Božja beseda za soboto, 30. julija 2016

Sobota 17. tedna med letom (leto II)

»Hotel ga je umoriti, a se je ustrašil množice, ker je imela Janeza za preroka« (Mt 14,5)

Berilo

Bog naroča Jeremiju, kaj naj govori

Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 26,11-16.24)

Duhovniki in preroki so rekli knezom in vsemu ljudstvu: »Jeremija zasluži smrt, kajti prerokoval je zoper to mesto, kakor ste slišali na lastna ušesa.«

Jeremija pa je odgovoril vsem knezom in vsemu ljudstvu: »Gospod me je poslal prerokovat zoper to hišo in zoper to mesto vse besede, ki ste jih slišali. Zdaj torej poboljšajte svoja pota in svoja dejanja ter poslušajte glas Gospoda, svojega Boga, da se bo Gospod skesal hudega, kar vam je zagrozil. Jaz sem, glejte, v vaših rokah; storite z mano, kar se vam zdi dobro in prav! Samo védite: ako me usmrtite, spravite nedolžno kri nase, na to mesto in njene prebivalce! Kajti Gospod me je v resnici poslal k vam, da vam na ušesa pove vse te besede.«

Tedaj so rekli knezi in vse ljudstvo duhovnikom in prerokom: »Ta mož ne zasluži smrti, kajti govoril nam je v imenu Gospoda, našega Boga.« Safanov sin Ahikam pa je varoval Jeremija, da ga niso izročili v roke ljudstva, da bi ga usmrtili.

Psalm 69

Odpev: »Gospod, usliši me ob času milosti.«

Ps 69,15-16.30-31.33-34

Gospod, potegni me iz blata,
reši me mojih sovražnikov!
Naj me valovi ne zagrnejo,
globina naj me ne pogoltne!
Odpev: »Gospod, usliši me ob času milosti.«
Jaz pa sem beden in trpim;
tvoja pomoč, o Bog, naj me varuje.
Hvalil bom Božje ime s pesmijo,
poveličeval ga z zahvalo.
Odpev: »Gospod, usliši me ob času milosti.«
Glejte, ponižni, in veselite se,
naj oživi vaše srce, ki iščete Boga!
Zakaj Gospod sliši uboge,
svojih jetnikov ne prezira.
Odpev: »Gospod, usliši me ob času milosti.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake Božje besede. Aleluja.

Janezovi učenci obvestijo Jezusa o smrti Janeza Krstnika

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 14,1-12)

V tem času je četrtni oblastnik Herod slišal o Jezusu in je rekel svojim služabnikom: »To je Janez Krstnik; on je vstal od mrtvih in zato delujejo v njem čudežne moči.« Herod je bil namreč dal Janeza prijeti, ga vkleniti in vreči v ječo zaradi Herodiade, žene svojega brata Filipa. Kajti Janez mu je govoril: »Ni ti je dovoljeno imeti.« Hotel ga je usmrtiti, pa se je zbal ljudstva, ker so ga imeli za preroka.

Na Herodov rojstni dan pa je Herodiadina hči plesala pred gosti in se Herodu prikupila. Zato ji je s prisego obljubil dati, kar koli bi ga prosila. Ona pa je po materinem navodilu rekla: »Daj mi tukaj na krožniku glavo Janeza Krstnika!« Kralj se je razžalostil, toda zaradi prisege in gostov jo je ukazal dati. Dal je torej Janeza v ječi obglaviti in prinesli so njegovo glavo na krožniku, jo dali deklici in ta jo je nesla materi. In prišli so njegovi učenci, vzeli truplo ter ga pokopali; potem so šli in to sporočili Jezusu.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Peter Krizolog

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Voditelji obtožijo preroka, da je govoril proti templju in Jeruzalemu, kar je bogokletje, in mora umreti. Jeremija pravi, da to sporočilo ni usmerjeno v porušenje templja, ampak v spreobrnjenje ljudstva. Ob Gospodovi besedi bom klical ljudi k spreobrnjenju, tudi če bo treba kaj potrpeti. Gospod, vzgajaj me v šoli tvoje nezlomljive želje, da bi zopet vstopili v domačnost s teboj.

Evangelij

Ko Herod sliši o Jezusu, ga poveže z Janezom Krstnikom. Ta je umrl zaradi svoje zvestobe resnici. Učenci so ga pokopali in sporočili Jezusu. Oba sta doživela nasprotovanje in žrtev. Vabita me, naj se uprem zlu in ne delam z njim kompromisov. Gospod, daj mi pogum in zvestobo Janeza Krstnika, da ne bom nikogar pohujšal s svojim popuščanjem in neodločnostjo.

Primož Krečič