Božja beseda za ponedeljek, 5. septembra 2022

Ponedeljek 23. tedna med letom (leto II)

»Jezus jim je rekel: 'Vprašam vas, ali se sme v soboto delati dobro ali zlo, življenje rešiti ali uničiti?'« (Lk 6,9)

Berilo

V žrtvovanem Kristusu se moramo očistiti

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 5,1-8)

Bratje, sploh se sliši o nečistosti med vami, pa še o taki nečistosti, kakršne ni niti med pogani, tako, da ima nekdo za ženo očetovo ženo. In vi ste napuhnjeni in se niste marveč užalostili, da bi se ta, ki je to dejanje storil, iz vaše srede izločil! Jaz sem namreč, odsoten sicer po telesu, a navzoč po duhu, kakor navzoč že sklenil njega, ki je tako storil, v imenu našega Gospoda Jezusa Kristusa, ko boste zdravi vi in moj duh, z močjo našega Gospoda Jezusa izročiti satanu v pogubo mesa, da se duša reši ob dnevu Gospoda Jezusa. Ni dobra vaša hvala. Ne veste, da malo kvasa vse testo okisa. Postrgajte stari kvas, da boste novo testo, ker ste opresni; zakaj tudi naše velikonočno jagnje, Kristus, je bilo darovano. Zatorej obhajamo praznik ne s starim kvasom, tudi ne s kvasom hudobije in malopridnosti, ampak z opresniki čistosti in resnice.

Psalm 5

Odpev: »Gospod, tvoja pravičnost naj me vodi.«

Ps 5,5-6.7.12

Ti nisi Bog, ki mu je všeč krivica,
hudobnež se pri tebi ne zadržuje
in brezbožni ne obstanejo pred teboj.
Odpev: »Gospod, tvoja pravičnost naj me vodi.«
Sovražiš vse, ki delajo krivico;
pogubljaš vse, ki lažnivo govorijo;
zvijačni ljudje se ti studijo, Gospod.
Odpev: »Gospod, tvoja pravičnost naj me vodi.«
Veselijo naj se vsi, ki se k tebi zatekajo,
naj se vedno radujejo, ker jih ti varuješ,
naj se veselijo v tebi, ki ljubijo tvoje ime.
Odpev: »Gospod, tvoja pravičnost naj me vodi.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Upam v Gospoda, upam v njegovo besedo. Aleluja.

Jezus ozdravlja tudi v soboto

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,6-11)

Jezus je šel v soboto v shodnico in je učil. Tam je bil človek, čigar desna roka je bila suha. Pismouki in farizeji so ga opazovali, če bo ozdravljal v soboto, da bi kaj našli, česar bi ga tožili. On pa je vedel za njih misli in je rekel možu, ki je imel suho roko: »Vstani in stopi v sredo!« Ta je vstal in stopil. Jezus jim je rekel: »Vprašam vas, če se sme v soboto storiti dobro ali húdo, življenje rešiti ali uničiti?« In ozrl se je po vseh naokoli ter mu rekel: »Stegni roko!« Ta jo je stegnil in roka je ozdravela. Navzoče pa je prevzela jeza in so se med seboj pogovarjali, kaj bi Jezusu storili.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Terezija iz Kalkute

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Korintski kristjani živijo v poganskem okolju, zato morajo odnose in življenje prekvasiti z velikonočno mislijo. Pavel jih spodbuja, naj odpravijo nemoralo v zakonskih odnosih. Kljub sodobni zmedi se bom trudil graditi odnose ljubezni v Kristusovi resnici. Gospod, ti si me odrešil, da bi mogel vselej živeti tako, kakor ti hočeš.

Evangelij

Jezus stopi v sinagogo, tam sreča moža s suho roko. Farizeji ga opazujejo, da bi ga naznanili, če ga bo ozdravil na dan sobote. Jezus mu reče, naj stegne roko in ga ozdravi. Ob dogovorih in navadah, ki veljajo v družbi, moram dati prednost zahtevi Boga. Gospod, obvaruj me, da ne bi izgubil ljubezni do najmanjših.

Primož Krečič