Božja beseda za petek, 5. avgusta 2022

Petek 18. tedna med letom (leto II), prvi petek v mesecu

»Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.« (Mt 16,24)

Berilo

Božja grožnja nasilnemu mestu

Berilo iz knjige preroka Nahuma (Nah 2,1,3;3,1-3.6-7)

Glej, na gorah prihaja sel, ki oznanja mir! O Juda, praznuj svoje praznike, izpolni svoje obljube! Ničvrednež ne bo več prihajal k tebi, popolnoma je uničen. Da, Gospod bo obnovil Jakobovo lepoto, kakor je bil sijaj Izraela, ki so ga opustošili roparji, in ugonobili njegove mladike.

Gorje krvoločnemu mestu! Vse na njem je prevara. Polno nasilja, ne neha z ropanjem. Čujte pokanje bičev! Škripanje koles! Konji v galopu, vozovi odskakujejo, jezdeci pridirjavajo, meči se bliskajo, sulice se leskečejo. Množice ubitih, mrličev brez konca, ljudje padajo čez njihova trupla. Vrgel bom nate gnusobo, vzamem ti čast in te postavim v zasmeh. Kdor te zagleda, se od tebe obrne in reče: »Razdejane so Ninive, kdo jih bo objokoval?« Kje ti naj iščem tolažnika?

Spev z odpevom

Odpev: »Bog preizkuša in ozdravlja.«

5 Mz 32,35-36.39.41

Blizu je dan pogube Božjih sovražnikov
in naglo pride njihova usoda,
kajti Gospod bo prisodil pravico svojemu ljudstvu
in se usmilil svojih služabnikov.
Odpev: »Bog preizkuša in ozdravlja.«
Okusite zdaj, da sem zares jaz,
in da ni Boga razen mene;
jaz jemljem življenje in ga dajem,
zadajam rane in jih ozdravljam.
Odpev: »Bog preizkuša in ozdravlja.«
Ko nabrusim svoj meč, da se bo bliskal,
in se dvigne moja roka k sodbi,
tedaj se zmaščujem nad svojimi zatiralci
in povrnem tem, ki me sovražijo.
Odpev: »Bog preizkuša in ozdravlja.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja.

Človekova duša je več vredna kot drugo

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 16,24-28)

Takrat je rekel Jezus svojim učencem: »Če hoče kdo priti za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Zakaj kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil, kdor pa svoje življenje zaradi mene izgubi, ga bo našel. Kaj namreč človeku pomaga, če si pridobi ves svet, pogubi pa svojo dušo? Ali kaj bo dal človek v zameno za svojo dušo? Sin človekov bo namreč prišel v veličastvu svojega Očeta s svojimi angeli in takrat bo povrnil vsakemu po njegovih delih. Resnično, povem vam: So nekateri izmed tukaj stoječih, ki ne bodo okusili smrti, dokler ne bodo videli Sina človekovega priti v njegovem kraljestvu.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Marija Sneza Sv. Ozbalt

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Ob koncu asirske nadvlade prerok Nahum napoveduje rešitev tlačenega ljudstva. Uničenje mogočnih Niniv kaže na Božji prst, ki kaznuje hudobijo. Ljudstvo se more veseliti osvoboditve in miru. Božja moč tako deluje in prinaša tolažbo pravičnim, tisti, ki delajo zlo, pa jo zaman iščejo. Gospod, hvala, ker vodiš tek zgodovine, čeprav tega ne znam vedno prav razbrati.

Evangelij

Jezus vabi učence, da ne bi v središče postavljali sebe, ampak bi razumeli svoje življenje kot hojo za njim. Nič ne sme biti bolj pomembno kakor skupnost z Jezusom. Trudil se bom na vse gledati skozi svoj odnos do Jezusa. Gospod, ti ne podcenjuješ ničesar na svetu. Pomagaj mi premagati vsako samozadostnost in v tvoji resnici ter ljubezni vse začenjati s tabo in v smeri tvojega križa.

Primož Krečič