Božja beseda za soboto, 9. januarja 2021

9. januar

»Nato je stopil k njim v čoln in veter je ponehal; bili so vsi iz sebe« (Mr 6,51)

Berilo

Bog ostane v tistih, ki se ljubijo

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 4,11-18)

Preljubi, če nas je Bog tako ljubil, smo tudi mi dolžni ljubiti drug drugega. Boga ni nikoli nihče videl; ako se med seboj ljubimo, je Bog v nas in je njegova ljubezen v nas popolna. Iz tega spoznamo, da smo v njem in on v nas, ker nam je dal od svojega Duha. Videli smo in pričujemo, da je Oče poslal Sina svetu za odrešenika. Kdor koli prizna, da je Jezus Božji Sin, je Bog v njem in on v Bogu. In mi smo spoznali ter se prepričali o ljubezni, ki jo ima Bog do nas. Bog je ljubezen in, kdor ostane v ljubezni, ostane v Bogu in Bog ostane v njem.

S tem je v nas ljubezen dovršena, da imamo zaupanje za dan sodbe; zakaj, kakršen je on, taki smo tudi mi na tem svetu. Strahú ni v ljubezni, temveč popolna ljubezen prežene strah; kajti strah je združen z muko, a kdor se boji, se ni spopolnil v ljubezni.

Psalm 72

Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«

Ps 72,1-2.10.12-13

O Bog, daj kralju da bo sodil
in kraljevemu sinu svojo pravičnost!
Naj pravično vlada tvoje ljudstvo
in tvoje ponižne po pravici.
Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«
Kralji iz Tarsa in otokov bodo dajali darila
kralji iz Sabe bodo prinašali darove.
Vsi kralji se mu bodo klanjali,
vsi narodi mu bodo služili.
Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«
Rešil bo ubožca, ki kliče k njemu,
in bednega, ki nima pomočnika.
Usmilil se bo slabotnega siromaka,
rešil bo življenje ubogim.
Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Velik prerok je vstal med nami in Bog je obiskal svoje ljudstvo. Aleluja.

Jezus hodi vpričo učencev po morju

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 6,45-52)

Takoj ko je bilo pet tisoč mož nasičenih, je Jezus naročil svojim učencem, naj stopijo v čoln in se odpeljejo na drugo stran proti Betsajdi, sam pa je medtem razpuščal množico. In ko jih je odslovil, je šel na goro molit. Ko se je zvečerilo, je bil čoln sredi morja, on sam pa na suhem. In ko je videl, kako se mučijo z veslanjem, veter jim je bil namreč nasproten, je okoli četrte nočne straže prišel k njim, hodeč po morju, in hotel mimo njih.

Ko pa so ga ti videli hoditi po morju, so menili, da je prikazen, in so zavpili; vsi so ga namreč zagledali in se prestrašili. On pa jih je takoj nagovoril in jim rekel: »Brez skrbi bodite; jaz sem, ne bojte se!« Stopil je k njim v čoln in veter je nehal. Oni pa so bili kar iz sebe, zakaj ob čudežu s hlebi še niso prišli k spoznanju, njih srce je bilo še zaslepljeno.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Andrej Corsini

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Božja in človeška ljubezen se dopolnjujeta. Po ljubezni postane Bog viden, človek pa se zave svoje grešnosti in vidi težo Božje sodbe. Toda ob spoznanju, da ga Bog ljubi nad vse, zgine vsak strah. Ob Božji ljubezni se bom trudil odkrivati tista področja, ki jih še nisem izročil Jezusu in me je še strah. Gospod, prosim te za dar zaupanja, da ti bom izročil vse svoje težave in nemoč ter jih obdal s tvojo ljubeznijo.

Evangelij

Jezus vidi učence, kako se v vetru trudijo z veslanjem. Pride jim naproti, oni pa se prestrašijo. Opogumi jih in veter poneha. Strah jih je, ker mu še ne zaupajo. Skušal bom odkriti, katere zaskrbljenosti so v mojem srcu, zakaj mu povsem še ne zaupam. Gospod, osvobodi me pogledov in pričakovanj, ki računajo le na mojo moč. Naj vesel sprejemam tvojo bližino.

Primož Krečič