Božja beseda za soboto, 30. oktobra 2021

Sobota 30. tedna med letom (leto I)

»Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto!« (Lk 14,10).

Berilo

Bog hoče rešiti vse ljudi v življenje

Berilo iz pisma apostola Pavla Rimljanom (Rim 11,1-2.11-12.25-29)

Bratje, ali je Bog zavrgel svoje ljudstvo? Nikakor. Saj sem tudi jaz Izraelec, Abrahamov potomec, Benjaminovega rodú. Bog ni zavrgel svojega ljudstva, katero je poprej poznal. Vprašam torej: So se mar spotaknili, da so padli? Nikakor. A zaradi njihovega padca je zveličanje prešlo na pogane, da bi jih spodbudili k tekmovanju. Če pa je bil njihov padec bogastvo za svet in njihovo pomanjšanje bogastvo za pogane, koliko bolj bo njih polno število?

Kajti nočem, bratje, da bi vi ne vedeli te skrivnosti, da ne boste sami sebe imeli za modre: Zakrknjenost je prišla na del Izraelcev, dokler ne vstopi polno število poganov; in tako bo rešen ves Izrael, kakor je pisano: »S Siona bo prišel Odrešenik in odvrnil bo brezbožnost od Jakoba; in to bo z njimi moja zaveza, ko odvzamem njihove pregrehe.« Glede na evangelij so Izraelci sovražniki zaradi vas, po izvolitvi pa so ljubljeni zaradi očetov. Kajti Bog se ne kesa svojih darov in svoje izvolitve.

Psalm 94

Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«

Ps 94,12-13.14-15.17-18

Blagor človeku, ki ga vzgajaš, Gospod,
poučuješ v svoji postavi,
da ga pomiriš v hudih dnevih,
ko se brezbožnemu koplje jama.
Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«
Gospod ne zavrže svojega ljudstva
in ne zapusti svoje dediščine;
sodba se povrne k pravičnosti,
za njo pojdejo vsi, ki so pravega srca.
Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«
Če mi ne bi Gospod pomagal,
bi moja duša kmalu bila v kraju molka.
Ko čutim, da moja noga omahuje,
me tvoja milost podpira.
Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Svetíte kakor luči na svetu, držeč se besede življenja. Aleluja.

Ponižanje in povišanje v Božjih očeh

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 14,1.7-11)

Ko je šel Jezus v hišo nekega prvaka med farizeji v soboto na obed, so ga ti opazovali. Povedal je pa povabljenim priliko, ker je videl, kako so si izbirali prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto; če bi bil morda povabljen kateri imenitnejši ko ti, da ne pride ta, ki je tebe in njega povabil, in ti poreče: ›Umakni se temu,‹ in bi se ti takrat začel s sramoto presedati na zadnje mesto. Temveč, kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti poreče, ko pride, kateri te je povabil: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat ti bo čast vpričo vseh, ki so bili s teboj pri mizi. Vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marcel

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Čeprav del Judov ni sprejel Jezusa, je Pavel prepričan, da jih Bog ni zavrgel. Njihov odpad je le začasen, da bi naredili prostor poganom. Nekoč jim bo ta njihova nevera odvzeta. Do drugih ljudi, zlasti do domačih, bom obziren in potrpežljiv. Vabil jih bom, naj se obrnejo h Gospodu. Gospod, hvala za svobodo, ki jo daješ človeškim odločitvam, da se usmerijo k tvojemu daru odrešenja.

Evangelij

Predstavljam si prerivanje povabljenih za prva mesta in razkazovanje njihove pomembnosti. Nekaterim to veliko pomeni, Jezus pa mi kaže, da je služenje najbolj pristna vrlina. Gospod, daj, da ne bom iskal prvih sedežev in slave. Naj bo tebi posvečeno moje delo, da ti bom iskreno služil v ljudeh.

Primož Krečič