ti in je zaupljiv s tvojimi domačimi; če pa te zadene nesreča, je proti tebi in se skriva pred tvojim obličjem. Bodi daleč od svojih sovražnikov in varuj se svojih prijateljev! Zvest prijatelj je močna obramba; kdor ga je našel, je našel zaklad. Zvest prijatelj je nepoplačljiv in za njegovo vrednost ni cene. Zvest prijatelj je tolažba v življenju, kateri se bojijo Boga, ga najdejo. Kdor se boji Gospoda, ima pravo prijateljstvo; kakršen je on, tak je namreč tudi njegov prijatelj.

Psalm 119

Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«

Ps 119,12.16.18.27.34.35

Slavljen si, Gospod,
uči me svojih zakonov!
Tvojih zakonov se radujem,
tvojih besed ne pozabljam.
Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«
Odpri moje oči,
da bom gledal čuda tvoje postave.
Pouči me o poti svojih zapovedi,
premišljeval bom tvoja čudovita dela.
Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«
Pouči me, da bom spolnjeval tvojo postavo,
in držal jo bom z vsem svojim srcem.
Vodi me po stezi svojih ukazov,
ker se je radujem!
Odpev: »Vôdi me po stezi svojih ukazov.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja.

Človek naj ne loči, kar je Bog združil

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 10,1-12)

Jezus je po drugi strani Jordana odpotoval v judejske kraje. Znova se zberejo množice okoli njega, in on jih je kakor po navadi spet začel učiti. Pristopili so pa farizeji in, da bi ga skušali, so ga vprašali, ali je možu dovoljeno ženo odsloviti. Odgovoril jim je: »Kaj vam je naročil Mojzes?« Rekli so: »Mojzes je dovolil napisati ločitveno pismo in jo odsloviti.« In Jezus jim je rekel: »Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to naročilo. Od začetka sveta pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno telo; zatorej nista več dva, ampak eno telo. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne loči.«

V hiši so ga učenci spet vprašali o tem. In rekel jim je: »Kdor koli se od svoje žene loči in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo; in ako se žena, ki se je ločila od svojega moža, omoži z drugim, prešuštvuje.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2019