Božja beseda za četrtek, 4. aprila 2024

Četrtek velikonočne osmine, četrtek pred prvim petkom

»Tedaj jim je odprl um, da so doumeli Pisma.« (Lk 24,45)

Berilo

Bog je oživil mrtvega začetnika življenja

Berilo iz apostolskih del (Apd 3,11-26)

Ko se je ozdravljeni hromi bolnik držal Petra in Janeza, je vse ljudstvo zelo osuplo priteklo k njima v Salomonov stebrenik. Ko je Peter to videl, je spregovoril ljudstvu: »Izraelci, kaj se čudite temu ali kaj strmite v naju, kakor da bi bila z lastno močjo ali s pobožnostjo storila, da ta hodi? Bog Abrahamov in Bog Izakov in Bog Jakobov, Bog naših očetov, je poveličal svojega služabnika Jezusa, ki ste ga vi izdali in zatajili pred Pilatom, ko je ta razsodil, naj bi bil oproščen. Vi ste se Svetemu in Pravičnemu odrekli in prosili, da vam je podaril ubijalca, začetnika življenja ste pa umorili; toda Bog ga je obudil od mrtvih, čemur smo mi priče.

In zaradi vere v njegovo ime je njegovo ime utrdilo tega, ki ga vidite in poznate, in vera, ki je po njem, mu je dala to popolno zdravje vpričo vas vseh. Zdaj pa, bratje, vem, da ste ravnali iz nevednosti, prav tako tudi vaši voditelji. Bog pa je tako dopolnil, kar je bil napovedal po ustih vseh prerokov, da bo namreč njegov Maziljenec trpel. Spokorite se in spreobrnite se torej, da se vam izbrišejo vaši grehi, da tako pridejo od Gospoda časi olajšanja in da pošlje Jezusa, vam namenjenega Mesija. Tega morajo namreč nebesa sprejeti do časov, ko se prenovi vse, o čemer je izdavna Bog govoril po svojih svetih prerokih.

Že Mojzes je rekel: ›Preroka vam bo obudil Gospod, vaš Bog, izmed vaših bratov kakor mene; njega poslušajte v vsem, kar koli vam bo rekel. Kdor pa tega preroka ne bo poslušal, bo iz ljudstva iztrebljen.‹ Pa tudi vsi preroki od Samuela dalje, ki so govorili, so napovedovali te dni. Vi ste sinovi prerokov in zaveze, ki jo je Bog sklenil z vašimi očeti, ko je govoril Abrahamu: ›V tvojem potomcu bodo blagoslovljeni vsi rodovi na zemlji.‹ Za vas najprej je Bog obudil svojega služabnika in ga poslal, da vam je v blagoslov in vsakterega izmed vas odvrne od vaših zlih del.«

Psalm 8

Odpev: »Kako čudovito je Božje ime po vsej zemlji.«

Ps 8,2.5.6-7.8-9

Gospod, naš Gospod,
kako čudovito je tvoje ime po vsej zemlji!
Kaj je človek, da se ga spominjaš,
ali sin človekov, da skrbiš zanj?
Odpev: »Kako čudovito je Božje ime po vsej zemlji.«
In vendar, naredil si ga le malo nižjega od angelov,
s slavo in častjo si ga ovenčal;
dal si mu oblast nad deli svojih rok,
in vse si podvrgel njegovim nogam.
Odpev: »Kako čudovito je Božje ime po vsej zemlji.«
Drobnico in vso goved,
in tudi poljske živali,
ptice pod nebom in ribe v morju,
vse, kar hodi po morskih stezah.
Odpev: »Kako čudovito je Božje ime po vsej zemlji.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. To je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo se in veselimo se ga. Aleluja.

Kristus je moral trpeti in vstati

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 24,35-48)

Tisti čas sta učenca pripovedovala, kaj se je bilo zgodilo na poti in kako sta Jezusa spoznala po lomljenju kruha. Ko so pa o tem govorili, je Jezus sam stopil v sredo mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Vznemirili so se ter se prestrašili in so mislili, da vidijo duha.

Rekel jim je: »Kaj ste preplašeni in zakaj vam vstajajo dvomi v srcih? Poglejte moje roke in moje noge, da sem jaz sam; potipljite in poglejte, zakaj duh nima mesa in kosti, kakor vidite, da imam jaz.« Ko je to rekel, jim je pokazal roke in noge. Ker pa od veselja še niso verjeli in so se čudili, jim je rekel: »Imate tu kaj jesti?« Dali so mu kos pečene ribe. In vzel je ter vpričo njih jedel. Rekel jim je: »To so besede, ki sem vam jih povedal, ko sem bil še pri vas: Treba je, da se dopolni vse, kar je o meni pisano v Mojzesovi postavi, prerokih in psalmih.«

Tedaj jim je odprl razum, da so umevali pisma. Rekel jim je: »Tako je pisano in tako je bilo treba Kristusu trpeti in vstati tretji dan od mrtvih in v njegovem imenu oznaniti pokoro ter odpuščanje grehov med vsemi narodi, začenši v Jeruzalemu. Vi pa ste priče teh reči.«

Četrtek velikonočne osmine

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Izidor Seviljski

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Peter razloži ljudem, da je bil hromi ozdravljen v moči vstalega Jezusa Kristusa, ki so ga judovski voditelji umorili na križu. Toda Bog je storjeno zlo obrnil v dar za človeštvo. Tudi mene vabi, naj se spreobrnem od vseh slabih del in v velikonočni ljubezni zaživim kot novi človek. Gospod, hvala, ker po svojem daru in človeškem sodelovanju vodiš zgodovino, da se vedno bolj izpolnjuje pri Očetu.

Evangelij

Preplašenim učencem Jezus prinaša mir. Pokaže jim prebodene roke in stran, z njimi poje tudi pečeno ribo. Razsvetli jih, da začnejo brati Sveto pismo v luči tega dogodka. Ne obljublja zunanjega miru, ampak notranji mir in veselje. Gospod, prosim te, bodi moj Učitelj življenja. Daj mi poguma, da me ne bo strah uresničevati velikonočno izkušnjo v vsem, kar sem in delam.

Primož Krečič