Božja beseda za četrtek, 9. junija 2022

Četrtek 10. tedna med letom (leto II)

»Pojdi, da se poprej spraviš s svojim bratom, in potem pridi in daruj svoj dar« (Mt 5,24b).

Berilo

Konec suše na Elijevo molitev

Berilo iz 1. knjige kraljev (1 Kr 18,41-46)

Pod goro Karmel je prerok Elija rekel kralju Ahabu: »Stopi gor, jej in pij! Kajti že se sliši šumenje dežja!« In Ahab je šel jest in pit. Elija pa je stopil na vrh Karmela, se sklonil k zemlji in dal obraz med kolena. Potem je rekel svojemu služabniku: »Pojdi, poglej proti morju!« Šel je, pogledal in javil: »Nič ni!« Odgovoril je: »Vrni se sedemkrat tja!« Sedmič je javil: »Glej, oblaček vstaja iz morja, majhen kakor moška dlan!«

Tedaj je Elija naročil služabniku: »Pojdi in povej Ahabu: ,Zaprezi in se odpelji, da te dež ne ujame!'« Kot bi trenil so nebo zagrnili hudourni oblaki in se je ulila ploha. Ahab je sedel na voz in odrinil v Jezrael. Nad Elija pa je prišla Gospodova roka, opasal se je in tekel pred Ahabom do vhoda v Jezrael.

Psalm 65

Odpev: »Tebi gre naša hvala, o Bog.«

Ps 65,10-13

Obiskal si zemljo in jo obogatil.
Božji potok se je napolnil z vodo,
žito si nam pripravil.
Odpev: »Tebi gre naša hvala, o Bog.«
Brazde si napojil in grude poravnal,
jo z deževjem zrahljal,
blagoslovil njeno brstje.
Odpev: »Tebi gre naša hvala, o Bog.«
S svojo dobrotljivostjo si ovenčal leto,
bujni so pašniki v puščavi,
griči se opasujejo z radostjo.
Odpev: »Tebi gre naša hvala, o Bog.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, úči me svojo pot, vôdi me po ravni stezi. Aleluja.

Nič slabega v srcu zoper brata

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,20-26)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ako vaša pravičnost ne bo obilnejša ko pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo. Slišali ste, da je bilo rečeno starim: ›Ne ubijaj; kdor pa koga ubije, pride pred sodbo.‹ Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, zasluži, da pride pred sodbo; in kdor reče svojemu bratu ›tepec‹, zasluži, da pride pred veliki zbor; kdor pa reče ›norec‹, zasluži, da pride v peklenski ogenj.

Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj zoper tebe, spusti svoj dar tam pred oltarjem in pojdi, da se poprej spraviš s svojim bratom, in potem pridi in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti: da te nasprotnik ne izroči sodniku in sodnik biriču, ki bi te vrgel v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš zadnjega novčiča.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Primož in Felicijan

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo


Elijev Bog se ne izkaže pred pogani le kot vsemogočni, ampak tudi dober do judstva, da na Elijevo prošnjo pošlje dež nad suho zemljo. Za Ahaba in ljudstvo je to nova priložnost za spreobrnjenje in priznanje Boga. Občudujem Božjo potrpežljivost in naklonjenost do ljudi. Gospod, hvala, ker nikoli ne obupaš. Vedno mi odpuščaš in daješ možnost za nov začetek.


Evangelij


Jezus dopolnjuje postavo in preroke z novo pravičnostjo, ki je brezpogojna razpoložljivost njegovi besedi. V njej se razkriva Oče, ki ljubi brez razlike vse ljudi. Jezus me vabi, da bi očistil srce vsake hudobije ter se odprl odpuščanju in spravi. Gospod, hvala za tvojo novo pravičnost, ki je trdno zagotovilo bratskih odnosov v vseh okoliščinah.

Primož Krečič