Božja beseda za torek, 7. marca 2023


Sv. Felicita in Perpetua, obvezni god

Torek 2. postnega tedna

»Največji med vami bodi vaš strežnik« (Mt 23,11).

Berilo

Učimo se delati dobro

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 1,10.16-20)

Čujte Gospodovo besedo, sodomski knezi, prisluhni postavi našega Boga, gomorsko ljudstvo! Umijte se, očistite se, odpravite svoja hudobna dejanja izpred mojih oči, nehajte zlobno delati! Učite se dobro delati, skrbite za pravico, pomagajte zatiranemu, prisojajte pravico siroti, branite pravdo vdove!

Pridite, pravdajmo se, govori Gospod. Če so vaši grehi rdeči kakor škrlat, bodo beli kakor sneg; če so rdeči kot žamet, bodo beli kakor volna. Če me hočete poslušati, boste uživali dobrine zemlje; če pa nočete in se upirate, vas požre meč. Gospodova usta so govorila.

Psalm 50

Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«

Ps 50,8-9.16-17.21.23

Zaradi tvojih daritev te ne grajam,
saj tvoje žgalne daritve so vedno pred menoj.
Ne jemljem iz tvoje hiše telička
ne kozlov iz tvojih čred.
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«
Kaj naštevaš moje zapovedi
in jemlješ mojo zavezo v svoja usta?
Ti, ki sovražiš strahovanje
in si moje besede mečeš za hrbet?
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«
To si delal in jaz bi naj molčal?
Grajam te in to ti stavim pred oči.
Kdor daruje hvalno daritev, me časti,
in kdor prav ravna, mu pokažem Božje zveličanje.
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Jaz sem vstajenje in življenje, govori Gospod, kdor veruje v me, vekomaj ne bo umrl.

Jezus hoče dejanja, ne besede

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 23,1-12)

Takrat je Jezus spregovoril množicam in svojim učencem: Mojzesovo stolico so zasedli pismouki in farizeji. Vse torej, kar vam porečejo, držite in izvršujte, po njih delih pa se ne ravnajte; govorijo namreč, pa ne delajo. Vežejo težka in neznosna bremena ter jih nalagajo ljudem na rame, a sami jih še s prstom nočejo premakniti. Vsa svoja dela pa opravljajo zato, da bi jih ljudje videli: napravljajo si namreč širše molitvene jermene in povečujejo si na oblekah obeske; radi imajo prva mesta na gostijah in prve sedeže v shodnicah in da jih ljudje pozdravljajo na trgih ter kličejo »učenik«.

Vi pa se ne dajajte klicati z imenom »učenik«, zakaj eden je vaš Učenik, vi vsi ste pa bratje. Tudi ne kličite nikogar na zemlji »oče«, zakaj eden je vaš Oče, nebeški. Tudi se ne imenujte vodniki, zakaj eden je vaš vodnik, Kristus. Kdor je največji med vami, bodi vaš strežnik. Kdor se bo poviševal, bo ponižan, in kdor se bo poniževal, bo povišan.
Sv. Felicita in Perpetua, obvezni god

Berilo

Bog je moj varuh in pomočnik

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 51,1-8)

Slaviti te hočem, Gospod, kralj, hvaliti tebe, Boga mojega zveličanja, slaviti tvoje ime, zavetje mojega življenja! Varuh si mi bil in moj pomočnik, ti si obvaroval moje telo groba in si rešil mojo nogo oblasti podzemlja, osvobodil si me javnega obrekovanja, biča obrekljivega jezika in ustnic lažnivcev.

Pred mojimi nasprotniki si me branil in me rešil po obilnosti svojega usmiljenja iz zanke ljudi, pripravljenih, da me požró, iz rok tistih, ki so mi stregli po življenju, iz mnogih nadlog, ki so me obdajale, iz zadušljivega plamena okrog mene in iz ognja, ki ga nisem podnetil; iz globokega krila podzemlja, nečistih ustnic in lažnivih govorov, puščic varljivega jezika.

Blizu smrti je bila moja duša, moje življenje blizu podzemlja spodaj. Tedaj sem se obračal na vse strani, pa ni bilo pomočnika, oziral sem se po človeški podpori, pa je ni bilo. Tedaj sem se spomnil tvojega usmiljenja, Gospod, in tvojih del od vekov, ki varuješ tiste, ki zaupajo vate, in jih rešuješ vsakega zla.

Psalm 123

Odpev: »Naša duša je bila rešena kakor ptica iz zanke.«

Ps 123,2-5.7-8

Ko bi ne bil Gospod z nami,
ko so ljudje vstali zoper nas,
tedaj bi nas žive požrli,
ko se je vnela njih besnost proti nam.
Odpev: »Naša duša je bila rešena kakor ptica iz zanke.«
Tedaj bi nas preplavila voda,
hudournik bi šel čez nas,
tedaj bi šle čez nas
vzburkane vode.
Odpev: »Naša duša je bila rešena kakor ptica iz zanke.«
Zanka se je pretrgala
in mi smo bili osvobojeni.
Naša pomoč je v imenu Gospodovem,
ki je ustvaril nebo in zemljo.
Odpev: »Naša duša je bila rešena kakor ptica iz zanke.«

Evangelij

Mt 5,12

Vrstica pred evangelijem

Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.

Mučenci naj se ne bojijo telesne smrti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,28-33)

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti; bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v pekel. Ali se ne prodajata dva vrabca za en novčič? In nobeden izmed njiju ne pade na tla brez vašega Očeta. Vam pa so celo lasje na glavi vsi prešteti. Nikar se torej ne bojte! Več kot veliko vrabcev ste vredni vi.

Vsakega torej, ki bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih; kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Perpetua in Felicita

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prerok Izaija se spominja uničenja Sodome in Gomore ter se obrača na Jeruzalem, kjer se je razpaslo razuzdano življenje, površinska vera in socialne krivice. Svari jih, naj se kesajo in spreobrnejo. V moralno pokvarjenem okolju bom poglabljal zvestobo Gospodu in zaupal v njegovo rešitev. Gospod, pomagaj mi, da ne bom popuščal in s svojimi grehi pripomogel, da bi še drugi odpadli od tebe.


Evangelij

Jezus graja pismouke in farizeje, ker ne živijo tistega, kar učijo. Učenci naj se ne povzdigujejo nad druge, ampak naj gojijo bratstvo. Trudil se bom povezovati vero in življenje. Nič ne bom delal z namenom, da bi me drugi hvalili. Gospod, hvala za iskrenost. Daj, da bom z vsem srcem hodil za teboj. Pomagaj mi, da bo moja vera odsevala v dejanjih.

Primož Krečič

Sv. Felicita in Perpetua (7. marec)