Božja beseda za soboto, 9. marca 2019

Sobota po pepelnični sredi

»Lévi je pustil vse, vstal in šel za njim« (Lk 5,28)

Berilo

Odpoved - najboljši post

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 58,9-14)

To govori Gospod: Če odpraviš zatiranje iz svoje srede, iztezanje prstov in prevarljivo govorjenje, če lačnemu nudiš, kar imaš sam rad, in potrtega nasitiš, bo zasijala v temi tvoja luč in tvoja temina bo jasna ko poldan. Gospod te bo vedno vodil in te poživljal v suhih pokrajinah. Dal ti bo moč in boš kakor namakan vrt, kakor vrelec studenca, katerega vode ne usahnejo. Tvoji ljudje pozidajo prastare razvaline, vzpostaviš temelje prejšnjih rodov. Imenoval se boš ›zazidalec razpok‹, ›obnovitelj cest do bivališč‹.

Če zadržiš v soboto svojo nogo, da ob mojem svetem dnevu ne opravljaš svojih potov, da imenuješ soboto radost in Gospodov sveti dan častitljiv, ga častiš s tem, da ne delaš svojih potov, se ne lotevaš svojega posla in ne govoriš praznih besed: tedaj se boš veselil v Gospodu in jaz te popeljem po višinah dežele in ti dam uživati dediščino tvojega očeta Jakoba; Gospodova usta so govorila.

Psalm 86

Odpev: »Gospod, vodi me po poti resnice!«

Ps 86,1-2.3-4.5-6

Gospod, poslušaj in usliši me,
zakaj beden sem in ubog;
varuj mojo dušo, ker sem ti vdan,
reši svojega služabnika, ki v tebe upa!
Odpev: »Gospod, vodi me po poti resnice!«
Ti si moj Bog: usmili se me.
Gospod, neprenehoma te kličem!
Razveseli svojega služabnika,
ker k tebi dviga svojo dušo, Gospod!
Odpev: »Gospod, vodi me po poti resnice!«
Ti, Gospod, si dober in milosrčen,
poln usmiljenja do vseh, kateri te kličejo.
Čuj, Gospod, mojo molitev,
poslušaj glas moje prošnje!
Odpev: »Gospod, vodi me po poti resnice!«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Seme je Božja beseda, sejalec pa Kristus, kdor njega najde, ostane vekomaj.

Jezus kliče grešnike k pokori

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 5,27-32)

Tisti čas je videl Jezus cestninarja Lévija, ko je sedel pri mitnici, in mu rekel: »Hodi za menoj!« Lévi je pustil vse, vstal in šel za njim. V svoji hiši pa mu je napravil veliko gostijo; bilo je zelo veliko cestninarjev in drugih, ki so bili z njimi pri mizi. Farizeji in njih pismouki pa so godrnjali zoper Jezusove učence: »Zakaj jeste in pijete s cestninarji in grešniki?« Jezus jim je odgovoril: »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. Nisem prišel k pokori klicat pravičnih, ampak grešnike.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Frančiška Rimska

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izaija opozarja na krivice in obenem spodbuja k zvestobi. Ljudje morajo zapustiti krivična pota in se vrniti k Bogu, on pa bo dal blagoslov za obnovo življenja. Ne bom čakal, da me bo Bog jasno opozoril v življenju. Čim prej bom uporabil vse možnosti in sredstva, da se bom spreobrnil in spremenil življenje. Gospod, daj mi zavest odgovornosti, da bom luč in sol v svetu.


Evangelij

Jezus vidi cestninarja Levija in ga pokliče, naj gre za njim. Levi se odzove in pripravi gostijo. Farizeji pa vihajo nos, ker Jezus obeduje s cestninarji in grešniki. Kljub grešnosti in pomanjkljivostim bom sprejel Jezusov klic in še druge pripeljal k njemu. Gospod, hvala za besedo, ki me zdravi in kliče k spreobrnjenju. Hvala, ker nikdar ne obupaš nad mano.

Primož Krečič