Božja beseda za soboto, 3. novembra 2018

Sobota 30. tedna med letom (leto II), sobota po prvem petku

»Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto!« (Lk 14,10).

Berilo

Življenje nam je Kristus in smrt dobiček

Berilo iz pisma apostola Pavla Filipljanom (Flp 1,18-26)

Bratje, da se le, kakor koli že, oznanja Kristus, tega se veselim in se bom tudi veselil. Vem namreč, da se mi bo to po vaši molitvi in s pomočjo Duha Jezusa Kristusa obrnilo v zveličanje. Tako namreč pričakujem in upam, da ne bom v ničemer osramočen, ampak bo tudi zdaj, kakor vselej, z vso srčnostjo Kristus poveličan v mojem telesu, bodisi z življenjem, bodisi s smrtjo.

Zakaj življenje je meni Kristus in smrt dobiček, če življenje v telesu, mi to daje sad dela, in kaj bi si izvolil, ne vem. Stiskan sem od obeh strani: željo imam, biti razvezan in biti s Kristusom, zakaj to je mnogo boljše; a v telesu ostati je potrebnejše zaradi vas. V tem zaupanju tudi vem, da bom živel in ostal pri vas vseh za vaš napredek in za veselje v veri, da se boste mogli v Jezusu Kristusu še bolj hvaliti zaradi mene, ko zopet pridem k vam.

Psalm 42

Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«

Ps 42,2.3.5

Kakor jelen hrepeni po potokih voda,
tako hrepeni moja duša
po tebi, o Bog.
Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«
Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu,
kdaj pridem in se prikažem
pred tvojim obličjem?
Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«
Kako sem v množici hodil k Božji hiši
med radostnim petjem
v prazničnem zboru!
Odpev: »Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Naš Odrešenik Jezus Kristus je uničil smrt in osvetlil življenje po evangeliju. Aleluja.

Ponižanje in povišanje v Božjih očeh

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 14,1.7-11)

Ko je šel Jezus v hišo nekega prvaka med farizeji v soboto na obed, so ga ti opazovali. Povedal je pa povabljenim priliko, ker je videl, kako so si izbirali prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto; če bi bil morda povabljen kateri imenitnejši ko ti, da ne pride ta, ki je tebe in njega povabil, in ti poreče: ›Umakni se temu,‹ in bi se ti takrat začel s sramoto presedati na zadnje mesto. Temveč, kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti poreče, ko pride, kateri te je povabil: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat ti bo čast vpričo vseh, ki so bili s teboj pri mizi. Vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Viktorin Ptujski

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel je v ječi in sluti bližino smrti, vendar se veseli, da napreduje Kristusovo oznanilo. Ne ve, kaj je bolje, da gre v smrt ali da se vrne med Filipljane; pomembno je le, da bo v njem poveličan Kristus. Po Pavlovem zgledu bom okrepil svojo vero in ljubezen do Kristusa. Gospod, še bolj bodi moj življenjski sopotnik in vodnik, da bom vse delal s teboj in te bo slavilo moje življenje.

Evangelij

Predstavljam si prerivanje povabljenih za prva mesta in razkazovanje njihove pomembnosti. Nekaterim to veliko pomeni, Jezus pa mi kaže, da je služenje najbolj pristna vrlina. Gospod, daj, da ne bom iskal prvih sedežev in slave. Naj bo tebi posvečeno moje delo, da ti bom iskreno služil v ljudeh.

Primož Krečič