Božja beseda za četrtek, 8. novembra 2018

Četrtek 31. tedna med letom (leto II)

»In ko jo najde, jo vesel zadene na rame.« (Lk 15,5)

Berilo

Zaradi Kristusa imamo za izgubo, kar smo prej imeli za dobiček

Berilo iz pisma apostola Pavla Filipljanom (Flp 3,3-8)

Bratje, obreza smo mi, ki Bogu služimo v duhu in se ponašamo v Jezusu Kristusu in se ne zanašamo na svoj rod, čeprav bi se jaz mogel zanašati tudi nanj. Če kdo drug meni, da se more zanašati na svoj rod, se veliko bolj jaz: obrezan osmi dan, iz Izraelovega ljudstva, iz Benjaminovega rodu, Hebrejec od Hebrejcev, po postavi farizej, po gorečnosti preganjalec Cerkve, po pravičnosti v postavi neoporečen.

Toda, kar je bilo zame dobiček, to imam zaradi Kristusa za izgubo. Dà, vse imam za izgubo zaradi vzvišenosti spoznanja Jezusa Kristusa, mojega Gospoda.

Psalm 105

Odpev: »Naj se veseli srce njih, ki iščejo Gospoda.«

Ps 105,2-3.4-5.6-7

Pojte Gospodu, igrajte mu,
pripovedujte o vseh njegovih čudežih!
Ponašajte se z njegovim svetim imenom,
naj se veseli srce njih, ki iščejo Gospoda!
Odpev: »Naj se veseli srce njih, ki iščejo Gospoda.«
Opazujte Gospoda in njegovo moč,
vedno iščite njegovo obličje!
Spominjajte se njegovih čudovitih del,
njegovih znamenj in njegove razsodbe.
Odpev: »Naj se veseli srce njih, ki iščejo Gospoda.«
O zarod njegovega služabnika Abrahama,
sinovi njegovega izvoljenca Jakoba!
On je Gospod, naš Bog;
njegove sodbe veljajo po vsej zemlji.
Odpev: »Naj se veseli srce njih, ki iščejo Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Kdor spolnjuje Kristusovo besedo, v tem je Božja ljubezen zares popolna. Aleluja.

Božje veselje nad spreobrnjenim grešnikom

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 15,1-10)

Tisti čas so se približevali Jezusu vsi cestninarji in grešniki, da bi ga poslušali. Farizeji in pismouki so godrnjali: »Ta sprejema grešnike in z njimi jé.« Povedal jim je pa to priliko: »Kdo izmed vas, ki ima sto ovac in izgubi eno izmed njih, ne pusti vseh devetindevetdesetih v puščavi in ne gre za izgubljeno, dokler je ne najde? In ko jo najde, jo zadene vesel na svoje rame; in ko pride domov, skliče prijatelje in sosede in jim pravi: ›Veselite se z menoj, našel sem svojo ovco, ki se je bila izgubila.‹ Povem vam: takó bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spokori, kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo pokore.

Ali katera žena, ki ima deset drahem, če izgubi eno drahmo, ne prižge svetilke in ne pomete hiše in skrbno ne išče, dokler je ne najde? In ko jo najde, skliče prijateljice in sosede in pravi: ›Veselite se z menoj, zakaj našla sem drahmo, ki sem jo bila izgubila.‹ Takó bo, povem vam, veselje med Božjimi angeli nad enim grešnikom, ki se spokori.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Bogomir

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pred tistimi, ki bi se radi vrnili v staro življenje, Pavel razgrinja svoje srečanje z Gospodom, ki ga je popolnoma spremenilo. Od tedaj mu Jezus pomeni prvo svetinjo in vse dela zaradi njega. Z veseljem bom sprejemal njegovo usmiljenje in ga hvaležno podarjal ljudem. Kljub skušnjavam starega življenja, ki me kdaj napadajo, te prosim, da bi bil zvest v službi tvoje ljubezni.

Evangelij

Jezus zbira okrog sebe ljudi z roba družbe. Farizeji se zato pritožujejo in ga kritizirajo. Pomagal bom pastirju, ki gre iskat izgubljeno ovco, in se pridružil njegovemu veselju ob vrnitvi. Gospod, hvala, ker si mi razodel usmiljenega Očeta. Naj se v moči njegovega odpuščanja in usmiljenja čim prej vrnem in okusim veselje Očetove gostije.

Primož Krečič